Titkok, amiktől boldog lesz a karácsonyi kaktusza!

A karácsonyi kaktusz egyike azoknak a növényeknek, amik megfelelő tartás mellett éppen abban az időszakban virágoznak, amikor minden más pihen. Nem csoda hát, ha népszerűsége töretlen, ám tartása nem annyira egyszerű, mint hinné.

Kaktusz?

A karácsonyi kaktusszal kapcsolatban elég sokszor felmerül a kérdés, hogy egyáltalán kaktusz-e. A válasz pedig az, hogy igen az, csak nem a sivatagi, víztárolós, szúrós fajta. Ez a növény ugyanis Brazília őserdőiből származik, tehát nem éppen a kaktuszokkal legtöbbször összehozott száraz, sivatagi körülmények növénye. Hazájában eredetileg a magasabb fák ágainak tövében telepszik meg, és az ide kerülő kifejezetten kevés szerves anyagból táplálkozik. Mivel esőerdő a hazája, így a párás környezetet kedveli, ám a fákon való életmód miatt a locsolással óvatosan kell bánni.

shutterstock 242927101

Vásárlásnál a bimbókra figyeljen

Amikor karácsonyi kaktuszt vesz, akkor nem árt, ha odafigyel néhány dologra. Jellemzően abban az időszakban vásároljuk ezt a növényt, amikor más bimbós, vagyis a tél elején. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy a bimbók milyen állapotban vannak: ha barnásak és kissé puhák, akkor kinyílni már nem fognak, mert a növényt túl sokáig és túlságosan hidegben tartották.

„A bimbók állapota valóban nagyon fontos, de mindemellett arra is érdemes figyelni, hogy ne legyenek túlságosan kinyíltak. A karácsonyi kaktusz virágzási ideje pár hetes, így a túlságosan nyílt bimbókkal rendelkező növény rövidebb ideig virít majd a lakásban” – fűzi hozzá Boross Dávid, azOázis Kertészetmunkatársa.

Nyáron költöztesse fel a fára!

Aki találkozott már ezzel a növénnyel, az tudja, hogy tartása, főleg a lakásban nem is olyan egyszerű. A nyári időszakot a kertben is elviseli, ilyenkor azonban érdemes egy lombos fa ágai közé akasztani, ahol imitálhatjuk az eredeti élőhelyét.

shutterstock 166654301

A lakásban azonban a cserepét olyan helyre tegye, ahol sok, de nem közvetlen fényt kap, és fontos, hogy ne forgassa. Ha valamiért meg kell mozdítania a cserepet, tegyen rá jelölést, és ugyanúgy helyezze vissza, ellenkező esetben a virágzás nagyon lerövidül, vagy akár el is marad. Hogy szépen virágozzon, és ezt lehetőleg karácsony környékén tegye, a nyári időszakban a locsolást csak mérsékelten végezze. Télen lehet sűrűbben öntözni, de a pangó víztől nagyon gyorsan tönkremegy a növény, így inkább sokszor adjon neki kevés vizet. Tápozni az őszi időszakban érdemes, hetente kis mennyiséggel, így a virágzás karácsony tájára tehető majd. Ha ügyes és a növény is jól érzi magát, valamint a környezete hőmérséklete is megmarad 15 és 20°C között, akkor októbertől egészen februárig gyönyörködhet az akár 5 centis virágokban. A virágzás eléréséhez kétévente érdemes átültetni a növényt, ezzel frissítve a földjét.

Szaporítás csak virágzás után

A virágzás után a növény kissé megfakul, ez jelzi a 2 hónapos pihenőidőt. Ha ez letelt, akkor a növekedő kaktuszt lehet szaporítani is. bár valóban kaktusz, szerencsére tüskéi nincsenek. Levelei ízesen kapcsolódnak egymáshoz, és hosszan lecsüngenek, ha hagyja. Ám ha szaporítani szeretné, akkor két összekapcsolódó levelet törjön le róla, majd tegye tőzeges talajba, világos helyre. Fontos a párásítás és a rendszeres öntözés, és ha a dugvány meggyökeresedett, akkor már át is ültetheti.

Oszd meg másokkal is!
Mustra