Muskátlival színes és illatos is lehet az erkély

Az egyik legtöbbet ültetett és legkedveltebb balkonnövény a muskátli. Ez nem is csoda, hiszen a legtöbb képviselője kifejezetten igénytelen, miközben mutatós is, ráadásul 250 faj közül válogathatunk. És az se gond, ha nem szereti az illatát.

A muskátlit még azoknak is érdemes az ablakba-teraszra telepíteniük, akik kissé feledékenyek vagy túlgondoskodóak. Persze a muskátli sem visel el mindent, de azért igen sokági bírja, mielőtt beadja a kulcsot.

Hova és milyet?

A muskátlit érdemes a balkonra vagy az ablakpárkányra tenni, hiszen szereti a napot és a meleget. Emellett a szárazságot és a túlöntözést is elég jól tűri, feltéve, ha arról gondoskodnak, hogy pangó víz ne álljon a tálcájában. Hogy akkor mégis miért éppen a muskátli? Azért, mert nevelhet hatalmas virágfejeket, leomolhat az erkélyről, lehet sokvirágú, sőt, akár illatos is.

shutterstock 249814183
Shutterstock

„Alapvetően két nagyon népszerű muskátlifajta van. Az álló muskátli a Pelargonium zonale, az erősebb szárú és levelű fajta. Ez akár 30-40 cm magasra is megnő, a legismertebb a tégla-piros, de a fehértől a különböző rózsaszín és lila variánsokon át a sötét-bordóig mindenféle színnel találkozhatunk a kertészetekben. Ahogyan a levele és a virágja is nagyra nő, a "feje" 10-15 cm átmérőjű is lehet. A futó muskátli, a Pelargonium peltatum hasonlóan gazdag színvilággal hódít, de a szára, sokkal hajlékonyabb (ezért csüng, de igazából felfelé nem fut). A virágzata és a levelei is szerényebbek, cserébe viszont 1 méteresre is megnő-lecsüng, ha jól érzi magát. A két fajtának persze vannak különböző variánsai is, ezek a félfutó fajták, amelyek igyekeznek egyesíteni a kettő előnyeit.

Egyre népszerűbbek a különleges muskátlifajták is. Ilyen az angol muskátli (Pelargonium grandiflorum), aminek cirmos színű, azaz 2-3 színátmenetet tartalmaz a virágja. Levele erős, fodros, habitusában inkább az állóra hasonlít. Ugyanakkor első ránézésre is sokkal elegánsabb, látványosabb, mint az alap fajták. A nemesített muskátlik között található még citrom- és almaillatú is. Ezek virágja nem annyira jellegzetes, viszont a levélzetük érdekes illatot áraszt” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Tartása

Mint azt már mondtuk, a muskátli igénytelen növény, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármit kibír. Ráadásul, ha szeretné, hogy bőven és szépen virágozzon, akkor érdemes odafigyelnie egy kicsit a vízre, a fényre és a tápanyagra is.

shutterstock 191017988
Shutterstock

„A muskátlik imádják a tűző napot, a laza földet és a sok-sok vizet. Logikus, hogy a napsütötte ablakpárkányok, erkélyek, teraszok a legmegfelelőbb terek a muskátliknak. Minél nagyobb egy balkonláda, annál több föld, azaz tápanyag fér bele. A locsolás is könnyebb, ha egy nagyobb ládában, sok tartalékkal tudunk dolgozni. Mivel intenzíven növekszik és sok vizet kap, a tápanyagok kimosódhatnak, érdemes tehát a friss ültetés után 1-2 hónappal már rendszeresen tápoldatos vízzel locsolni, vagy hosszabb hatású műtrágyát használni.

Ahogy nekünk is megárthat a sok jó (túlesszük, túlisszuk magunkat), úgy a muskátli sem szereti, ha belefullad a sok vízbe, tápanyagba. Locsolni csak akkor kell, ha a földje már tapinthatóan száraz. Ugyanakkor ne száradjon keményre sosem! Jó volna tanácsot adni, hogy ez hetente hány locsolást jelent, de lássuk be, a tűző napon, szeles időben egy nap alatt kiszárad az, ami előtte egy hétig is elvolt a felsős, zivataros nyári időszakban. A tápoldatokon sem véletlenül van használati utasítás, túladagolni nem szabad, az legalább olyan káros, mintha, nem kap semmit.” fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra