Teszt: olvasson könyvolvasón!

Hatalmas. Talán ez ez első dolog, ami eszébe jut az embernek, ha meglát egy Icarus Illumina XL könyvolvasót. Aztán talán az, hogy mennyire szép, és letisztult. Meg, hogy mindehez még vékony is. Eddig csillagos ötös. És még csak most jönnek az érdekes részek! Az ebook olvasó Adroidos rendszert futtat, rendelkezik belső világítással és audio lejátszásra is képes. 

Ezek mind nagyszerű dolgok, de vajon mennyire jól használható a gép a mindennapokban? A felállás nem kevés időt vesz igénybe, ráadásul az elején lévő gombot nyomogattam elszántan, mire kiderült, hogy az a home gomb, és felül kell bekapcsolni. 43 másodperc alatt kapcsolt be, ami borzasztóan soknak tűnt. 

Ami mellé rögtön be lehet dugni egy fülgallgatót, és miután letöltötte a Spotify-t vagy a Soundcloudot, máris hallgathat zenét miközben olvas. Bluetooth-t ne keressen benne, mert nincs.

Van viszont benne világítás, amit az érintőképernyőn szabályozhat. A fény nem egységesen világít, alul és felül erősebb. 

A menürendszere  meglehetősen egyszerű, a szó jó értelmében, viszont az angol és a magyar kifejezések keveredése nehezíti a megértést. Az Android rendszernek köszönhetően applikációkat is le lehet tölteni. A Goodereader azokat az appokat tartalmazza, melyeket ekönyv olvasókra optimalizáltak.Van még rajta fájlkezelő, képnézegető és böngésző is, ám utóbbi meglehetősen lassan tölt be. Persze vészhelyzetben tökéletes, de alapvetően elég idegesítő a használata. 

Vélemény

Azoknak ajánlható, akik szeretik, ha a készülékük elég nagy, ha van világítás benne, ha rendelkezik extra funkciókkal, mert esetleg nincs okostelefonjuk, viszont szeretnek zenét hallgatni. A lassúság kicsit zavaró számomra, ennek ellenére, ha nem lenne ilyen magas az ára (65000 ft + 6490 ft a tok) mindenkit rábeszélnék, mert jól kezelhető, kézreálló darabról van szó. 

Illumina Icarus XL

Kijelző: 8" E-Ink Pearl HD,

Felbontás: 1024 x 768

Memória: 8Gb belső memória, Bővíthető Micro SD kártyával (32Gb-ig)

Akkumulátor: 2800mAh

Kép formátumok: JPG, BMP, GIF, PNG

Audio formátumok: MP3

Méret: 145 x 200x 9mm, 275 gr

Kapcsolat: USB 2.0

WiFi 802.11 B/G/N

Háttérvilágítás: Igen

E-book formátumok: PDF, FB2, EPUB, RTF, MOBI, TXT, HTM

Operációs rendszer: Android 4.2.

Ár: 64990.- 

  

A nagy mellé érkezett egy kisebb készülék is, a PocketBook Sense névre hallgató icipici készüléke. Na nem a képernyő kicsi, hanem maga a készülék, egészen pontosan 11x15 cm-es és mindössze 7,5 mm magas. Fizikai gombot alul és oldalt találunk rajta,oldalt lapozni lehet vele, alul pedig be- és kikapcsolni. Alulra került a kártyabővítési lehetőség (micro SD), illetve töltő helye. 

A készülék a bekapcsolás után két menürendszert kínál fel, felülre kattintva a wifi, a feladatkezelő, a beállítások és a keresés jön elő, meg persze itt lehet beállítani a világítást, amiben van egy nagyon jó funkció. A villanykörte ikont kétszer megnyomva egy A betű jelenik meg mellette, és innentől kezdve a kütyü alkalmazkodik a fényviszonyokhoz automatikusan.

A méretet egyszerű ujjmozdulatokkal tudjuk szabályozni, a betűtípus állítását sajnos nem találtuk meg, de ezt betudjuk a saját bénaságunknak, mert állítólag van rajta 20 féle, amiből garázdálkodhatunk. A szótár jól kezelhető, készíthetünk képernyőmentést, kijelölhetünk szöveget, könyvjelzőt helyezhetünk el, vagy megjegyzéseket írhatunk hozzá. 

 A készüléken előre telepített Dropbox van, amit itt elsősorban nem fotók kezelésére használnánk, hanem letöltött könyvek megnyitására, de ezt megoldhatjuk a Pocketbook cloudból is. A cég saját könyvesboltja, a Bookland, ahova regisztrálva ingyenes tárhelyet kapunk, ahol tárolhatjuk a könyveinket. A Send to PB alkalmazás segítségével pedig mindenféle doksit küldhetünk az olvasónknak.

Vélemény

 A készülék gyors, egyszerű a kezelése, kézre áll, bár én személy szerint nem a fizikai gombokkal nyomogattam a készüléket, inkább az érintőképernyőn lapoztam, mert egyszerűbbnek tűnt. Gyorsan munkára lehet bírni, és nem sokat gondolkodik a dolgokon, hanem azonnal reagál. Nincs telepakolva felesleges dolgokkal, pont azt és úgy teszi, amit kell. Teljesen jó, bár nekem szokatlanul kicsi készülék, és biztos vennék hozzá tokot, mert félteném, ez 6000 forint pluszt jelent. 

PocketBook Sense 

Kijelző: 6" E Ink*Pearl*HD

Felbontás: 1024 x 758 pixel

Memória: 4GB, microSD kártyával legfeljebb 32 GB-ig

Akkumulátor: Li-ion, 1500 mAh, világítás nélkül 8000 oldal

Kép formátumok: JPEG, BMP, PNG, TIFF

Audio formátumok: nincs

Méret: 151,4 * 109,9 * 7,5 mm, súly: 155 gramm

Kapcsolat: 802.11 b/g/n 

Háttérvilágítás: Igen

E-book formátumok: PDF, PDF (DRM), EPUB, EPUB (DRM), DJVU, FB2, FB2.ZIP, DOC, DOCX, RTF, PRC, TCR, TXT, CHM, HTM, HTML, MOBI, ACSM, JPEG, BMP, PNG, TIFF

Operációs rendszer: saját

Ár: 39900.- 

Oszd meg másokkal is!
Mustra