Így védekezzen a kártevők ellen ősszel

A permetezést jellemzően akkor szoktuk megtenni, amikor a növényeken még fenn vannak a leveleik, de egyes esetekben akár később is szükség lehet rá. Az ősz pedig ekkor is megfelelő idő, hiszen a téli pihenés a növények életének is fontos szakasza, tehát nem jó, ha azt fertőzések zavarják meg.

A kertben

A kertben a fák most még lombjukkal együtt állnak, de lassan megkezdődik a levelek hullása is. Ha fertőzés ütötte fel a fejét, akkor ez két szempontból is rossz. Egyrészt a növényt a levelein keresztül tönkreteheti a kór, másrészt a lehullott, fertőzött részekről a betegség a talajban is tovább terjed, újabb veszélyforrást jelentve a többiekre. Sőt, nem is hinné, de a fákon maradó gyümölcsmaradványok is rejthetnek veszélyeket!

„Ősszel azokat a növényeket szoktuk lepermetezni, amelyeken valamilyen súlyos betegség tünetei jelentkeznek tömegesen. Amennyiben nyár végén vagy ősz elején a levelek nagy része gombás fertőzés miatt lehullik, úgy a lombot gyűjtse össze a fa alól és semmisítse meg (elásással, elégetéssel). Ilyenkor a fán maradt lombon is telelhetnek a kórokozók, ezért érdemes valamilyen kontakt növényvédőszerrel lepermetezni a fát. Az elszáradt ágakat, főleg a monilis fertőzés következtében meggyen és cseresznyén jelentkező pusztult fás részeket még ősszel távolítsa el a fákról.

shutterstock 191626574
Shutterstock

A csonthéjasok fáin fennmaradó, néha nehezen leválasztható megtöppedt, feketés-fehéres színű termések a gyümölcsmúmiák. Ezek a moniliás fertőzés után fán maradó képletek, melyeken nagy mennyiségű újbóli fertőzésre alkalmas spóra telel. Ezeket a további fertőzés megakadályozása végett el kell távolítani a fákról, és a földre hullottakat is szedje össze. Legjobb, ha mélyen és távol a fától elássuk ezeket, vagy elégetjük őket.” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök a Kertelünk Kft ügyvezetője.

A lakásban

A fertőzések azokon a növényeken is megjelenhetnek, melyek a kertben csak „nyaraltak”, de télire bekerülnek a lakásba. Ráadásul ebben az esetben még a hideg és az esetleges fagy sem segít, hiszen a fűtött térben az nem áll fenn, így a fertőzések is könnyebben terjednek. Mielőtt bevinné a növényeket a lakásba érdemes lepermeteznie azokat, nehogy később az egész növényt elveszítse.

„A szabadban telelő növényeket a télire való behozatal előtt nézze át. Jellemzően többnyire rovar-fertőzést vehet észre. Ezek lehetnek levéltetvek (pl. kínai rózsa), pajzstetvek (leanderek) és molylepkék (fukszia, lágyabb lombú dísznövények). A gazdaboltban vásároljon speciálisan ezek ellen való szereket, amennyiben fertőzést tapasztal, és még a szabadban kezelje őket ellenük. A munkaegészségügyi várakozási idő után vihetjük be őket zárt térbe. Egészséges növényeket megelőzőleg nem érdemes és nem kell permetezni.” – fűzi hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek