Raklapbútor DIY - tényleg annyira olcsó?

Zanza!

A raklapbútorok igazi reneszánszukat élik. Az eredetileg spórolós megoldásnak indult mozgalom odáig jutott, hogy villák kertjében is találkozhatunk egy-egy ilyen darabbal, elképesztően igényesen megalkotva. De valóban ilyen egyszerű és olcsó lenne a raklapbútor elkészítése?

Alapanyag és előkészítés

Nos, sajnos nem. Illetve csak abban az esetben, ha élelmesen szépen összegyűjtögeti a raklapokat, szerez valahonnan szivacsot, van elfekvőben némi jó kis kárpitnak alkalmas anyaga, és szögeket, ragasztót, festéket, lakkot és üveglapot is tart otthon.

shutterstock 204105385
Fotó: Shutterstock

Ha ez nem igaz, akkor számolgathat egy kicsit. A raklapokból olyanokra van szüksége, melyek épek, szépek, és viszonylag tiszták. Ez egy új raklap esetében 2500 - 3000 forint körüli összeg, az alig használtakat valamivel kevesebbért kaphatja meg. A sokat látott raklapok ugyan az eredeti céljuknak még megfelelnek, de bútornak már nem igazán, rengeteg munka, mire valóban használhatóvá teszi őket. Egy valamirevaló raklapbútorhoz, mondjuk egy fotelhez kell 3 raklap. Ha nem egyedül akar ücsörögni, akkor már 6, bár ha hajlandó alacsonyabban ülni, akkor elég 4 is. Egy raklap kell az asztalnak is, amit körbeülhetnek, vagyis alapesetben legalább 5 darabot kell beszerezni, ami újak esetében 10 000 forintos tétel. Ezeket le kell csiszolni, hiszen szálkásak, majd alapozni, festeni és lakkozni, hogy bírják a szabadban az időjárás viszontagságait. Festéke és lakkja válogatja, de ez is nagyjából újabb 5000 forintos kiadást jelent.

Kényelem és design

Ha ezzel is megvan, és a száradást is kivárta, akkor jöhet rá a szivacs. Ez méretre vágatva közel 3500 forintos tétel egyetlen raklap esetében, ha 5 centis réteggel számol, de természetesen ebből is legalább kettő kell. Ha van elfekvőben matraca, akkor lényegesen könnyebb és olcsóbb is a dolga: egy sniccerrel egyszerűen kivághatja a szivacsból az önnek kellő méretet.

shutterstock 380131630

A szivacs magában persze nem elég, valamivel be is kell húzni, ez pedig ismét egy nagyon széles skálán mozgó tétel, hiszen nem mindegy, hogy mennyire uv-álló vagy éppen vízlepergető huzatfajtát választ. De ha nem szán rá sokat, akkor is érdemes strapabíró anyagot választania. Ehhez például a farmer tökéletes lehet, aminek nagyjából 2500 forint métere. A két szivacsra nagyjából 3 méter anyag kell, amiből már kispárna is készülhet a háttámlákhoz. Persze ez is lehet sokkal olcsóbb, ha van elfekvőben otthon olyan régi farmer, amit már nem hord, összevarrva mutatós huzat vagy párna lehet belőle.

Az asztal

Az asztal kialakítása a legegyszerűbb, és a legolcsóbb esetben csak a festést és a lakkozást tartalmazza. Hogy még mutatósabb és könnyebben mozgatható lehessen, érdemes rá kerekeket, vagy más lábakat tenni – ezek kb. 2000 forintos tételt jelentenek. Az igazán jó használhatóság jegyében érdemes rá egy nagyobb üveglapot is szabatni rá, hogy ne csak a lécekre lehessen pakolni. Ez sem vészes tétel, 5000 forint körül már biztosan megvan.

shutterstock 344804888

Ez azonban már azt jelenti, hogy egy kétszemélyes, kisasztalos egyedi ülőgarnitúráért kifizetett 35-40 ezer forintot, nem is beszélve a munkáról, amit belefektetett. Tény, hogy ezért a pénzért már készen is vehetne egy kétszemélyes kávézó készletet, viszont - azzal ellentétben - ez a bútor valóban egészen egyedi lesz.

Blogmustra