Alvar Aalto könyvtára lett az év modernista épülete

A New York-i MoMA és a World Monuments Fund / Knoll 2008 óta, két évente választja ki és díjazza azokat az építészeti vagy tervezési megoldásokat, melyek a modernizmust hivatottak megőrizni és népszerűsíteni. Így decemberben is átadták a 2014-es év legjobb modernista épületének járó díjat, mely a szakmai zsűri döntése alapján a finn építész, formatervező és várostervező, Alvar Aalto nemrég rekonstruált viipuri könyvtára lett – számol be a dezeen.com az elismerésről, amit 10.000 dollárral (kb.2.5 millió forint) is jutalmaztak a döntéshozók, a WMF elnöke, Bonnie Burnham, a Knoll bútor márka vezérigazgatója, Andrew B. Cogan valamint a MoMA kurátora és a modernista díj egyik zsűrije, Barry Bergdoll.

„Ez a 20.századi építészet egyik ikonikus épülete” – mondta Bergdoll az 1927 és 1935 között megépült könyvtárról, melyet a speciális kialakításai, jellegzetes tetőbevilágítója, üveg homlokzatos lépcsőháza miatt a kor egyik legfontosabb Aalto épületeként tartanak számon világszerte. A ma már Central City Alvar Aalto Library néven futó intézmény sajnos megszenvedte a szovjet rezsimet, de a Szovjetunió bukása után, 1992-ben néhány lelkes Aalto rajongó (Eric Adlercreutz, Tapani Mustonen, Maija Kairamo, Leif Englund, Maren Nielsen, Olli Helasvuo, Eero Pekkari, Heikki Pekonen, ben-Roger Lindberg, Aki Schadewitz és Mariel Pohlman) megalapította a Viipuri Könyvtár restaurálására felállított bizottságot és nekiláttak a munkálatoknak.

„A helyreállításhoz szükség volt a finn és az orosz kormány közötti közös együttműködésre, valamint a regionális hatóságok segítségére és nemzetközi támogatásra egyaránt. A projekt két évtized alatt fejeződött be, miközben a könyvtár kétszer is felkerült a World Monuments Watch által szerkesztett listára a veszélyben lévő modernista épületekről. A 2000-ben és 2002-ben is feketelistára tett épület felújítását a szervezet 300.000 dollárral (kb.77.2 millió forint) támogatta az elmúlt években. „A WMF alapvető küldetése és meggyőződése, hogy nemzetközi összefogással egyfajta katalizátorszerepet töltsön be a fontos történelmi helyek megmentésében világszerte” – mondta az újabb sikeres helyreállításról a díjátadón Burnham. Nézze meg a galériában, micsoda kincset mentettek át az utókornak Finnországban!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra