Nem csak kivájt tökkel dekorálhat Halloweenkor!

Kezdődik a tökfaragási időszak, ám ez nem mindenkinek öröm. Sokan ugyanis, bár nagyon szeretnének szép halloweeni díszeket, a tökfaragással gondban vannak. Szerencsére azonban nemcsak a kés és a kaszabolás az egyetlen lehetőség, ha ebből a zöldségből szeretne díszeket alkotni!

Virág

Bár a Halloween nem éppen a virágok és a szép csokrok ünnepe, ettől még miért is ne lehetne egy kicsit kreatívabban is felhasználni a tököket? Ehhez csak egész minimálisat kell faragni rajta: ki kell vágni a tetejét, és ki is kell pucolni a belsejét. Ezután kerítsen egy megfelelő méretű konzervdobozt (egy macskaeledeles vagy mondjuk borsós tökéletesen megteszi), helyezze el a tök belsejében, és már mehet is bele a virágcsokor (meg egy kis víz alá persze). Fontos, hogy olyan tököt válasszon, ami szép, vagyis nincsenek rajta sérülések, és előzőleg érdemes le is mosni. Így gyönyörű asztaldíszre tesz szert, ráadásul, ha száraz virágot vagy terméseket választ, akkor a konzervre sem lesz szüksége bele.

[PINTEREST] 57ff834d11bba

A szárított virággal még egy kicsit kreatívabb is lehet: a száraiknak egy dróttal szúrja elő a tök oldalán a lukat, és ebbe tűzködje bele a virágokat. Akár mintát is kialakíthat, például egy szép csigavonallal nagyon mutatós lesz a végeredmény. Hogy igazán megbolondítsa a dolgot, a tök narancssárga színéhez sem kell ragaszkodnia: hogy a virágokat még jobban kiemelje, lefestheti a tököt valamilyen kellemes pasztell árnyalatra.

Rátétek

Ha kivájni sem szeretné a tököt, akkor is rengeteg lehetőség áll ön előtt a díszítésre. Tökéletes halloweeni dísz lesz például akkor is, ha a álarcot kap. Itt ráadásul minél díszesebb, minél feltűnőbb darabot választ, annál jobban jár.

Kerülhet a tökre csipkedísz is, akár egyetlen sávban, de akár szétszórtan is. Ez se túl bonyolult: vágja ki a kívánt csipkét, majd egyszerűen ragassza fel a tökre. Itt is igaz, hogy az eredmény sokkal szebb lesz, ha a tök szép, egyenletesen egyszínű. A csipke esetében szintén jól működik, ha fehérre festi a tököt, ezzel igazán elegánssá teheti a kompozíciót.

Ha valami vagányabb illene a lakáshoz, akkor a régi, egyszerű, fém fejű rajzszögekkel is szépen lehet díszíteni a tököket. Ehhez szintén érdemes lefesteni a zöldséget, egy sötétebb, vagy egyenesen fekete szín például tökéletesen kiadja a rajzszögből kirakott mintákat.

A legegyszerűbb és legviccesebb megoldás talán az, ha szemekkel látja el a tököt. És ehhez sem kell faragnia: öntapadós szemeket a legkülönfélébb méretekben vásárolhat hobbiboltban, és csak ragasztania kell. Lehet így a tökből küklopsz, mint Mike Wazowski, de mivel egy csomagban rengeteg pár szem van, akár nyolcszemű pókot is alkothat belőle. A szájat, szemöldököt, vagy egyéb részleteket, amiket még szükségesnek talál, alkoholos filccel rárajzolhatja.

Festve

Az imént már volt arról szó, hogy le is lehet festeni a tököt, de ilyenkor mindig egyszínű felületekkel dolgoztunk. Ezt azonban szintén tovább lehet gondolni! Festheti színesre, alkalmazhat mintákat, sőt a különböző színeket kiegészítheti fémes árnyalatokkal, arannyal, ezüsttel, de akár foszforeszkáló festékkel is. Az sem lehetetlen, ha egyszínű felületre szavakat vagy más egyszerű mintát szeretne festeni, de ezekhez érdemes sablont használni, hogy az eredmény biztosan olyan legyen, ahogy elképzelte. 

Apróságok

A boltok polcain nemcsak a hatalmas, kivájható tökökkel találkozhat, hanem a jóval kisebb, ám annál szebb dísztökökkel is. Ezeket is fel lehet használni a kreatív ötletek megvalósításához, de egy fonott kosárba, vagy egy elegáns tálba, vázába rendezve tökéletes díszek lesznek magukban is.

[PINTEREST] 57ff838025b20

Változatosan

A tök lefestése visszatérő motívum, ám ebben az esetben használjon táblafestéket. Így a minta akár naponta is változhat, ráadásul akkor sem történik semmi, ha elrontja a vonalakat: egyszerűen töröl, és újrakezdi.

Tökfaragás bénáknak

Ha mindenképpen szeretne mintákat a tökre, mert azon olyan jól átvilágíthat a mécses, de nem bízik a kézügyességében a formák kivágásához, akkor használjon egy vastagabb, hegyes pálcát, árt, vagy csillagfejű csavarhúzót. A kivájt tökbe óvatosan kalapálja bele a szerszámot, majd húzza ki, így tudja kialakítani a kívánt mintát. Az így pöttyözött felületen szépen átvilágít a gyertya, de mégsem kíván nagy kézügyességet a művelet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek