Keleti hangulatot a lakásba mindössze pár trükkel!

A nyugalom, a füstölők illata, a jellegzetes textilek és a párnák, és - szerencsésebbeknek - a felejthetetlen nyaralások: ez mind a keleti hangulat sajátja. Legyen szó az indiai kultúráról, a kínairól vagy éppen a japánról, a tradicionális elemeket remekül be lehet illeszteni a nappaliba, hálóba is, ezzel a kis behatással rögtön megváltozik a szoba hangulata. Ráadásul nem is kell hozzá sem átrendezni, sem költséges bútorcseréket végrehajtani - mutatjuk, hogy akkor mit kell.

Színek vonzásában

A keleti, főleg az indiai kultúra a színekkel sokkal bátrabban bánik, mint a nyugatiak. Nemcsak az élénk színek és szemkápráztató árnyalatok számítanak alapvetőnek, de nem félnek ezeket a különböző árnyalatokat vegyíteni sem. Ez pedig könnyen át lehet ültetni a saját nappalijába is, legyen szó festésről, párnákról, függönyökről vagy terítőkről.

Shutterstock

Indiát a színek és minták kavalkádjával tudja megidézni. Mélybordók, indigókékek, vörösek, smaragdzöldek – ezek együtt, egymásba fonódva jelennek meg a textileken, a falakon, szőnyegeken.

Jellemzően organikus mintákat használnak, fényes, arannyal átszőtt anyagokat, könnyű selymeket, színes szőnyegeket, sötétre pácolt fabútorokat – ezekkel fülledt hangulatú, izgalmas, sejtelmes tereket lehet kialakítani.

Ha Japánt szeretné az otthonába csempészni, akkor a tágas, kevés bútorral berendezett tereket alakítson ki áttetsző felületekkel, természetes anyagokkal. Textilekben és kiegészítőkben megjelenik a vörös és fekete szín, a cseresznyevirág motívum, a rizspapír lámpabúrák.

Lucas Vallecillos / Northfoto

A kínai hangulat pedig valahol a kettő közt áll: a letisztult terek itt is jellemzőek, de több kiegészítő és motívum jelenik meg a berendezési tárgyakon és textileken. Jellemzőek az áttört mintázatú térelválasztók, a sötét fa használata és az életképeket megjelenítő motívumrendszerek  – vezet be az alapokba  Zsoltai Tünde lakberendező-látványtervező.

Kiegészítők

A színes textilek mellett a másik nagy lehetőség a gyors és egyszerű hangulatváltásra a kiegészítők használata. Egy-egy szoborral vagy éppen csillárral olyan hatást érhet el, ami azonnal érződik, a szobába lépve eltéveszthetetlenül megadja az alaphangot.

„Egy-egy jellegzetes lámpa, néhány díszpárna vagy egy jól elhelyezett kisbútor (dohányzó asztal, komód) már megadja az alap hangulatot. Egy-két kisebb kiegészítővel megkoronázva pedig egészen könnyen elérhetjük a kívánt hatást. Egyszerű és hatásos megoldás lehet például, ha egy falra, falszakaszra egy adott stílusra jellemző posztert vagy nagyméretű textilt teszünk” – tanácsolja a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra