Kevés pénzből is lehet dizájnos egy lakás

Lakásfelújításokat közvetlen közelből végigkísérni nagyon tanulságos, most ismét végigasszisztáltunk egyet, hogy újabb ötleteket tudjunk mutatni önöknek. A hobbilakberendezőtől, Bíró Andreától minden infót megtudtunk, és rengeteg fotót is készítettünk. És hogy milyen lett a végeredmény? Mutatjuk a hajtás után!

"A tulajdonos azt szerette volna, hogy jobban eladhatóvá vagy kiadhatóvá lakását tegyük a lakását kicsi ráfordítással, nagyobb átalakítás nélkül – mindössze két hét alatt. Amikor először jártam ebben a 44 négyzetméteres, egyszobás lakásban, nagyon sötétnek találtam: eleve picik voltak a helyiségek, a falak meg ráadásul sárgásvörösre voltak festve. Elég bizarr hatást nyújtott, azonban megvolt ennek is a célja: annak idején ezekkel a meleg színekkel próbálták ellensúlyozni a lakás tájolásából eredő hiányosságot, hogy nem minden pontja világos. A probléma ezzel csak az volt, hogy pont az ellenkezőjét érték el vele, hiszen a sötét színek még jobban összenyomták a tereket és elnyelték a fényt. Erre egy egyszerű megoldást javasoltam: legyen minden fehér és fókuszáljunk a bútorokra, kiegészítőkre. Valamint olyan fényforrásokat kell választani, amik erős, szórt fényt adnak" - mondja Bíró a kezdetekről. 

Elkezdődtek a munkálatok

A falak három rétegben kaptak egy nagyon erős és jó minőségű falfestéket az esetleges hőhíd kialakulásából eredő problémák megelőzésére. A fürdőszobában és a konyhában lévő színes csempéket HARZO T-16 tapadóhíddal alapozták, és ezután lefestették zománcfestékkel. "Nem akartunk időt veszíteni a burkolatcserével, azonban úgy ítéltük meg, hogy hosszú távon ezeket a csempéket úgyis cserélné a tulajdonos, mert elég ódivatúak. Ezzel a technikával viszont, amit választottunk, két nap alatt elkészült egy fehér, homogén falfelület, amihez valójában minden illik" - magyarázza a lakberendező.

A burkolatokat sem szerették volna cserélni, így a lakberendező úgy döntött, a meglévő halványsárga járólaphoz egy kompromisszumos színt választ, ami a többi helyiségben is visszaköszönhet. Ez lett a halványszürke: ezzel festették le a régi beépített fürdőszobaszekrényt, valamint a meglévő konyhabútort és a konyhai polcos elemeit, aminek a színén kívül semmi baja nem volt. A bútorok festésén is HARZO T-16-ot használtak, ami nagyon hálás dolog: bármilyen fényes vagy nem csiszolható felületet át lehet festeni vele anélkül, hogy fél év múlva lekopna vagy lepattogna a festék. 

Természetesen volt olyan is, amit cserélni kellett, például a fürdőszobában, ahol először a zuhanykabin és a kabin belseje került sorra. A belső burkolására egy nagyon szép 3D-s olasz csempét találtak, ráadásul hihetetlenül jó áron. A zuhany belső részénél azért választották a csempefestés helyett a burkolást, mert itt sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve a falfelület, sokat kell vízkőoldózni-fertőtleníteni, és a zománcos csempefestés egyedüli hátránya, hogy vegyszerek hatására besárgul. Ha tehát bárki ezt a megoldást választja, csakis gyenge oldószeres kendőt használjon, és azonnal törölje át sima, vizes ruhával a csempét. A mosdókagylót is cserélték, mosdópultot az Ikeából választottak hozzá bambusz munkalappal, bambusz kiegészítőkkel, ami melegebbé tette a fürdőszobát. Egyetlen színesebb kiegészítő került a fürdőbe, illetve Bíró a Vivre online lakberendezési kiegészítőket is forgalmazó oldalon talált két tökéletesen ideillő szőnyeget.

Az előtér

A kicsi előteret a lakberendező nem akarta túlzsúfolni, ezért csak képekkel és kisebb dísztárgyakkal dobta fel. Az étkezőben eredetileg festeni szerette volna a beépített szekrényt, de miután fehér színt kapott a fal, a bútor színe is tökéletessé vált és elegendő volt csak a fogantyúkat fehérre cserélni. A fali dekoráció pedig teljesen a véletlenen múlott: "Volt pár hexagon formájú fa lapom és talán innen jött a gondolat, hogy megpróbálom egy kicsit a skandináv dizájn felé terelni a lakás enteriőrjét. Ezeket a lapokat mind falidekorációnak, mind asztali dekornak fel tudtam használni" - mutat példát az olcsó, de rendkívül hangulatos trükkökre Bíró.

A konyha

A konyhában egy régi, szabadon álló gáztűzhely volt, ami miatt az amúgy is kicsi konyhában semmire nem volt elég a hely a pulton. Ezért döntöttek úgy, hogy lecserélik egy kétrózsás, beépíthető főzőlapra. Következő lépésként lecserélték a pultot is, így egy viszonylag nagyobb felületet kaptak, ahol már el lehet végezni a konyhai előkészületeket. A régi konyhaszekrényt még kiegészítették egy ikeás elemmel, amibe egy beépíthető sütőt is el tudtak helyezni. Ezután már csak a fali kiegészítők felrakása következett. 

A nappali és a terasz

Mivel egy térben kellett elhelyezni a hálószobát, nappalit és dolgozószobát, arra kellett törekedni, hogy minden legyen egységes, ugyanakkor légies, nem zsúfolt, átlátható: tehát élhető.
"Adott volt két komód, amikben láttam fantáziát, és szerencsére a Pinteresten találtam egy festési technikát amivel feldobtam őket. Néhány szín kikeverésével, egy sötét tónusú diópáccal, pár ötletes bútorgombbal máris vidám dizájndarab lett belőlük. A fali képekhez az Etsyről gyűjtöttem fotókat, rengeteg „instant download” (letölthető) kép van itt egészen jutányos áron. Így viszonylag olcsón elkészült a nappali. A teraszt is szerettem volna jobban kihasználhatóvá tenni, ehhez a hozzávalókat szintén az Ikeában találtam"- emlékszik vissza Bíró.

Összköltség

Sikerült tartaniuk a kéthetes határidőt és összesen 1 700 000 forint ment a lakásra.

Tippek 

"Inspirálódni magazinokból szoktam, kedvencem a francia Maison magazin, de rengeteg ötletet gyűjtök a Pinterestről is. Innen egy csomó DIY (Do It Yourself, csináld magad - a szerk.) technikát lehet elsajátítani.

Nagyon jópofa kiegészítőket lehet találni az óbudai Baumax helyén nyílt Mömax-ban, a Jysk-ben, Praktikerben, a Váci utcában található Tiger Store-ban, online shopokban, az Etsy-n, vagy a Vivre oldalán. Ezekről a helyekről válogattuk össze az apróbb tárgyakat, vázákat, képkereteket, hexagon fali polcokat, funkcionális tárgyakat, mint például gyümölcskosár, jegyzettömb, újságtartó vállfa és dizájn lámpabúrák" - mondja a lakberendező.

Oszd meg másokkal is!
Mustra