Penészes szemeteskukában pácolt a kistermelő

Egy péteri kistermelő elég sajátos módon próbálta kiszolgálni a vásárlóit, de aztán lecsaptak rá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának (NÉBIH KÜI) szakemberei április közepén, áll a Nébih közleményében.

Mivel az amúgy Péteriben, Sülysápon és Diósdon árusító kistermelő nem volt képes kielégíteni a vásárlók igényeit (a kistermelők számára heti egy sertésvágás engedélyezett), ezért alapanyagokat (például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet) és késztermékeket (többek között paraszt májast, füstölt oldalast, füstölt szalonnát) is felvásárolt, majd azokat saját termékeibe dolgozta be, illetve átcsomagolta. De ez még hagyján. 

Az vagy, amit megeszel

A Nébih elmondása szerint a feldolgozó helyiségek, hűtők és füstölők még csak nem is voltak egyáltalán alkalmasak kistermelői tevékenység végzésére. A termelő penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, és koszos üstökben ipari zsírt olvasztott. Maga az üzem egy takarítatlan garázsban volt berendezve, ahol tyúkok mászkáltak a termékek között. A kistermelő az ellenőrzést megelőző három hétben az alapanyagokról, a gyártásról és az eladásról sem vezette a szükséges dokumentumokat, így termékei többek között a nyomonkövethetőség szabályainak sem feleltek meg.

És, hogy romlott volt-e? Ááá...

Az előállító helyen talált 52 tétel közül 46 nem volt nyomonkövethető, 6 tételnek pedig lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési ideje. A szakemberek az ellenőrzés során többek között 2012 márciusában lejárt fokhagyma port és 2013 év elején lejárt kötözött sonkát is találtak. Legnagyobb mennyiségben étkezési zsírt (2883 kg-ot) kellett megsemmisíteni.

A NÉBIH KÜI összesen több mint 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra