Ilyen lesz a tízmilliárdból átépülő CEU

A dublini O'Donnell + Toumey cég nyerte el a budapesti Közép-európai Egyetem (angol nevén Central European University, CEU) átépítését és kibővítését, amelyet a magyar M-Teampannonnal közösen végez majd el. A 34 millió eurós (kicsivel több mint tízmillárd forintos) beruházásnak többek között része a tetőterasz, egy ötemeletes könyvtár (benne kávézóval), illetve egy előadóterem is – utóbbi nemcsak óráknak, de zenei előadásoknak is helyet ad majd.

A CEU oktatási és adminisztratív helyszíneit jelenleg kettéválasztja a Duna, az építkezés célja pedig az, hogy egy egységes, 35 ezer négyzetméteres kampuszt hozzanak létre Budapest UNESCO Világörökség részét képező belvárosában. Azért, hogy az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal előírásainak eleget tegyenek, megőrizték a jelenlegi szerkezetet.

Ötszintes könyvtárat kap a CEU 2016-ra
Ötszintes könyvtárat kap a CEU 2016-raFotó: Dezeen.com

A látványtervek (amelyeket megnézhet a képünkre vagy ide kattintva) elég impozánsak, a kedvenceink talán a bordóra festett lépcsők. A könyvtár egyébként a legnagyobb angol nyelvű gyűjteménnyel bíró lesz Kelet-Európában, és tartozik majd hozzá egy kávézó és 450 egyéni, illetve társas tanulószoba is. A projekt várhatóan 2016-ban készül el, ami azért is lenne szerencsés, mert az intézmény akkor ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra