Nem csak a fél literes sör megy ám össze!

A hétvégén már szomorkodtunk egy sort azon, hogy már a fél literes dobozos sörökben sem lehet bízni, hiszen évek óta tudjuk, hogyan emelnek árat a cégek olyankor, amikor nem szeretnének árat emelni. A trükk lényege, hogy az ár nem nő, viszont a mennyiség csökken: így kellett megbarátkoznunk a 19 szálas cigivel, a 90 darabos "százas" papírzsebkendővel, vagy a 90 dekás "kilós" liszttel. És jobb, ha megszokja azt is, hogy a fél liter már csak négy deci, mert ahogy körbenéztünk, kiderült: nem csak a Gösser alkalmazza ezt a taktikát, hanem mások is. Összegyűjtöttük, milyen italokat kerüljön el, ha nem akar otthon bosszankodni. 

A Heineken az üveges sörök között rejtett el egy négy decis verziót. A 0,33 literest már megszoktuk, de a négy decisnél sehogy sem tudunk másra gondolni, minthogy áremelés helyett a mennyiséget csökkentették. Ez sem feltűnő, mert mérete alapján nem szúrja ki a gyanútlan vásárló, és naná, hogy árban sem látszik a különbség a fél literes üveges sörökhöz képest, sőt.

Rossz irányt vett a Soproni is, a gyümölcsös sörök mellett már a sima söreik között is feldedeztük a 4 decis verziót. A galériában meg is mutatjuk mennyire rosszul jár, ha azt választja.

A dobozos Guiness is 0,44 literes, aki azt hinné, hogy ez egy pint az angoloknál, az téved, akkor ugyanis 0,586 liter sörnek kellene lennie a dobozban.

Ugyanígy 0,44 literesek a Strongbow dobozos ciderei is. Amivel pedig nagy általánosságban is megszívhatja, azok a kis gyümölcsös sörök: amellett, hogy baromi drágák, a megszokott 0,33 literes kiszerelés helyett, csak 0,25 literesek.

Már az üdítők közt is arat a kórság

Üdítők közül az utóbbi idők legnagyobb méretbeli variálása a Coca-Cola körül zajlott, ahol megszüntették a 2 literes kiszerelést, így ha most "nagy" kólát venne, akkor vagy az 1,75-öset emeli le a polcról, vagy megtalálja a 2,25 litereset, ami persze drágább – bár így legalább többet kap a pénzéért. Vagy nem, mert esküszünk, hogy többször körbejártuk az Interspart, ahol több helyen is láttunk jó sok kólát, de a legnagyobb kiszerelés az 1,75-ös volt, a 2,25 literes bizonyára limitált verzió, ami csak elvétve található jobb boltokban.

A Kubu gyümölcslevekből, ha azt hinné, egy litereset tesz a kosarába, a valóságban egy decivel kevesebbet visz haza; és ugyanígy jár, ha azt hiszi, a kisebb kiszereléssel fél litert vett meg: abban is csak négy decit talál.

A Sió "Frissen préselt" termékcsaládja 0,75 litert tartalmaz, mentségükre szóljon, hogy ennél már tényleg észre is lehet venni, hogy nem egy liter van benne.

Nem úgy, mint a TopJoy gyümölcsleveknél, amik csak négy decisek, ráadásul a csomagolásuk is olyan furcsa, hogy nem igazán lehet kisilabizálni, hogy mennyi is van benne.

A legszomorúbb  pedig a Vitatigris gyümölcspüré, ami a 150 forintos áráért még a 10 dekát sem éri el: csak 90 grammot adhat a gyereknek. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra