Az otthoni bútorfestés 5 legnagyobb buktatója

Napjainkban nagy divat a DIY, azaz csináld magad mozgalom. Egy bútordarab újjávarázslásához sokszor elég csak annyi, hogy átfestjük: ezzel ugyanis nemcsak a színét, de a teljes hangulatát is alapvetően meg tudjuk változtatni, egyúttal az apróbb hibákat is eltüntetni. Csakhogy a bútorok festése nem is olyan egyszerű. 

Aki próbálkozott már vele, az tudja, hogy előfordulhat, hogy hólyagosodik a festés, vagy szép lapokban egyszerűen lehámlik. Ilyenkor az ember duzzog egy sort, újrafesti a darabot, és amikor a dolog megismétlődik, akkor inkább hagyja az egészet, és vesz egy másik széket, asztalt, szekrényt – éppen mit festett. A housebeautiful.com azonban összeszedte azt az 5 hibát, amit ha kiküszöböl, akkor nem kerül ilyen helyzetbe.

1. Ne hagyja ki a csiszolást

Ez az első lépés minden esetben, amikor egy bútort le szeretne festeni. Sok festékre az van írva, hogy nem szükséges az előző réteg eltávolítása. De ha igazán szép és tartós eredményt szeretne, akkor ne hallgasson ezekre, és csiszolópapírral is tisztítsa meg a felületet. A portalanításnál pedig figyeljen: olyan ronggyal végezze, ami vonzza a port, semmi esetre sem olyannal, amelyik összeszöszöli a felületet.

GettyImages-512366449
Sean Martin / Europress / Getty

2. Portalanítson

Ezt a legtöbben el is végzik, de rosszul. A portalanításnál ugyanis nagyon fontos, hogy valóban semmilyen szennyeződés ne maradjon a felületen (ez azt is jelenti, hogy festeni olyan helyen érdemes, ahol a szél nem fújja tele porral a szépen letakarított felületet). A tökéletes eredményhez használjon olyan rongyot, mely vonzza a port, a papírtörlő és a szöszölő konyharuha nem jó erre a célra.

3. Alapozzon

A felület előkészítésének egyik fontos mozzanata az alapozás. Ez a művelet az utolsó kósza porszemet is eltávolítja a felületről és elősegíti, hogy a festék szépen, egyenletesen tapadjon. Az alapozással ráadásul a festés tartósságát is meghosszabbíthatja.

GettyImages-173809891
Peter Dressel / Europress / Getty

4. Megfelelő eszközöket használjon

A festéshez érdemes mini szivacshengert használni, vagy olyan ecsetet, mely szivacsból készült. A szálas ecsetekkel ugyanis nehezebb teljesen egyenletesen festeni, ráadásul sokszor épp a kilazult szálak okoznak gondot azzal, hogy beleragadnak a festékbe. És sajnos, ha ezt nem veszi észre időben, az később, amikor már lelakkozta a felületet, nagyon zavaróan látszani fog. A festék száradási idejét mindenképpen tartsa be! A legtöbb esetben sokkal szebb eredményt kap, ha több rétegben keni le a bútort. Ehhez a száradás után egy tiszta ronggyal (a porösszeszedős fajtával, de valóban nagyon tisztával) újra törölje át a felületet, és ha valahol kicsit megfolyt a festék, azt óvatosan csiszolja le a csiszolópapírral.

5. Lakkozzon

A lakkozással nem csak szebbé teheti a felületet, hanem a kisebb sérülésektől is óvja a festést. Ebben az esetben is várja ki türelmesen a festék szükséges száradási idejét, törölje át egy tiszta ronggyal, és csak utána vigye fel rá a lakkot. A szórófejes változatokkal könnyebb a munka, de a kis hengert, ecsetet itt is használhatja. A lakk száradási idejét is pontosan tartsa be, sőt, próbát is végezhet egy kevésbé feltűnő helyen: ha ragad, akkor még hagyja. Ha megszáradt a lakk is, akkor már birtokba veheti az új színekben pompázó bútorát!

GettyImages-515028877
Westend61 / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek