Pár kis trükkel sok új teret nyerhet a konyhában

Talán a leggyakoribb, folyamatosan visszatérő probléma, hogy nem létezik akkora konyha, amiben minden kényelmesen elférne. Ráadásul a hazai lakásokra nem kifejezetten a teremnyi konyhák jellemzőek, sokkal inkább a kicsi, sokszor zsúfolt helyiségek.

shutterstock 126333647
Shutterstock

Ahhoz, hogy mégis elférjen két dolgot kell betartania. Az egyik a folyamatos szelektálás: amit nem használ, vagy több van belőle, mint kellene, az mehet a raktárba, padlásra, pincébe, szeretetszolgálathoz, hogy helyet csináljon. A másik lehetőség, hogy olyan praktikus megoldásokat alkalmaz, amikkel az alapvetően kicsi helyek is nagyobbak lesznek.

Pult

Az apró konyhák egyik nagy hátránya, hogy az előkészítő felület nagyon kicsi. Ilyenkor az ember vagy szitkozódik és minden munkafolyamat után elpakol, majd előpakol, újra elpakol, és ezt elvégzi hússzor, mire a vacsora elkészül – vagy valami praktikus megoldást keres.

A pult megnövelésére használhatja az ebédlőasztalt is, ami persze akkor kézenfekvő, ha az ebédlő is a konyhában kapott helyet. Ha azonban nem, akkor nagyon jó megoldás lehet a takarólap. A főzőfelületekhez (főleg a lapos, villany főzőlapokhoz) könnyen találhat olyan takarólapokat, amikkel a főzőlap is a pult részévé tehető (persze, amikor épp nem működik): vághat rajta, pakolhat rá. Ugyanígy a mosogató is kihasználható a megfelelő méretű lappal, vagyis a főzés és az előkészítés így egyszerre történhet.

Helytak arékosság

Egy alapvetően kicsi konyha szerencsés esetben nem egy 6 tagú családot lát el, vagyis nincs szükség olyan – ebben az esetben – helypazarló darabokra, mint a 12 terítékes mosogatógép. A gépet persze nem kell száműznie, csak válasszon kisebb kivitelt. A kevesebb terítékes darabok ugyanis keskenyebbek, így nyer még egy kevés tároló- és pakolófelületet.

Ugyanígy nem igazán van szükség a 4 fejes főzőlapra. Ha gáztűzhelye van, vagyis egybe épített rózsák és sütő foglalja a helyet, akkor érdemes elgondolkodni a cserén. Ha beépített megoldást választ, akkor dönthet úgy is, hogy nem kell 4 főzőfelület, elég csak kettő, hisz ha belegondol, nagyon ritkán használja mind a négyet egyszerre, vagyis nem olyan nagy ár lemondani kettőről. Cserébe a pult nagyobb lesz, a beépített eszközzel pedig megint csak elcsíphet egy kis helyet tárolásra.

Polcok és tárolás

A legtöbb konyhabútor kívülről mutatós, de a belső tároláshoz ez kevés. Csak polcaik vannak, ami nem kifejezetten praktikus megoldás. Szerencsére sok rendező utólag is beépíthető a konyhabútorokba, és a sarokelemeket is érdemes olyan polcokkal ellátni, amik kihúzhatóak, forgathatóak, így sokkal könnyebben hozzáfér a dolgaihoz, és nem fél majd leghátulra is pakolni.

A polcok sokszor igen magasan vannak, így sokan nem is pakolják fel odáig az edényeket, tányérokat, hiszen nem férnek hozzá könnyen. Az alsó polcokat kiegészítheti olyan eszközökkel, melyek a polcba kapaszkodnak, vagy a saját lábaikon állnak, és ezáltal gyakorlatilag még egy pakolófelület hozható létre velük. 

„A legjobban áttekinthető tárolási mód az alsó elemekben a fiók. Kihúzva könnyedén áttekinthető a tartalma, használatához nem kell úgy lehajolni, mint a polcok esetében. Sok gyártó kínál praktikus fiókosztókat is, aminek a segítségével még jobban ki lehet használni a fiókokat.

Ha van rá lehetőség - főleg saját tervezésű konyhabútornál -, a felső elemek érjenek egészen a mennyezetig! Az így keletkezett plusz polcokra kerülhetnek a ritkábban használt dolgok, és eggyel kevesebb felületet kell portalanítani takarításkor.

Több cég is kínál különböző stílusban praktikus fali tárolókat, amikre a gyakran használt konyhai eszközök, fűszerek, fóliatekercs, stb. kerülhet. Ezeket általában az alsó és a felső elem közötti falszakaszra kerülnek, de olyan falfelületet is kihasználhat velük, ahova egyébként szekrényt nem tud tenni.

Jó szolgálatot tud tenni egy magas elembe beépített kihúzható kamraszekrény, amikor jól áttekinthetően fémrácsokon tud tárolni. Egy ilyen keskenyebb elemben elférhet akár egy fél kamra tartalma!” – ad további ötleteket Sz. Wargha Andrea lakberendező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek