Megtaláltuk a tökéletes egészségügyi betétet!

Jó pár egészségügyi betét- és tampontesztet végeztünk már, de mivel elég hosszú idő eltelt a legutóbbi óta, után most arra mentünk rá, milyen újdonságokat találunk a piacon. (Nem biztos, hogy az összes vizsgált termék az elmúlt hónapokban került a polcokra, találhattunk olyanokat is, amelyek eddig egyszerűen csak nem jöttek velünk szembe az áruházakban.) Tehát ebben az újabb egészségügyi és tisztasági betétteszten nem azonos típusú termékeket teszteltünk, azonban viszonyításképpen összemértük teljesítményüket a korábbi darabokéval.

Összesen hét terméket találtunk most, de ígérjük, itt nem állunk meg. Ha ismét új darabokra lelünk, azonnal kiértékeljük a teljesítményüket. Ha pedig ön tud olyanról, amelyik még nem szerepelt egyik tesztünkön sem, írja meg nekünk levélben, és betesszük a következő megmérettetésbe. 

9

A tesztelés menete: a normál méretű egészségügyi betétekre fél kupica vizet, a tisztasági betétekre negyed kupicányit locsoltunk. Vártunk pár másodpercet, hogy a betétnek legyen ideje felszívni a folyadékot, majd rájuk nyomtunk egy konyhai papírtörlőt, és megnéztük, hogy mennyi folyadékot engednek vissza, azaz milyen foltot hagynak maguk után. 

Drogerie Markt, Jessa maxi binden extra lang plus

2

Ez a betét azért került be a tesztbe, mert egyrészt még nem találkoztunk vele, másrészt első pillantásra azt hittük, hogy inkontinencia esetén használandó. Bár a boltban az eladó simán a menstruációs időszakra ajánlotta, később kiderült, hogy nem lőttünk nagyon mellé: a csomagolás valóban ajánlja enyhe inkontinencia esetére is. Már a csomagoláson keresztül érezhető volt, hogy ezek a betétek nem az észrevehetetlen vékonyságukkal fognak vásárlót vonzani, de nem igazán tudtuk elképzelni, hogyan is nézhetnek ki. 

Nos, ahogyan azt a fotón is demonstráltuk, megjelenésre nem sokban tér el a betét a megszokottól, egyedül a vastagsága szembetűnő. A hossza csak egy hajszálnyival hosszabb az Always éjszakai 6 cseppes változaténál. Sajnos szárny nem jár hozzá, ami a szárnyas betétek feltalálása óta tulajdonképp érthetetlen fogyatékosság, hisz szárny nélkül könnyebben elcsúszik, és így a funkcióját sem tölti be, ugye. Szerencsére ezt azért próbálja ellensúlyozni azzal, hogy nagyon erősen tapad a ragasztócsík a betét alján, ami alapján feltételezhető, hogy még testmozgás hatására sem válik el a fehérneműtől. Igaz, hogy olyan érzés lehet, mintha pelenka lenne az emberen, viszont bizonyára egy egész éjszaka is eltelhet anélkül, hogy cserélni kellene a betétet, plusz, tuti, hogy elkerülhető a kellemetlen, nedves érzés is. Utcára nem kifejezetten javasoljuk, de éjszakai betétnek tökéletes lehet. Komolyan: minden folyadékot azonnal magába szívott, és nem engedett vissza semmit belőle. Nagyon kellemes puha az anyaga, egyáltalán nem irritáló, és bónuszként még az ára is nagyon barátságos.

Adatok Méret (cm) Ár (forint) Fajlagos ár (forint/db) Itt lehet kapni
Drogerie Markt, Jessa maxi binden extra lang plus 30 699 35 Drogerie Markt

Natracare organic & natural ultra pads super

4

Kíváncsiak voltunk, hogy a bio betét mit tudhat, mert ha van annyira jó, mint amilyen drága, akkor megtaláltuk a betétek császárát. Nos, megjelenésre semmiben sem tér el egy átlagos betéttől, viszont nem tartalmaz műselymet, illatanyagot, szintetikus anyagokat és olajszármazékú nedvszívást fokozó anyagot. Ellenben abszolút klórmentes, természetes anyagokból készül, biológiai úton lebomlik, és még komposztálható is – ez mind nagyon jól hangzik, ha funkcionalitását tekintve is megfelelő. Ez már szárnyas betét, viszont túl sokra nem megy vele, mert borzasztó rosszul tapad, könnyen elcsúszik a helyéről. Az anyaga jó, gyorsan magába szívja a nedvességet (pont annyit, amennyi elvárható tőle), és egy kis idő után nem is engedi azt vissza. Nem voltunk elájulva tőle: tapintásra kissé selymes, viszont elég merev a betét közepén elhelyezett vastagabb rész. Egyébként borzasztó szerencsétlen megoldás ez az egy, vastagabb csík a betét közepén, talán nem kell magyarázni, miért...

Szóval bio ide vagy oda, egy erősebb vérzést ez nem fog fel sajnos, legfeljebb egy tampon egyidejű alkalmazásával működhet ez a kombó. 

Adatok Méret (cm) Ár (forint) Fajlagos ár (forint/db) Itt lehet kapni
Natracare organic & natural ultra pads super 25  1499 125 Drogerie Markt

Carin ProBiotic 

3

Ennek a betétnek a csomagolásán van egy kiadós parasztvakításos bullshit, amit muszáj megosztanunk önökkel: „A Carine ProBiotic betét egy tiszta probiotikum kultúrát, azaz Lactobacillus acidophilust tartalmaz. Ez a barátságos bacillus támogatja a hüvelyflóra természetes védekező mechanizmusát. A betét rendszeres használata a természetes pH-érték fenntartását segíti elő. A probiotikumok természetes és nélkülözhetetlen részei a hüvelyi nyálkahártyának. A betét előnyei: védelmet nyújt a hüvely flórájának menstruáció alatt, biztosítja a jótékony probiotikumok kényelmes alkalmazását, elősegíti az alkalmi vagy a krónikus bakteriális vagy gombás eredetű hüvelyi fertőzések gyógyulását. A betét rendszeres használatra javasolt.” Aha, sóhajtottuk szkeptikusan, és némi bizalmatlansággal kezdtünk a teszteléshez, de úgy tűnik, megtaláltuk minden nő álmát – egy olyan egészségügyi betétet, amelyik nem engedi vissza a folyadékot, az anyaga extra jó, nem kelt „pelenkaérzetet”, ráadásul még erősen is tapad. Tényleg, mi kellhet még?! A Carin ProBiotic mindezt tudja. Olcsónak ugyan nem olcsó, de még belefér az éppen megfizethető kategóriába. Bárminden folyadékot szinte azonnal elnyelt (abszolút száraz maradt a kéztörlő, miután rányomtuk, és ilyenre az eddigi tesztjeink alatt még nem volt példa!), bár éjszakára nem ajánlanánk erős vérzéshez, mivel a betét elég rövid (normál méretű). Nappal viszont kiváló védelmet nyújthat. Sajnáljuk, hogy csak ezt a változatot láttuk a boltban, szívesen tesztelnénk ugyanezt hosszabb változatban, esetleg tamponban is.

Probiotikumos hüvelyflóra és kiváló teszteredmények ide vagy oda, szerintünk ezt azért továbbra is csak abban az esetben használja, ha menstruál, de arra az esetre tényleg nagyon ajánljuk. Ha pedig úgy érzi, nincs rendben a hüvelyflórája, vagy bármilyen fertőzésre gyanakszik, továbbra is inkább a nőgyógyászához forduljon. 

Adatok Méret (cm) Ár (forint) Fajlagos ár (forint/db) Itt lehet kapni
Carin ProBiotic  24  649 72 Drogerie Markt

Jessa girls egészségügyi betét

5

Amikor kivettük a betétet a csomagolásából, elképedtünk, hogy mennyire vékony és picike az egész, pedig a nevén kívül semmi nem utal rá, hogy ezt fiatal lányoknak készítették volna (ahogy azt sem gondolnánk, hogy feltétlen korfüggő lenne a havi vérzés erőssége). A csomagolásra az van írva, hogy ez egy normál, szárnyas, 22,5 centis betét, így hát ugyanannyi folyadékot öntöttük rá, mint a többi normál betétre. Meglepő volt, hogy nem sokkal a nedvesítés után tényleg nem szivárgott ki sehonnan a folyadék, viszont a papírtörlőn azért nyomot hagyott, miután rányomtuk. Kellemes csalódást jelentett, hogy egyáltalán nem annyi folyadékot engedett ki magából, mint amennyire számítottunk, de azért nehezen tudjuk elképzelni, hogy a menzesz első pár napjában tényleg hasznát vennénk. Ez a termék valahol a tisztasági betét és a rendes egészségügyi betét között van, egy tamponnal kiegészítve azért még lehet jó választás az utóbbi esetben is. Jó az ár-érték aránya, tapintásra teljesen rendben van, és jól is tapad.

Adatok Méret (cm) Ár (forint) Fajlagos ár (forint/db) Itt lehet kapni
Jessa girls  22,5 399 25 Drogerie Markt

Jessa girls tisztasági betét

7

Találtunk tisztasági betétet is az előző kategóriából, de ez valahogy nem tudta hozni azt a formát, mint a másik „girls” termék. Nem annyira jó a nedvszívó képessége, viszont van szárnya. Tapintásra rendben van, de sajnos ez nem elég ahhoz, hogy bekerüljön a kedvencek közé. Jobb teljesítményt vártunk tőle. 

Adatok Méret (cm) Ár (forint) Fajlagos ár (forint/db) Itt lehet kapni
Jessa girls  15,5  349 12 Drogerie Markt

Tesco flexisoft

1

Ez egy egészen aprócska tisztasági betét, tényleg csak leginkább tampon használata mellett tudjuk elképzelni. Nagyon kevés folyadék befogadására is volt képes, és sajnos túl sok folyadékot engedett ahhoz vissza, hogy valaha is ki merjük próbálni éles helyzetben. Előnye alig tapasztalható: jó a tapintása és keskenyebb bugyikban szárnyasként is lehet használni. Nagyjából ennyi. 

Adatok Méret (cm) Ár (forint) Fajlagos ár (forint/db) Itt lehet kapni
Tesco flexisoft  14,5       Tesco

Tesco pantyliner

6

Kicsit félve próbáltuk ki ezt a terméket, miután az előző, szintén tescós saját márkás nem remekelt túl jól. Ezért is volt nagy meglepetés, hogy ennek viszont milyen jó a nedvszívó képessége: több vizet tartott magában, mint bármelyik másik tisztasági betét. Enyhén engedett csak vissza pár cseppet a konyhai papírtörlőre – teljesen meg voltunk elégedve vele. Az anyaga jó puha, viszont tapadhatna jobban is a ragasztócsík az alján.   

Adatok Méret (cm) Ár( forint) Fajlagos ár (forint/db) Itt lehet kapni
Tesco Flexisoft  15  429 21 Tesco

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek