Mire jó egy napelemes lámpa?

A kert megvilágításának kérdése nem csak a praktikum miatt lehet érdekes. A fények ugyanis a hangulatról is gondoskodhatnak, emellett pedig segítségünkre lehetnek abban is, hogy kiemeljük a kert egyes elemeinek szépségét, vagy kellemes derengésbe vonhassuk a kerti utakat.

shutterstock 285278078

Mire jó a szupermarketek kínálata

Fontos tudni, hogy a solarlampák között óriási különbségek lehetnek. Tény, hogy léteznek olyanok, melyeknek fénye tökéletesen alkalmas arra, hogy a bejáratnál lássunk, míg a kulcsunkat keressük. Azonban ez a fajta lámpa ritkán található meg a hiperek kínálatában.

A kis, gombafejű, színes lámpácskák, melyeket a gigaboltok polcain találhatunk inkább csak hangulati, díszítő elemek. Arra alkalmasak lehetnek, hogy jó pár darabbal a kerti út vonalát megvilágítsuk, vagy éppen az ágyás szegélyét éjjelre is pontosan tudassuk, de másra nem igazán.

Azt is jó tudni, hogy ha megvettük a kis lámpákat, és lelkesen leszúrjuk őket a helyükre, akkor az első este, bekapcsolás után még ne várjunk csodát. A megfelelő működéshez a legtöbb esetben is napos töltődésre van szükség, utána azonban jellemzően gond nélkül működnek a fények.

Bőven találhatunk színes szetteket, melyek ára kissé magasabb, akár 5000 forint is lehet, míg a legegyszerűbb kis kerti lámpásokat a nagyobb hiperekben akár 300 forintos darabáron is meg lehet kapni.

Szobrokhoz és szoliterekhez

A kert részleteinek hangsúlyozása érdekében sokan szeretik a szoliter növényeiket, vagy éppen egy-egy kerti szobrot, esetleg más részletet megvilágítani. Ez azonban nem volna olcsó mulatság hálózatról működtetett fényforrásokkal. Tökéletes megoldást jelentenek azonban az irányítható fényű napelemes lámpák, melyek fényereje ugyan nem egy reflektoré de erre a célra kifejezetten jók. Az áruk 1500 forintos határon mozog darabonként, bár itt is elérhetőek a szettek. Ezekre akkor lehet szükség, ha egyetlen részletet több oldalról is szeretnénk megvilágítani.

Hogyan válasszon fényt?

A mai napelemes lámpák esetében már nem csak két szezonra kell számolnia, és az is tény, hogy a ledeknek köszönhetően akár igen erős fényt is képesek leadni. Ennek megfelelően inkább a dizájn az, ami alapján érdemes válogatni, illetve a fény színe, hiszen ezek sokat számítanak majd később, a használat közben. A hangulat megteremtésére a színes fények is alkalmasak, de a járda, a lépcsők megvilágításához, vagy a bejáratnál elhelyezett keresőfényekhez inkább a fehér meleg vagy hideg árnyalatait keresse.

shutterstock 175566080

Mikor nem jó a solar?

A napelemes lámpák funkcióikban kezdik utolérni hagyományos társaikat, de azért még van hova fejlődniük. Itt van például a lekapcsolásuk: bár megoldható, de a legtöbb esetben még elég körülményes.

Sokan hiányolják a solar lámpákból az állítható fényerőt is. Bár egyik lámpa sem vetekedhet egy műtéti reflektorral, azért a hangulat és a láthatóság közti egyensúlyozáshoz igencsak jól jönne, ha erősebbre vagy gyengébbre állíthatnánk a fényt.

A teraszon evéshez, olvasáshoz vagy pakoláshoz nem a legjobb megoldás egy napelemes lámpa fényében bízni, erre érdemes egy hálózatról üzemelő, régimódi darabot beszerezni. Ám ennyi elég is, hiszen a solar szettek takarékosabbak is, és a választék is nagyobb belőlük az olcsó és a középkategóriában - főleg, ha szereti a mintákat és az eltérő formákat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra