Most ültesse el a tulipánt, nárciszt, ha virágzó kertet szeretne tavasszal!

Az évelő hagymások a kertben olyan díszeket jelentenek, amikkel nem is igazán kell foglalkozni. Persze ehhez jó alapok kellenek, és ismerni kell az egyes növények igényeit, melyek kielégítése garantálja a virágzást. De ha jól ismeri növényeit, akkor akár olyankor is élvezheti a színes pompát, amikor egyébként mindent hó fed!

Kertben

A kertben ültetett évelők egyik nagy előnye, hogy fenntartásuk is olcsóbb, mint az egynyáriaké, hiszen nem kell minden évben újra és újra megvenni és beültetni őket, a fentiek okán pedig a munka is kevesebb velük. Igaz, így a kert képe is kevésbé változtatható, de kit érdekel ez a fenti előnyökért cserébe? Ha ügyes, akkor 2-3 évig szinte hozzájuk sem kell nyúlni, ám ehhez valóban jól kell tartani a növényeket.

„A tavasszal virágzó hagymások csapdája, hogy a tél végeztével, amikor visszatér a napfény, a meleg és az életkedv, sokan szeretnének hirtelen virágos kiskertet. Ám aki elmulasztotta az őszi ültetést, olyankor már csak irigykedve bámulhatja a szomszéd tulipánjait, ő maga már elkésett. Ezért érdemes rászánni egy október végi délutánt az ültetésre.

A legnépszerűbbek a nárcisz és a tulipán. A tulipánt a kert napos, meleg részébe ültesse ahol a talaj jó vízáteresztő képességgel rendelkezik és elég laza a szerkezete. Ha talaj tömött és túl nedves, a hagymákat ültesse külön homokkal kevert földbe, ezzel megakadályozza, hogy szétrohadjanak a túl sok nedvességtől. Mivel a hagyma tárol minden nedvességet a növény számára, így nem szükséges öntözni, elég lesz számára a tavaszi csapadék.

A nárcisz félárnyékban, nedves helyen fejlődik optimálisan, a középkötött, tápdús talajt kedveli. Hazánkban augusztustól novemberig ültethető. A korai ültetés előnye, hogy a hagyma hamarabb begyökeresedik és jobban bírja a téli fagyokat. Készítsen egy 12 cm mély gödröt, ebbe helyezze el a hagymát, amit azután meg kell öntözni és földdel be kell takarni. Nagyobb hagymák ültetési távolsága 10 cm. Virágoskertben, sziklakertben, valamint gyepben – akár csoportosan – is gyönyörűen mutat” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

A lakásban

A téli időszakban a virágok jelenléte a lakásban sem luxus, ha egy kicsit előre is gondolkodik. Megfelelő időben és megfelelő gondoskodással az évelő hagymások közül többet is rá tud bírni arra, hogy télen is virágozzanak a lakásban.

„A jácint a tavasz egyik hírnöke, intenzív finom illata és változatos színe miatt igen kedvelt virág. Szerencsére nemcsak tavasszal csodálhatja meg a kertekben, parkokban, hanem cserepes változatában már a téli időszakban is gyönyörködhet benne, üde színfoltja lehet otthonának. Mindez annak köszönhető, hogy egy eljárás segítségével előhűtik a hagymáját, amelyet ha ősszel cserépbe ültetnek, akkor az december-január környékére meggyökeresedik és kivirágzik. A cserepes jácint szereti a világos helyet, de ne tegye túlzottan napsütötte helyre, és arra is ügyeljen, hogy ne túl meleg (pl. fűtőtest közelébe) és ne túl huzatos helyre kerüljön! Lehetőleg ne változtassa meg a helyét, a hőmérséklet-ingadozás ugyanis nem tesz neki jót. A jácintnak nedves talajra van szüksége, ezért a legjobb, ha a cserepe alá tesz egy alátétet, amelyből mindig fel tudja szívni a szükséges vizet. A virágzás előtt pedig kifejezetten fontos, hogy folyamatosan nedves legyen a földje!” - fűzi hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek