Pár trükk a dúsan virágzó fuksziához

Az erkélyek és kertek rendszerint roskadásig vannak leanderekkel, muskátlikkal és petúniákkal. Ám ha egy kicsit szemfüles, akkor felfedezhet itt-ott néhány fuksziát is. Akik szeretik ezt a növényt, azok elsősorban elegáns megjelenése és igencsak bő virágzása miatt teszik. És ezeket a tulajdonságokat valóban hozza is, ráadásul nem is olyan nehéz a tartása, így érdemes beszereznie néhány darabot.

shutterstock 186752528

Hová?

A fuksziák szín- és megjelenésbeli változatossága miatt széles skáláról lehet válogatni. Ha helyhiány miatt csak lógatva férne már el az erkélyen, talál belőle csüngő változatot, ha viszont van hely a cserepeknek, akkor felfelé törekvő változatot is ültethet. Ha pedig ki szeretné ültetni a kertbe, jó hírünk van: létezik fagytűrő változat is.

A fukszia félárnyékot szeret, így lehetőleg olyan területet keressen a számára, ahol a reggeli, vagy a késő délutáni napot kapja. A szellős helyeket részesítse előnyben, de arra figyeljen, hogy a növény az erős szeleket nehezen viseli, könnyen letörhetnek az ágait, tönkremehet a növény.shutterstock 282319016

Hogyan?

A fukszia – bár sokszor illetik a vízi előnévvel – nem szereti a túl sok vizet. Öntözni azért rendszeresen kell, de ha pangó víz áll a cserépben, az könnyen a növény halálához vezethet.

„A nyár folyamán gondoskodjon a vízellátás folyamatosságáról, ne hagyja kiszáradni a fuksziák földjét. Ellenkező esetben a virágzás hetekig szünetelhet. Öntözéskor egyszerre nagyobb mennyiségű vizet adjunk, nedvesítsük át a teljes földlabdát. Kerüljük viszont a pangó víz kialakulását, a fölösleges vizet mindig öntsük ki a cserépalátétből. A fuksziák folyamatos virágtömegük fenntartásához sok tápanyagot igényelnek. Használjon hosszabb hatású táprudakat, vagy tápoldatokat. Ne trágyázza a száraz földet, kerülje a túladagolást, kövesse a csomagolás utasításait. Csak a fő növekedési időszakban trágyázza, a be nem gyökeresedett dugványokat ne tápoldatozza.

A fuksziák elnyílott virágai terméssé fejlődnek. Ha nem akar magot termeszteni, vagy nem különösen szépek a termések, akkor folyamatosan távolítsa el az elnyílott virágokat és terméskezdeményeket, ezzel is újabb virágzásra ösztönözve növényeit. A fuksziák jól tűrik a metszést. Egy kis türelemmel és ügyességgel törzses fácskává, vagy akár cserépben nevelt bonsaijá alakíthatók. A metszés időpontja a kora tavasz, még a hajtások megjelenése előtt. Vágjon le minden beteg, sérült ágat. Alakíts ki levegős ágszerkezetet, kurtítsa vissza az összes ágat legalább harmadával. A hajtások visszacsípése elősegíti a bokrosodást.

A fuksziák szaporíthatók magvetéssel, de az eljárás nehézkes és a magoncok nem feltétlenül öröklik őseik tulajdonságait (leginkább csak termesztők és új fajták létrehozói alkalmazzák). A fuksziák szaporításának legegyszerűbb módja a zöld dugványozás. A növekedési időszak bármely időpontja megfelelő, de lehetőleg ne a legnagyobb nyári forróságban végezze. A dugványokat védett, párás helyen nevelje. Magyarországon a fagyérzékeny növényeket nem tanácsos május második fele előtt véglegesen a szabadba vinni. Ha lehetősége van rá, kezdje el korábban fuksziái hajtatását. Hajtatásra egy világos, fagymentes, nem túl meleg (15 Celsius fok körüli hőmérsékletű) és párás helység ideális. Ilyen lehet az üvegház, fóliasátor, világos lépcsőház, üvegezett erkély. Ha ilyen nem áll rendelkezésére, akkor a hajtatást májusban kezdheti, ekkor azonban a fuksziák később borulnak virágba.” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

shutterstock 147444593

Télen is a kertben

A télálló fukszia nem éppen cserepes növény: ha jól tartja, akár a 2 méteres magasságot is elérheti, ám ehhez rendszeres öntözés, jó vízáteresztő képességű talaj, valamint rendszeres tápozás is szükséges. Ha azonban mindezeket betartja, akkor a fukszia nem csak bőven fog virágozni, hanem akár sövénynek is nevelheti.

A télállósága azonban nem „tökéletes”, így ha a kertben tervezi a tartását, akkor a téli takarásáról is gondoskodnia kell. Ilyenkor a növényt a felére vissza kell vágni, és a föld közelében szalmával kell takarni, hogy védje az erős fagyoktól.