Menő vagy ciki a betonkocka a Canale Grande partján?

A fenti videó annak apropóján készült, hogy Velencében megépült a Santa Chiara nevű hotel új szárnya. Ebben az az érdekes, hogy Velence ugye teljesen egyedülálló építészetéről világhírű: teljesen egyedi és teljesen egységes stílusban épült ez a XXI. századi fogalmaink szerint is meglepően nagy város – ennek az új szárnynak viszont az a neve, hogy Il Cubo (azaz A kocka), és nem a neve a baj vele. Igen, a XXI. századi építészet végre helyet kapott Velencében is, egy bazi nagy fehér kocka formájában. A videó szerint a helyi lakosoknak kb. 98%-a van kibukva attól, hogy képesek voltak egy ilyen épületet a Canal Grande partjára felhúzni. Van, aki finoman úgy fogalmaz, hogy szégyen, hogy ez megépülhetett, van, aki konkrétabb, és szerinte „undormány” egy ilyen kocka, de persze akad olyan is, akinek tetszik ez a posztmodern stílusú épület, melyet Antonio Gatto, Dario és Maurizio Lugato Varratta tervezett.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Cubo a Piazzale Roma autóparkolója és a Mussolini stílusában épült pályaudvar között található, ráadásul mellette épült pár éve egy modern híd is. Igaz, az még legalább próbálta továbbvinni a velencei stílust a posztmodern korba, ellentétben ezzel a fehér kockával, ami látványosan nem hajlandó illeszkedni Velence esztétikájába, annak ellenére, hogy nem ez ez első ilyen épület a városban, többek közt Zino Zucchi is tervezett hasonlót a városban. De legalább a város egyetlen olyan sarkában teszi ezt, aminek úgymond már úgyis mindegy, nem sokkal odébb gyorséttermek is éktelenkednek a Canal Grande túloldalán. Ha ért olaszul, további részleteket olvashat itt az egész hátteréről.

Azért ne hagyja magát befolyásolni a méltatlankodó velenceiek és a poszt szarkasztikus hangvétele által (sajnos a szerző képtelen rajongani az ilyesmiért, még az Expó pavilonjain is csak fanyalogni tudott), mondja meg ön is, hogy tudja-e szeretni a Velencébe becsempészett fehér kockát! Alább várjuk a szavazatokat!

Oszd meg másokkal is!
Mustra