Ál-őstermelőket kerestek a hatóságok

A megyei kormányhivatalok földművelésügyi szakemberei a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) koordinálásával ellenőrizték az őstermelőket és a rájuk vonatkozó szabályok betartását. Április 28-30 közt 40 piacon 129 esetben vizsgálódtak, és 11 megyében leltek szabálytalanságra, írja honlapján a Nébih.

176975056 10
Bloomberg / Europress / Getty

Elsősorban a szamócaárusokat ellenőrizték, emellett az akció nem titkolt célja volt az őstermelői igazolvánnyal való visszaélések számának csökkentése, és azok kiszűrése, akik az igazolványt valótlan nyilatkozattétel alapján váltották ki, illetve nem saját termelésű terméket árusítottak. Az országos ellenőrzéssorozaton a szakemberek 17 esetben tapasztaltak érvénytelen őstermelői igazolvánnyal történő árusítást, 18 alkalommal pedig hiánypótlásra szólították fel a termelőket, elsősorban az értékesítési betétlapok vezetésének elmulasztása miatt. Helyszíni szemlét 22 esetben tartottak, jó hír viszont, hogy mindössze 3 termelőtől vonták vissza az igazolványt, ami a legsúlyosabb büntetés.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján tavaly egyébként 286 ezer magánszemély váltotta ki az őstermelő igazolványt Magyarországon. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra