Érzékenyek a fogaid? Nem kell megvenni a legdrágább fogkrémet!

Egy külföldi szakmagazin vizsgálatai szerint akár a saját márkás termékek között is találni olyat, ami megfelel a célnak.

Az érzékeny fogakra oda kell figyelni, nem mindegy, hogyan és mivel tisztítjuk őket. A német Stiftung Warentest magazin 10 olyan fogkrémet vizsgált meg tüzetesebben, amiket olyanoknak fejlesztettek ki, akik ilyen problémával küzdenek. 

Gyakori probléma

Szakemberek szerint Németországban minden negyedik embernek érzékenyek a fogai, vagyis bizonyos ételek és italok – például a fagylalt, a narancslé, a meleg tea vagy a kávé – kellemetlen, gyengébb vagy erősebb fájdalmat idéznek elő. Több oka is lehet a jelenségnek, az egyik például az, hogy a fognyak egy része szabadon van, és ugye ezt nem védi a zománc úgy mint a koronát. Ráadásul a dentinben, ami a fogállomány fő részét adja, ezen a helyen ezernyi apró csatorna található, melyek a fogfelszíntől a fogbélig (pulpa) vezetnek. Persze alapesetben a fogíny megvédi a külső behatásoktól ezt az érzékeny részt, de ha visszahúzodik, akkor bizony fel kell készülni a fájdalomra.

A fogíny visszahúzódásával egyébként 40. életévtől sajnos mindenkinek számolnia kell, de fiatalabbaknál is előfordulhat, főleg, ha nem tisztítják megfelelően a fogaikat. Ha valakinek ilyen problémái vannak, akkor ajánlott olyan fogkrémet használni, aminek nincs olyan komoly dörzsölőereje. A megfelelő fogkrém kiválasztása mellett az is fontos, hogy ne súroljuk túl erősen a fogakat, A helyes technika elsajáításában pedig biztosan segít a fogorvos.

shutterstock 536268127

Így alakult ki az összpontszám

A Test magazin munkatársai 2016 szeptemberében és októberében vásárolták meg a vizsgált termékeket, az árakat 2017 februárjában kérték be a forgalmazóktól.

Fogszuvasodás megelőzés fluoriddal – 50%

Előszörsis megállapították, hogy adott termék mennyi fluoridot tartalmaz, majd egy szakértő összehasonlította a kapott értékeket azzal a mennyiséggel, ami a tudományos vizsgálatok szerint hatásosnak bizonyult.

Elszíneződés megszüntetése – 25 %

Ehhez a vizsgálathoz marhák metszőfogát használták, mert ennek felépítése nagyon hasonlít az emberi foghoz. A felületkezelés után a mintákat befestették, majd meghatározott módszerrel megtisztították azokat.

Termékinfó és reklámigéretek - 20 %

Egy szakértő megvizsgálta, hogy a terméken szereplő leírés minden szempontból megfelel-e a törvényben leírtaknak, három másik kolléga pedig azt, hogy mennyire felhasználóbarát és hogy mik a reklámígéretek. Valamint megnézték azt is, hogy a szokásos összetevőkön kívül szerepelnek-e különleges hatóanyagokat is feltüntették-e, figyelembe véve azt, hogy ezek olyan anyagok-e, amelyeknek hatásosságát a tudomány is igazolta.

Csomagolás – 5%

Fontos szempont volt, hogy mennyi fogkrém marad a tubusban, illetve az is, hogy eredetiség-igazolás szerepel-e a csomagoláson.

shutterstock 403074922

A végeredmény  

Tizből hat termék jó minősítést ért el, és vannak köztük olyanok, amik nem is kerülnek sokba, lásd Dentalux (Lidl), Perlodent (Rossmann) és Eurodent (Aldi).

Dr. Wolff termékében az egyik hatóanyag a cinkkarbonát- hidroxilapatit, ami a gyártó szerint segít felépíteni a természetes fogzománcot. Fluoridot elvileg nem tartalmaz ez a termék, ami egyébként érthető, hiszen ez reakcióba lép annak minden olyan formájával, amit a fogkrémekben használnak, és azok elveszítik a hatékonyságukat, és nem védenek a fogszuvasodás ellen. De hát ez is oka annak, hogy 2013-ban nem ért el túl jó eredményt ez a termék. 

Hogy mennyire erős a dörzsereje egy terméknek, az attól függ, hogy milyen részecskék végzik a tisztítást, ezek mekkorák, milyen a formájuk és egy tubusba mennyit passzíroznak bele.  Persze ezt általában nem tünteik fel a gyártók, pedig akinek érzékeny a foga, annak fontos szempont ez is. Zendium dörzsereje közepes, ezért a tesztnek ezen a részen elbukott.  

Apropó dörzserő, az olyan italok mint például a kávé, tea vagy vörösbor elszínezhetik a fogakat, és azok a fogkrémek, amiknek nem elég erős a dörzsölő erejük, ezen a problémán nem igazán segítenek. Persze az érzékeny fogúaknak sem kell elszíneződött fogakkal élniük, néhanapján ők is használhatnak olyat fogkrémet, ami kicsit erősebben tisztít. Meg persze évente kétszer akár egy szakembert is felkereshetnek, hogy segítsen fehérebbé varázsolni a mosolyukat, és legalább így ellenőrizni tudják, hogy nincsenek-e olyan egyéb problémák, amik kezelésre szorulnak. 

A hatóanyagokat két csoportba lehet sorolni: vannak, amelyek a fájdalominger továbbterjedését akadályozzák meg és vannak, amelyek lezárják azokat a kis csatornákat, amelyek a fogtőhöz vezetnek. Hogy pontosan mi a hatásmechanizmus, azt állítólag nem tudni, de tudományosan azt mindenesetre bizonyították, hogy a fájdalom ellen beválnak. A magazin munkatársai ellenőrizték, hogy milyen hatóanyagokat tüntettek fel a gyártók. A jelölés csak két termék (Aminomed és Elina), esetében hiányzott, és ezért pontlevonás járt természetesen. És mi köze mindehhez a fluroidnak? Közvetlenül nincs hatással a fogak érzékenységére, de mégis egy fontos anyagról van szó, hiszen véd a fogszuvasodás ellen, és ez ugye a probléma egyik előszobája, ezért is annyira kár, hogy a Logodent termékében nincs belőle. 

   Dentalux Complex % Senstive plus (Lidl) La ligne Dent Sensitive Eurodont Soft & Senstive (Aldi) Elmex Sensitive Professional Perlodent med Sensitive (Rossmann) Sensodyne Multicare Original Zendium Sensitive Aminomed kamillás fogkrém Elina med Aloe Verás fogkrém Logodent Sensitive
Értékelés Jó – 1,7 Jó – 1,8 Jó – 1,9 Jó – 1,9 Jó – 1,9 Jó – 2 Kielégítő – 3,2 Elégséges -3,9 Elégséges -4,4 Kifogásolható – 4
Űrtartalom (ml) 125 125 125 75 125 75 75 75 100 75
Eurós ár/100 ml 0,52 0,52 0,52 4,8 0,52 3,75 5,75 2,87 0,55 6.60
                                
Ígért hatás/Tartalmazza-e az ehhez szükséges hatóanyagot?                              
Fogszuvasodás Igen/Igen Nem/Igen Nem/Igen Nem/Igen Igen/Igen Igen/Igen Igen/Igen Igen/Igen Nem/Igen Nem/Nem
Fogérzékenység Igen/Igen Igen/Igen Igen/Igen Igen/Igen Igen/Igen Igen/Igen Igen/Igen Igen/Nem Igen/Nem Igen/Igen
Plakk Igen/Igen Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Nem/Igen Igen/Igen Nem/Igen Igen/Nem Nem/Nem Nem/Nem
Fogínyvédelem Igen/Igen Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Nem/Igen Igen/Igen Igen/Igen Igen/Nem Igen/Nem Igen/Nem
Fogkő Igen/Igen Nem/Nem Nem/Nem Nem/Igen Nem/Igen Nem/Igen Nem/Igen Nem/Igen Nem/Nem Nem/Nem
Paradontózis Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Igen/Nem Nem/Nem Nem/Nem
Szájszag Nem/Igen Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Nem/Igen Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem Nem/Nem
                                
Kiválasztott összetevők                              
Fluroid van van van van van van van van van nincs
Mennyisége (ppm) 1390 1370 1400 1440 1400 1380 1380 1190 995 nincs
Milyen formában? nátrium-fluorid nátrium-fluorid nátrium-fluorid    nátrium-fluorid nátrium-fluorid nátrium-fluorid nátrium-fluorid, aminfluorid nátrium-monofluorofoszfát nincs
Triklozán nincs nincs nincs nincs nincs nincs nincs nincs nincs nincs
Zink van nincs nincs nincs van van van nincs nincs nincs
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek