Erre figyeljen, ha műanyag ablakot akar!

A faablakok műanyagra cserélése mindig nehéz kérdés, sok érvet fel lehet sorakoztatni mellette,és ellene is. Ami biztos, hogy a nem megfelelő szigetelésű ablakok egy csomó bosszúságot okozhatnak, nem beszélve a hidegről és a feleslegesen kidobott pénzről.

Tehát ha már úgyis a spórolás a cél, fontos kérdés, hogy melyik mennyibe kerül. A választ persze roppant nehéz megadni, ugyanis minden ablak más és más. Új nyílászáróknál rengeteget számít például, hogy mekkora és milyen alakú az ablak, vagy hogy felújítás esetén mi az, ami még használható belőle. Különleges méretigények esetén az ablakot külön le kell gyártatni, ami pedig nyilván többe kerül, mint egy már kész, szabványméretű ablak.

shutterstock 196570400

A felújítási költségek pedig az ön ablakának jelenlegi állapotától függnek nagy mértékben, így simán lehet, hogy amíg az egyik lakásban az ablakfelújítás éri meg jobban anyagilag, addig a másikban már a cseréltetés a gazdaságosabb. Az mindenesetre valószínű, hogy a legdrágább teljesen új faablakokat csináltatni, az pedig szinte biztos, hogy sajnos az utánajárást nem fogja tudni megúszni. Aki biztos akar lenni benne, hogy az adott helyzetben a lehető legjobban dönt, kérjen árajánlatot több helyről.

Az, hogy mennyire akarja kizárni a hideget csak az ön döntésén múlik. Na jó, meg a pénztárcája vastagságán is. A hőszigetelő képességet az U számmal lehet érzékeltetni, azt mutatja meg, hogy egy egységnyi felületen, 1 Kelvin hőmérséklet-különbség esetén hány Watt energia halad át, illetve az ablak esetében mennyi energia távozik a lakásból.. Minél kisebb a k(U) érték, annál jobb a hőszigetelő képessége az üvegnek vagy az ablaknak. 

Tartósság

Mi alapján érdemes választani a számos cég közül, akik ablakokkal kereskednek? Az egyik fontos szempont az iméng már említett hőátbocsátási tényező, ami azt mutatja meg, mennyi hő távozik csukott ablakok esetén. Az U szám alacsony mivolta jelzi a szigetelés minőségét. Érdemes tudni, hogy a nagyon olcsó ablakon valahol biztosan spóroltak, és ez általában az anyaghasználatban jelentkezik. Számos márka létezik, érdemes pontos árat kérdezni, és az azonos technikai specifikációkat összehasonlítani. 

Ami még fontos az a garancia, és hogy, pontosan milyen feltételek esetén teljesül - kisbetűs részek elolvasása elengedhetetlen - és mikor buktuk a reklamációt. Ha foglalkozunk vele, akkor a fa ablakok szinte elpusztíthatatlanok. De, ugyanez vajon elmondható-e a műanyagról is? Ami biztos, hogy a műanyag ablakokat nem kell évente mázolni, 40-50 jelentenek megbízható minőséget, ha és amennyiben karban tartjuk őket, ami ebben az esetben némi takarítást, törlést takar. Alapvetően azt le lehet szögezni, hogy a műanyag ablakokkal nincs túl sok tennivalója az embernek. 

Az üvegek száma

Manapság nemcsak egy réteg üveget pakolnak az ablakokba, hanem kettőt vagy hármat is. A két üveglap közé szorult levegő szintén a szigetelést javítja, és - hogy bonyolultabb legyen a dolog - van, hogy nem is levegőt, hanem speciális gázt töltenek a két ablak közé, mely fokozza a hőszigetelést, viszont egy idő után elszivárog. Jelenleg a piacon számos gyártó van a nevesektől az olcsósággal operálókig, ebből kell eldönteni, hogy vajon melyik lesz a jó.

shutterstock 165925520

Mekkora kupival jár a csere?

Az új nyílászáró belekerülhet a meglévő ablak- és ajtótokba és úgy is, hogy azt kiszedik. Ez attól függ, milyen állapotú a régi tok, és mennyire lehet szépen és jól illeszteni az újat hozzá.

Ha marad a régi, akkor egy nap alatt kicserélik a nyílászárókat, mindenki boldog, és kész. Ha bontani is kell, az macera, mert porral és kosszal, utána pedig festéssel jár. Tehát kiverik a régi tokot, száll a por, mindent lehet letakarítani, majd a behelyezés után újrafesteni a nyílászáró körüli részt - nem egy leányálom, ezért ajánlatos összekötni más felújítási munkákkal, mondjuk rögtön a festéssel. 

Színek és stílusok

Ha már egy radiátor is lehet dizájnos, ehhez képest unalmasnak tűnne a fehér ablakkeret, így ma már számos színben lehet kapni ablakot a fehértől a feketéig. Ha akarja, hasonlíthat a fára, lehet divatosan szürke vagy éppen fémhatású, de ha a napsárga a nyerő, az is megoldható. Az egyik nagy gyártó, az Inoutic honlapján például a háza vagy lakása ablakait is átszínezheti, hogy kipróbálja, milyen lenne az ingatlana menő meggypiros ablakokkal. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra