Közel 16 ezer hazai Toyotában lehet veszélyes a légzsák

A Nemzeti Fogyasztóvédelemi Hatóság tájékoztatása szerint Európa-szerte 1,47 millió gépjárművet hívott vissza a Toyota a légzsákok esetleges hibája miatt. A Toyota Central Europe Kft szerint Magyarországon mintegy 15.856 jármű érintett. 

A közlemény szerint a Toyota magyarországi vevőszolgálati osztálya értesíti az érintett ügyfeleket az akcióról. Az alkatrészt, amely esetlegesen meghibásodhat, a Toyota magyarországi márkakereskedői hálózatának szervizeiben térítésmentesen cserélik - hangsúlyozták.

A japán autógyártó világszerte mintegy 6 millió gépjárművét rendeli vissza elővigyázatossági okokból, mert indoklása szerint a Takata beszállító cég a vezető és utas oldali légzsákok esetleges hibáját jelezte. Tájékoztatásuk szerint a nagy sebességű felfúvódás során apró fémrészecskék szakíthatják át a légzsák felületét és csapódhatnak az utastérbe. Japánban 1,16 millió, Kínában 820 ezer, más országokban további 2,35 millió autó lehet érintett a légzsákok hibájában.

A belga közszolgálati csatorna úgy tudja, a 2000. május és 2001. november, valamint a 2006 áprilisa és 2014 decembere között készült Hilux, Yaris, Corolla és Auris típusú autókat rendelik vissza. A gépjárművek ismert tulajdonosait levélben értesítik, az érintett légzsákokat a Toyota ingyen kicseréli.

GettyImages-617932864
Fotó: Peter Kovalev / Europress / Getty
Mustra