Az erkély nemcsak zöld lehet, de illatos is

A kertben vagy a balkonon tartott növények egyik lényege a díszítő jellegük, hiszen a zöld levelek és színes virágok kétségelenül jól néznek ki. De ha még illatoznak is, az elég sok pluszt tud hozzátenni az élményhez!

Ha az erkélyen vagy akár a teraszon nemcsak mutatós, de illatos kis oázist teremtene magának, jó hírünk van: válogathat a lehetőségek közül, mert szerencsére vannak bőven. Mi most a kifejezetten erős illatú növényeket szedtük össze, amik méltán kerülhetnek kiemelt helyre egy ilyen környezetben.

Szép is, illatos is, hasznos is

Igen, egyetlen növény lehet egyszerre mindhárom, vagyis ebben az esetben nemcsak élő díszt, de hasznos kiegészítőt is nevelhet. Ilyen a levendula, melynek minden része illatos, virága pedig sütemények, üdítők kellemes összetevője lehet. Illata ráadásul nemcsak kellemes, de kifejezetten nyugtató hatású, így akár fürdőt vagy teát is készíthet belőle. Másik remek választás az oregánó, vagy szurokfű: a legtöbben nem is tudják, de ez a fűszernövény bizony nagy, és illatos virágokat is nevel.

75836279
Tim Graham

Levendulából angol és francia levendulát különböztetünk meg. Az angol levendula alacsonyabb, így kisebb edényben is tarthatjuk balkonon. A francia levendula nagyobb méretű növény. A fajták között zöld és szürke, szinte fehér levelű is található. A kék és lila fajtákon kívül fehér és rózsaszín virágúak is kaphatók. A levendulák kifejezetten szárazságtűrő növények, a kertben keveset öntözzük őket. Bármilyen talajban jól érzik magukat. Két-három évente érdemes visszavágni őket, hogy a tövek ne veszítsék el zárt formájukat. Minden levendula napfényigényes, nyár elején virágoznak, de kedvező esetben egészen őszig eltarthat a virágzásuk.

A szurokfű, vagy más nevén oregánó egy közepesen vízigényes, napfénykedvelő növény. A hajtásai laposan növekednek, és évek alatt egész nagy foltot képes a növény kitölteni a kertben. Télálló növény, és a levendulához hasonlóan illatos, erősen aromás. Nyár elején virágzik a növény, rózsaszín virágzatai vannak. A fajták között sárgán hajtó, majd bezöldülő típussal is találkozhat” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft cégvezetője.

shutterstock 126853259

Illatos, romantikus szépségek

Ha klasszikusabb megoldást szeretne, akkor a hasznosságra sem kell adnia, bátran válassza a romantikus megjelenést és a kifejezetten erős illatot. Ezeket egyesíti magában a jázmin, ami ráadásul futónövény, de akár cserje formájában is megtalálhatja. Illata magáért beszél, de megjelenése is központi helyet követel neki a balkonon vagy a teraszon. A frézia is erős illatú növény, bár a legtöbben vágott virágként ismerik. Pedig cserépben is nevelhető, és igazán kedves dísze lehet a környezetünknek.

„A klasszikus értelemben vett jázmint koszorúfutókának hívjuk, és Magyarországon nem telel át, de dézsás növényként tarthatjuk ezt a fehér, illatos levelű futónövényt. Támasztékot igényel, tavasszal a teleltetés után célszerű visszavágni. Ha már nagy a növény, ősszel a teleltetőbe helyezés előtt is visszavághatjuk. A nagyméretű növény dézsájában a felső talajréteget minden tavasszal cseréljük friss földkeveréket. A kertbe kétféle jázmint ültethetünk. A téli jázmin sárga virágú, zöld vesszeivel is díszítő, talajtakaró növény. A virágait már decemberben is neveli, amelyek fagy esetén elpusztulnak. A fővirágzás igen korán, február végén, március elején várható, amikor tömegesen nyílnak illat nélküli virágai. A változékony jázmin 1,5-2 m magas növény, sárga virágai nyár közepén virágoznak. A növény levelei olajos szürkés zöldek. Érdekes megjelenésű ritkaság a kertben, félárnyékos helyre ültethető.

shutterstock 269809907

A frézia cserépben tartható hagymagumós növény. Nem telel át Magyarországon. Elvirágzás után bonyolult hőkezelési folyamaton kell átesnie a hagymagumóknak, amit otthon nehezen hajthatunk végre” – magyarázza a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra