A száraz kutyaeledelek tesztjén az egyik legolcsóbb nyert

Szeretnénk egyszer az emberi fogyasztásra készített élelmiszerekről is ilyen híreket kapni, ugyanis a kutyaeledeleknél alig talált hibát a Nébih. Felnőtt kutyáknak szánt teljes értékű száraz kutyaeledelt tesztelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az itthon kapható száraz kutyatápokat csak kisebb – főleg jelölési – hibák jellemzik, az eledelek az állatok egészségét veszélyeztető anyagoktól mentesek és az olcsóbb árkategóriájú termékek között is találhatóak kiváló minőségűek - derült ki a 41 terméken végzett teszten. A legjobb ráadásul az egyik legolcsóbb kutyaeledel lett, de mutatjuk az első 10 helyezettet. 

A mintákat a kereskedelemből és közvetlenül a hazai gyártóktól vették a szakemberek. Az ellenőrök értékelték a termékek csomagolását, ellenőrizték, hogy jelölésük megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, valamint összevetették a címkén feltüntetett összetevők értékeit a laboratóriumi vizsgálatok eredményeivel. A NÉBIH több biztonsági (avasság, Enterobacteriaceae sp., Salmonella spp,) paramétert is ellenőrzött, valamint érzékszervi vizsgálatokat is végzett. Utóbbinál a szakemberek olyan szempontokat vettek figyelembe, mint, hogy mennyire elfogadható az állattartó számára a táp szaga, vagy épp milyen a termék megjelenése (szín, forma, töredezettség).

A célellenőrzés során a kutyatápok mintegy ötödénél találtak kisebb jelölési hiányosságot a szakemberek, míg a címkén feltüntetett összetevők (nyersfehérje, nyersrost, nyersolaj és –zsírok, illetve a nyershamu százalékos mennyisége) vizsgálatakor 16 tételnél találtak valamilyen hibát. A legtöbb probléma a nyersrost tartalommal akadt: a laboratóriumban mért eredmények többnyire magasabb értéket mutattak, mint amit a gyártó garantált.

shutterstock 97458146

A kötelező információkon túl az előállítók gyakran önkéntes címkézési adatokat (például garantált makroelem, garantált vagy hozzáadott nyomelem és vitamin tartalom) is feltüntetnek a csomagoláson. A makroelem (nátrium, kalcium, foszfor) vállalásoknál az érintett 14 kutyatápból 50%-nál (7 db), míg a nyomelemek (réz, vas, mangán, cink, szelén) esetében a 28 termék 25%-ánál (7 db) mutattak ki a vállalttól eltérő értéket a laborvizsgálatok.

A feltárt hiányosságok miatt a hatóság megtette a szükséges intézkedéseket, az eljárások folyamatban vannak. A vizsgálat pozitív tapasztalata, hogy egyetlen terméknél sem volt szükség súlyosabb szankció (például forgalomból való kivonás) elrendelésére.

Első tíz helyezett:

  1. Ecopet Natural 2,5 kg, 352 Ft/kg 54,08 pont (származási hely: Szerbia)
  2. Select Gold 1kg, 2199 Ft/kg 53,75 pont (származási hely: Németország)
  3. Natural&Delicious kutyatáp 2,5 kg 1159Ft/kg 52,50 pont (származási hely: Szerbia)
  4. Dog Chow 2,5 kg, 685 Ft/kg, 49,83 pont (származási hely: Magyarország)
  5. Real Nature 1,5 kg, 1799 Ft/kg, 49,08 pont (származási hely:Hollandia)
  6. Dein Bestes (gabonamentes) 1 kg, 1289 Ft/kg,  47,75 pont, (származási hely: Ausztria)
  7. Pedigree 2,4 kg, 675 Ft/kg, 46,58 pont (származási hely: Magyarország) 
  8. Royal Canin 0,8 kg, 3749 Ft/kg, 46,50 pont (származási hely: Franciaország) 
  9. Eukanuba jogging 3 kg, 1312 Ft/kg, 45,58 pont (származási hely: Hollandia) 
  10. Aldi teljes értékű kutyaeledel 3 kg, 233 Ft/kg, 44,02 pont (származási hely: Magyarország) 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra