A fesztiválkártya jó dolog, ha okosan használja

Beindult a Sziget, ami már évek óta készpénzmentes, azaz egy kártyával tud fizetni mindenért, amit aztán visszaválthat. Sokan még mindig idegenkednek ettől a fizetési módtól, pedig sokkal gyorsabb és használhatóbb mint bármi más. Nincs pénzváltási probléma, senki nem ad vissza rosszul és az apró sem húzza le a zsebét. Macerásabb azonban borravalót adni, meg visszaszerezni a végén a kártyán maradt pénzt, de ez sem megoldhatatlan. 

Molnár Zsolt / Index

Nem kell kiváltania a kártyát

Sokan nem tudják, hogy nem kötelező kiváltani a fesztivál külön kártyáját, ugyanis ha egyébként is Paypass-os a bankkártyája, akkor azt is tudja használni, ugyanúgy csak odaérinti és már fizetett is. Nem kell sorba állni a kiváltásnál, nincs kényelmi díj meg kártya díj, ugyanolyan mintha a boltba ugrana le és fizetne kártyával. 

Letéti díj, kényelmi díj, minimális díj

Mikor először igényel kártyát, 500 forint letéti díjat vonnak majd le az első feltöltésből, ezt visszakapja mikor visszaváltja a kártyáján maradt pénzt, vagy szimplán visszaviszi az ép kártyát. Az első használatkor minimálisan 2000 forinttal lehet feltölteni és maximum 290 ezer forintot pakolhat rá, de ne aggódjon, ugyanis simán feltöltheti újabb összeggel annyiszor, ahányszor csak akarja. Azonban ha bankkártyáról töltené fel a festipay kártyáját, akkor 100 forint kényelmi díjat számolnak fel tranzakcióként. Egyébként ez a leginkább bosszantó része, hiszen mindez "kényelmi díj" megnevezéssel fut, holott az, hogy nincs készpénzmozgás, jóval kényelmesebb a Festipayes pénztárosnak (akinek így nem kell bankjegyeket meg aprót számolni), mint a szigetlakónak (aki így legfeljebb annyit nyer, hogy nem kell előtte bankjegykiadó automatát keresgélni, hogy abból vegyen fel készpénzt). 

Festipay

Regisztráció, regisztráció, regisztráció!

Amit sokan elfelejtenek, pedig az egyetlen módja annak, hogy megóvja a kártyáját és az arra töltött összeget, az a regisztráció. Az első feltöltés során kap egy 4 jegyű PIN kódot a nyugtán, annak a segítségével tudja regisztráltatni a kártyáját SMS-ben. Ha a buli hevében elhagyja az így már regisztrált kártyáját, az egyetlen esélye, hogy ne intsen végleg búcsút a rajta található összegnek, ha azonnal letiltja. Minél hamarabb észreveszi és letiltja SMS-ben, annál nagyobb az esélye, hogy van még rajta pénz, amit át tudnak vezetni az új kártyájára. Az külön jó volna, ha opcionálisan lehetne kérni, hog minden tranzakcióhoz kérjen PIN kódot, de talán majd jövőre. 

Visszaváltás

A megmaradt pénzt és a kártya letéti díját augusztus 17-én délig lehet visszaigényelni az 50-re kerekítés szabályai szerint, tehát ha 176 forint maradt a kártyáján, akkor 200 forintot kap majd vissza, vagyis jól járt, viszont ha 124 forintot hagyott rajta, akkor csak egy százast kap, a 24 forintot pedig bukja. 

Probléma

Ha rosszul húzták le az összeget, vagy rossz összeget vettek le a kártyáról, ott a helyszínen tud reklamálni. Ne hagyja, hogy elküldjék máshova, vagy a kártyafeltöltőponthoz, mert az utolsó tranzakciót csakis ott, az adott terminálon lehet törölni, máshol nem. A kártyaolvasó mindig kiírja az aktuális egyenleget, ezért figyeljen, hogy jó összeget lát-e. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek