Hasznos tippek, hogyan lehet ősz hajat festeni

Sokakat zavarnak az első ősz hajszálak, de ez a pár szál még ugye, és nem feltétlenül ad okot arra, hogy valaki elkezdje festeni a haját. Azonban, amikor már egészen észrevehetően kezd „mákosodni” az ember haja, sokan kétségbeesésükben elszaladnak egy drogériába/hiperbe, lekapják az első, ősz hajra való színezőt, és otthon próbálják eltüntetni az öregedés első jeleit.

Előfordul, hogy bizonyos ideig jól fednek ezek a termékek, sőt a szerencsésebbeknek akár egész életükben elég, ha csak ezeket használják, de a legtöbb esetben sajnos nem takarnak olyan jól, mint az „igazi” festékek. Ha biztosra szeretne menni a festésnél, fodrászkellékesnél  vegye meg a használni kívánt termékeket. Mivel az ősz hajat nehéz festeni, felkerestük Lafferton Annamária fodrászt, hogy mutasson az általa bevált trükkök közül néhányat. A hajtás után megnézheted mire jutottunk:

Természetesen saját bőrünkön hajunkon is alkalmaztuk a technikákat, így ki is derült, hogy mennyire hatásosak. 

Sajnos az ősz hajat sokkal nehezebb otthon festeni, mert a hajszálak sprődebbekké, rugalmatlanabbakká válnak, és csökken bennük a melanintermelés. Ezáltal a sima festék nehezen fogja be az ősz hajszálakat, és ha meg is teszi, esélyes, hogy a haj 1-2 héten belül ledobja a színt. Léteznek kifejezetten őszülő hajra készült hajfestékek, amelyek megkönnyíthetik ugyan a dolgot, de azért nem árt biztosra menni, ugye. 

Kerüljön a festékbe réz is

„Az egyik alapvető probléma az ősz hajjal, hogy mivel kevés vagy egyáltalán nincs benne pigmentanyag, nem fogja be a festék” – mondja Lafferton. Ahhoz, hogy jó színt lehessen elérni, először meg kell színezni a fehér hajszálakat. „Ez úgy történik, hogy egészen kevés rezet (réz színű festéket) kell keverni a hajfestékbe, mivel ennek a színnek a legerősebb a pigmentje, ez tapad meg a legjobban a hajszálon, így megvan az esély rá, hogy sikerül a művelet. Nem kell aggódni, nem módosítja a haj színét az a kevés vörös, amelyet a festékbe kell keverni; ez tényleg csak azért van, hogy könnyebben befogja a festék az ősz hajszálakat.” – tette hozzá megnyugtatásul a fodrász.

A szakértő, kollégánkon meg is mutatta, hogy néz ez ki. Bár a végeredmény szép lett, a „páciens” elégedetlen volt, mert sötétebb lett a haja színmélysége (legalább két árnyalattal), mint amilyen előtte volt. Ez nyilván azért történhetett, mert a sötétebb hajfesték jobban takarja az ősz hajszálakat – a fodrász tutira akart menni. Sajnos, vörös beütést is kapott a haj, de persze az is igaz, hogy már alapjáraton is vannak benne vörös pigmentek. Szerencsére, leginkább csak napon tűnik fel a vörösesség, összességében viszont csalódás lett a végeredmény. 

Mixton színek

A mixton színek – mint amilyen a réz is – a nem kívánt színárnyalatok létrejöttének megelőzésére, eltüntetésére, illetve a hajszín erősségének megerősítésére használt festék. Tömény színpigmentek például a lila, zöld, vörös, szürke, sárga és narancssárga. A neten és a fodrászkellékesekben van egy kör színskála vagy színkör, amin pontosan meg lehet nézni, hogy melyik „mixton” árnyalat fogja kiütni (semlegesíteni) az elkerülendő színárnyalatot. A nem kívánt színt a körön a vele szemben lévő szín semlegesíti.

Adjon pigmentet a hajnak

„Ha az előző megoldás nem sikerült, akkor „előpigmentálni” kell a hajat. Ez úgy történik, hogy az eredeti hajszínnél egy színmélységgel világosabb árnyalatú hajfestéket (tehát világosabb hajfestékkel kell dolgozni) megfelelő mennyiségű vízzel el kell keverni (1 rész alapszínhez 2 rész meleg vízre van szükség), és ezt a keveréket kell 10-20 percig a hajon hagyni. Hetven százaléknál magasabb őszülésnél viszont már érdemesebb egy árnyalattal sötétebb hajfestéket választani, mert ennél az őszülési aránynál a választott színnél 1-2 árnyalattal világosabb is lehet a végeredmény.

Ez a módszer sokkal jobbnak bizonyult, mint az előző, nem lett annyira vöröses a haj színe és talán nem is kifejezetten megterhelő a haj számára sem a vízzel való keverés miatt. Egészen jól tartotta magát a szín, de két hét után már elkezdtek látszani az ősz hajszálak. 

Az őszülés folyamata

„A legalapvetőbb folyamat, amely az őszülést kiváltja, természetesen az öregedés. Kapcsolatba hozható vele a genetika, ugyanis örökletes tényező is befolyásolhatja, hogy milyen mértékben és milyen hamar őszül az ember. Utóbbira jó nagy lapáttal rátehet a stresszes életmód, illetve kihatással van rá a nehéz gyermekkor is. Az öregedéssel összefüggő, illetve azon kívülálló hormonális változások hatására visszaesik, csökken a hajhagymákban a melanintermelés, így szép lassan megjelennek az ősz hajszálak. Betegség is állhat az őszülés hátterében, de ez jóval ritkábban fordul elő, általánosságban a természetes folyamat jellemzőbb” – mondja a szakértő.

„A kézenfekvő különbségeken felül az ősz haj rugalmatlanabb és sprődebb, lényegében ezért nehezebb bánni vele. Tévhit viszont a gyengülés: az ősz hajszálak masszívabbá, erősebbé válnak, nem vékonyodnak el. A fehér szálakkal tarkított frizura kezelése során a legnagyobb gondot az okozhatja, hogy az őszülés folyamán egyszerre két, egymástól eltérő hajminőség jelenik meg ugyanabban a frizurában. Előfordulhat, hogy emiatt új fazont kell majd vágatnia, de erre nyilván nem fél éven belül kerül sor, az őszülés egy hosszú folyamat. Viszont, ha már több ősz hajszála van, mint amennyi természetes színű, érdemes elgondolkozni a váltáson.”

Kifejezetten ősz hajra való festékek

Rengeteg termék kapható, és egyelőre csak egyet sikerült kipróbálnunk, de folyamatosan dolgozunk rajta, hogy minél többről tudjunk véleményt mondani. Most az Igora Royal, Absolutes családjából választottunk egy terméket. Az Absolutes színei leginkább kevert színekből állnak, ami azt jelenti, hogy egy natúr árnyalat mellé (a natúr hamvas szín, tehát elvileg semlegesíti a különböző nem kívánt színárnyalatokat, mint a vörös, narancs stb…) még egy másik színt is adnak, mint például az arany, bézs vagy a csokoládé. Mi egy arany árnyalatot választottunk, bízva abban, hogy nem lesz vöröses beütése a hajnak. Lett. Igaz, csak napfénynél, de akkor is. Az ősz hajszálakat viszont rendületlenül elfedte, nem kellett hozzá sem mixton, sem előpigmentálás, semmi. Csak fel kellett vinni a hajfestéket a hajra, megvárni a hatóidőt és lemosni. Igaz ugyan, hogy az ősz hajszálakat két hét után már fel lehetett fedezni – jó, nem erőteljesen/zavaróan, de azért látszódtak. A következő festésnél teszünk majd egy kis kékeszöld mixtont a festékbe, hátha eltűnik tőle a vörös. 

Tipp: Ha festés közben ápolnád a hajad, tegyél (1-2 evőkanálnyi) jó minőségű, hidegen sajtolt argánolajat a kikevert festékbe. Nagyon megéri kipróbálni!

Van még egy lehetséges alternatíva: melírozás

„Több szempontból vizsgálva a kérdést, egyértelmű, hogy célszerűbb a melírozást választania a teljes festés helyett. Mivel a melírozott hajat ritkábban kell újrafestetni, kímélheti a fejbőrt és a hajat, ami az őszülő szálak esetében kiemelten fontos. Lényeges szempont az is, hogy melírozás esetén a lenövő szálak nem annyira feltűnőek, nem ütnek el túlságosan a festett hajszíntől, míg a sötét alapszín esetében fokozottan szembetűnőek lehetnek. A melírozás további előnye az is, hogy segítségével dúsabbnak, sűrűbbnek tűnhet a haja, ami nagy előny, ha az idő múlásával megritkultak a szálak. Az őszülés maga egyébként nem feltétlenül függ össze a hajritkulással, de a szakértelem nélküli és túl gyakori festés már elősegítheti ezt a problémát” – teszi hozzá a fodrász.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek