Meg tud romlani az ásványvíz a lejárati idő után?

Ön is gondolkodott már azon, hogy vajon miért van az ásványvizes üvegen lejárati idő? És azon, hogy miért van fura íze az este pohárba töltött víznek másnap? Hiszen az ételekkel ellentétben a vízben nincs se cukor, se fehérje, megromlani nem tud – de akkor mi változik meg? A megoldást a DNews egyik új videójában találtuk meg.

Dívány

A levegőn hagyva a víz elnyeli a szén-dioxidot, aminek egy nagyon kicsi része (0,1%-a) szénsavvá alakul. Ez csökkenti a víz pH-értékét (savasítja), ettől pedig az íze is más lesz. Ez azt jelenti, hogy már nem biztonságos a fogyasztása? Egyáltalán nem. Akkor kell csak aggódni, ha a vizet huzamosabb ideig lezáratlanul tároljuk, emiatt ugyanis baktériumok és mikrobák kerülhetnek bele. Ez ellen az sem segít, hogy a csapvizet és a legtöbb palackozott vizet is klórszármazékokkal fertőtlenítik, ez ugyanis a pohárba engedés vagy a palack felnyitása után legfeljebb egy-két napig képes megakadályozni a baktériumok felszaporodását. És akkor még nem említettük a szabadon hagyott vízben burjánzani kezdő algák és a szúnyoglárvák megjelenését, melyek elfogyasztása nemcsak káros, de nem is túl gusztusos, valamint a lakásban szabadon szálló por szennyező hatását. A jó hír, hogy némi klór vagy jód hozzáadásával, vízszűrővel vagy szimpla forralással ezek a szennyeződések eltávolíthatóak, így a vizünk ismét fogyaszthatóvá válik

Röviden összefoglalva: nem a vízzel magával van baj, önmagában a H2O ugyanis nem tud megromlani, egyedül az okozhat gondot, hogy levegővel érintkezve olyan szennyező anyagok kerülhetnek és szaporodhatnak fel benne, amelyek már károsak az egészségre. A videóban arra is figyelmeztetnek, hogy nemcsak az algásodás miatt ne hagyjuk napsütötte helyen az üvegünket, hanem azért is, mert a műanyag palack BPA-t bocsát ki, amiről pedig itt írtuk meg, miért rossz. Arra is ügyeljünk, hogy az ásványvizünket ne tároljuk üzemanyag vagy növényirtószerek társaságában, mivel a PET palack gázáteresztő, így ezek átjuthatnak a műanyag falán. Ha kíváncsi rá, hogyan kapcsolódik mindehhez az osztrigák egészsége, vagy a brit haditengerészet 1970-ig osztogatott rumfejadagja, nézze meg a videót (angoltudás szükséges hozzá, de sokat könnyít a dolgon, hogy ez esetben teljesen jól használható a YouTube bekapcsolható felirata).

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra