Nemcsak jól fotóznak, de vagánykodni is lehet velük

A nyári szabadságok, nyaralás, a bulik és fesztiválok csupa olyan esemény, amit természetesen mindenki megörökítene, de nem mindegy, hogyan. Az már bebizonyosodott, hogy a csúcskategóriás telefonok többsége fényképezőgépként is megállja a helyét, ha hirtelen szembejön egy jó téma, viszont most olyan gépeket mutatunk, amik kis helyen elférnek, mégis profinak érezheti magát, ha ezekkel fotózza a nyár legjobb pillanatait. 

Canon Powershot G9X

A G9X tökéletes választás olyanoknak, akik minden szembe jövő érdekességet szívesen örökítenek meg. Elég kicsi és vékony ahhoz, hogy a táskájában hordja és elég ügyes gép ahhoz, hogy ezt használja a telefonja helyett. Amit pedig különösen szeretni fog, hogy nagyon egyszerűen és nagyon gyorsan oszthatja meg a felvételeket a telefonjával, vagyis arra sem kell várnia, hogy felrakja az internetre. Amin talán bosszankodni fognak azok, akik szelfizni szeretnek, hogy a kijelzője nem kihajtható, de ez teljesen érthető, hiszen pontosan ez segít abban, hogy a fényképezőgép vékony maradjon. Ráadásul most annak sem kell kiborulnia, aki szelfizgetéssel töltené az idejét, ugyanis egyszerűen működik a távvezérlés, a telefonját összeköti a géppel és irányíthatja kézhossznál messzebbről is.

0,13 másodperces autófókuszt ígér, amit ilyen precízen nem mértünk le, de tény, hogy nagyon gyorsan reagál, így már nem a fényképezőgépen fog múlni, hogy lemarad-e valamiről, hanem csakis önről. A kreatívkodásról sem kell lemondania, van rajta ugyanis egy olyan funkció, ahol gondolkodni sem kell, milyen szűrő lenne a legjobb, a gép csinál 5 fotót, aztán majd kiválasztja, ami a legjobban tetszik, vagy tovább effektezi. Ami nagyon menő még ebben a kamerában, hogy nagyon jó optikai képstabilizátort kapott: nem állítjuk, hogy koncerten ugrálás közben is tökéletes képeket lehet vele csinálni, de például ha HD videót készít, nem fog idegesítően remegni a kép minden egyes lélegzetvételénél. Teljesen manuális módban és automatát használva is jól teljesített, ráadásul az érintőkijelzőt is könnyen meg lehetett szokni, bár tény, hogy az első időszakban sima fényképezés mellett néhányszor könnyen megnyomtam ezt-azt, amit nem kellett volna. Nagy gondot nem okozott, nálam a kelleténél többször kérdezett rá, hogy továbbra is RAW módban szeretnék.e fényképezni. 

Ára: 130 ezer forint körül

Canon Powershot G5X

Bár nevében nagyon hasonló a G9X-hez, a két gép mégis sok mindenben különbözik. A G5X még mindig könnyen hordozható és kicsi, de mégis, már az első kézbevétel után látható, hogy ez gyakorlatilag egy profi gép miniatűr mása. Amint bekapcsolja, erről meg is győződhet. A hagyományos DSLR fényképezőgépekhez szokott emberek azért fogják imádni, mert baromi hasonló a kialakítása, aki pedig még nem érez magában elég bátorságot komoly egy nagyobb DSLR-hez, az ezen rengeteget gyakorolhat. Ebben is erős optikai képstabilizátor kapott helyet, valamint egy elektronikus kereső. Este is jó és éles képeket tud vele készíteni, akkor is, ha nincs a kisujjában a záridő vagy az ISO fogalma, és nem is igazán akar ezekben elveszni. Ez a gép is kapott Wifi és NFC kapcsolatot, vagyis azonnal meg tudja osztani a világgal a jól sikerült fotóit. Másik nagy előnye, hogy míg az ilyen típusú gépek többségének külön töltőszett jár, ezt a gépet viszont USB-ről is töltheti, vagyis gyakorlatilag a telefonja töltőjét tudja használni hozzá, és akár a laptopjáról is töltheti az akkumulátorát. 

A kihajtható kijelzőről sokaknak azonnal a szelfi-mód ugrik be, pedig ezerszer több lehetőség van benne. Végre olyan szögekből készíthet fotót, amikből eddig nem, vagy csak nagy kényelmetlenségek árán. Persze kiválóan alkalmas arra, hogy ne kelljen vadidegeneket megkérni, hogy fotózzanak le és a képen őszintétlenül mosolyogni, miközben azon rágódik az ember, hogy vajon elviharzik-e az ember a menő fényképezőgéppel, de például nem is kell többé lehasalnia mondjuk egy tó mellett, ha olyan képet szeretne, amin a víz és a mögötte található hegyek csúcsai is benne legyenek a képben, elég csak kényelmesen úgy forgatni a kijelzővel a képszöget, hogy az kényelmes legyen. Összességében a G9X az a gép, amit a profi fotósok és a kezdő hobbifotósok is imádni fognak, mert amellett, hogy nem kell cipelni a nagy gépet, nem kell lemondani arról sem, hogy baromi jó képei legyenek. 

Ára: 220 ezer forint körül

Fuji X70

A Fujitól is olyan gépet kaptunk, ami a táskában minden nagyobb logisztikai bravúr nélkül elfér és még le sem szakad tőle a válla, viszont nem kockáztatja vele azt sem, hogy ha szembe sétál élete témája, csak homályos, elmosódott vagy részletekben szegény képet készíthet róla. Az X70 nagylátószögű lencsével a lelkes amatőrök gépe lesz, akik nem ijednek meg attól sem, ha például a rekeszidőt maguk variálhatják. Belemehetnénk az egyedi lencsemoduláris optimalizáló, vagy az APS-C méretű  szenzor rejtelmeibe is, de úgyis az a lényeg, hogy mi lesz a végeredmény. Vagyis, hogy a Fuji gépbe mindent belepakoltak, amitől a képei tűélesek lesznek, és minden technika adott ahhoz is, hogy a kezdeti bénázásokon javítson egy kicsit. Ilyen segítség például az az autófókusz, ami a mozgásban lévő témákat követi, vagyis hiába ugrál ön előtt az alany, mondjuk egy madár, a gép megküzd a kihívással. Az X70 kijelzője is dönthető 180 fokban, ezzel könnyítve, hogy kicsavart szögekből is tudja mit fotóz, és ilyenkor jön jól az érintőképernyő is, hogy az exponálást vagy a sima beállításokat megkönnyítse. 

Fuji Instax Mini 8

Hiába a nagy tudás, hiába a tűéles képek, a képstabilizátor, a szerkesztőség nagy része mégis az Instax Mini kamera után kezdett fejhangon visítozni. Tipikus bulieszköz, amivel bármilyen béna összejövetelt fel lehet dobni. Az Instax lényege, hogy csakúgy, mint anno a Polaroid képeket, azonnal előhívja a felvételt, röhög rajtuk egy sort és elteszi emlékbe. Nem állítjuk, hogy profi képeket lehet belőle kicsikarni, de ennek a gépnek nem is ez a lényege. A telefonnal készült képeket úgyis kitörli idő előtt, vagy elkezd azon aggódni, hogy nem néz ki rajta tökéletesen, az instaxos képeknek viszont a hangulat a lényege. Az egyetlen gond vele, hogy a bár a maga a gép nem is annyira vészes, a papír hozzá nem éppen a legolcsóbb dolog, cserébe viszont elég gyakran lehet hozzájutni akciósan, és tényleg jó emlék, ahogyan a szerkesztőséget azóta is díszítik az instaxos képeink. 

Ára: 20 ezer forint körül

Nikon 1 J5

A Nikon 1 J5 gépek szintén olyan darabok, amik elférnek kis helyen, viszont nem kell lemondania arról, hogy a nyaralásáról minden részletükben profi fotók szülessenek. Az egy dolog, hogy 20.8 megapixel a képek felbontása, de 4K videók készítésére is alkalmas, azaz úgy örökítheti meg a gyerek kalandjait a vízi csúszdán, mintha reklámvideót vagy nagyjátékfilmet forgatna. Egyébként ha ilyen aktivitások megörökítésére adja a fejét, akkor a sport módot önnek találták ki a maga 20 kép/másodperces teljesítményével (ez egyébként lepipálja több DSLR-gép teljesítményét is). Ezáltal végigkövetheti minden egyes momentumát a gólnak, vagy annak, hogyan esett le a gördeszkáról, sőt utóbbit akár nagy felbontású lassított felvétellel is megörökítheti és azonnal töltheti is a Youtube-ra – tudjuk, ilyenkor a siker garantált. Ebből sem maradt ki az NFC és Wifi megosztási lehetőség és a dönthető érintőképernyős kijelző sem. 

Ára: 130 ezer forint körül

Olympus OM-D M10

Mikor megkaptam ezt a gépet, azonnal a régi családi nyaralások jutottak eszembe. Az OM-D M10 ugyanis megjelenésében abszolút a klasszikus fényképezőgép vonalat hozza, újra azt éreztem, mint gyerekként, hogy csavargatnom kell ész nélkül a gombokat még akkor is, ha apukám annyira ezt nem értékelte. Ami még ennél is izgalmasabb, hogy ezzel együtt előjött az az érzés is, hogy ne kattintgassak össze-vissza a nagyvilágba, hanem komponáljam csak szépen meg azt a képet, pont mint amikor az egyhetes nyaralás alatt kellett beosztani a 27 kockás tekercset minden látnivalóra. A klasszikus megjelenésen kívül nem sok más adja vissza a régi fényképezőgépünk hangulatát, legalábbis itt nem kellett azon gyomorgörcsölni, hogy vajon tudok-e majd vele jó képet készíteni, vagy egy homályos paca lesz az egész. OLED elektronikus kijelzőn komponálhatja meg a a 16 MP-es felbontású és a beépített 5 tengelyes képstabilizátorral készült képet, a cserélhető objektívek miatt pedig tényleg bármilyen felhasználáshoz össze tudja rakni az önnek megfelelő gépet, akár halszemoptikás, akár makrofotós képeket szeretne. 

Ára: 220 ezer forint körül

Olympus Pen E-PL7

Az Olympus Pen gépek a tipikus trendi fényképezőgépek táborát erősítik. Könnyű, kis helyen elfér, és nagyon sokat foglalkoztak a dizájnnal is. Van, akinek már ez is elég lenne, de a gyártók szerencsére itt nem álltak meg és belülről is olyan technikával pakolták tele a gépet, hogy nemcsak a szépségével lehet vagánykodni, hanem az általa készített képekkel is. Sőt még művészkedni is tud vele, ha szeretne a beépített szűrők segítségével. Akik még kezdők ebben a témában és nem tudják, hogy a vintage vagy az élénk színes szűrő áll-e jobban a  születésnapi tortának, azok egy beállítással elkészíthetik az összeset, majd utána kiválaszthatják, melyik lett az igazi. Természetesen ez a gép is NFC-képes, és itt sem maradhatott el a kihajtható kijelző, hogy szelfikbe se lógjon bele az ujja, vagy hogy a megszokottól kicsit eltérőbb szögekben is tudja használni a gépet. Nagyon egyszerűen használható, és tényleg elég ráküldeni néhány drámai szűrőt egy sima hétköznapi naplementére ahhoz, hogy úgy érezze az ember, hogy akár ezzel a kis géppel elmehetne a National Geographic magazin hivatásos fotósának. Kicsit olyan érzése lesz egyébként ettől, mint mikor egy sima szelfinél rátol egy kis szépítést az arcára, hogy ne látszódjon az a friss ragya, majd a telefon annyira tökéletes arcbőrt csinál, hogy egy idő után el is hiszi, hogy a tükör hazudik, semmilyen pattanás nem nő a homlokán. Na, ez a gép ugyanezt tudja, csak természetfotózás közben érzi azt, hogy ön egy született fotóstehetség, hiszen két gombnyomással készített olyan fotót, amelyik bármilyen utazási prospektusban megállná a helyét. 

Ára: 220 ezer forint körül

Olympus TG-4

A sok, kistáskában is elférő, nagyon dizájnos és trendi gép közé beválasztottunk egy olyat is, ami nem biztos, hogy letisztult formavilágú, az is igaz, hogy a kijelzője nem tűéles, és talán nem is olyan pihekönnyű, viszont azon felül, hogy nyugodt szívvel ejtheti ki néha a kezéből, még a tengerpartra is magával viheti, ugyanis a víz alatt is lehet használni 5 különböző módban. Az egy dolog, hogy kipróbáltuk, és tényleg nem adja fel a küzdelmet a víz alatt örökre, de még gyengébb fényviszonyok mellett is jó képeket csinál, és a nagy sebességű objektívnek köszönhetően akár korallokat is tud fotózni búvárkodás közben. A gép nagy látószögű, és nemcsak a vizes közegben állja meg a helyét, de például a tengerparti homok sem okoz neki gondot. Ha pedig azonnal meg szeretné osztani a vízivilágos felvételeket, akkor azon melegében, wifi kapcsolat segítségével összepárosíthatja a telefonjával és át is küldheti őket rá, hogy bezsebelje a like-okat. A fényképezőgép elég jó GPS-szel rendelkezik, hogy rögzítse a helyadatokat, így egészen pontosan meg tudja majd határozni, hogy mennyire a tenger közepén készítette a fotót. Alapesetben 15 méterig vízálló, -10 fokig bírja a hideget és 100 kg terhelésig törésálló, de búvárkodhat külön tokkal is, és ha nagyon mélyre megy, akkor búvárvakut is érdemes beszerezni a fotókhoz. 

Ára: 99 ezer forint körül

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek