A nagy hajfestékteszt: találtunk jót, ami még olcsó is

Jómagam mindig szívesen kísérleteztem a különböző színekkel, frizurákkal, kisebb-nagyobb megszakításokkal 16 éves korom óta hajmodellkedem is. Kézenfekvő volt tehát, hogy egyszer kipróbáljam, milyen egyszer tényleg színes egyéniségnek lenni.

Általában vörös vagyok, így nem bírtam rászánni magam, hogy barnát, szőkét vagy feketét válasszak. Az eredeti koncepció egyféle vörös lett volna, de kiderült, hogy nincs minden festékből azonos szín. 12 féle festéket vettem le a polcról (a gyors felmérés alapján a L'Oreal gyártja a legtöbb féle lakossági hajfestéket).

A pakkot elvittem a Hairskulba, és megkértem Fehér Mátét, hogy professzionálisan kenje fel a hajamra a különböző árnyalatokat. Itt a teszt majdnem megbukott, mert kiderült, hogy az én eredetileg sötétbarna, némi lenövéssel turbózott közepes vörös árnyalatom nem lesz megfelelő a festékeknek, így leblansoltuk, azaz, az eredeti és rárakódott színeket eltüntetve narancssárgáról indultunk. Ezt azért érdemes tisztázni, mert attól függően, hogy milyen színű a haj, lesz más-más színű ugyanaz az árnyalat.

A professzionális hajfestékeknél mindig két vagy 3 számmal jelölik a festéket, az első a színmélységet határozza meg, míg a második az árnyalatot. Például a Syoss 529-es árnyalata a Wellánál zöldes-homoknak felelne meg. Hogy bonyolítsuk a helyzetet, ez a szabály nem egységes, minden cég úgy variál, ahogy akar. Azaz a Wellánál az első szám a kettes, és ez a fekete színt jelöli, de a L'Orealnál lehet, hogy pont fordítva van.

Fehér Wellával dolgozik, nem szokott hozzá a lakossági festékekhez, de némi iránymutatás után, mindegyikből kimérte a megfelelő mennyiséget. Tőle azt kértem, hasonlítsa össze, mennyire könnyű ezekkel a termékekkel dolgozni, mennyire folynak, mennyire könnyű kikeverni őket.

Ami fontos, az egyrészt az allergiateszt (az erre irányuló figyelmeztetés minden festéken fel van tüntetve), és valóban jobb előre kipróbálni, mint buci fejjel mászkálni napokig. Másrészt azt is tudni kell, hogy tartós hajegyenesítés vagy dauer (tehát a hajat komolyan igénybe vevő vegyi beavatkozások) után 10-14 napot ajánlott várni a festéssel. Sok festékkel erősebb, vagy nem olyan egységes eredményt érünk el, ha szőkítés után támadunk, és azt sem szabad elfelejteni, hogy az ősz haj fedése sem egyszerű történet. A fodrászok tapasztalata szerint a menstruációs ciklus is befolyásolja a festést, tehát ha megkérdezi a fodrásza, hogy mikor esedékes a ciklusa, ne vegye a magánéletében való vájkálásnak, valószínűleg hogy csak a legjobb eredményt szeretné elérni.

Azt sajnos semelyik gyártó nem jelzi, hogy a kiválasztott szín milyen színű hajra került fel, ami azért lenne fontos, mert a nők nagy része a fotó alapján választja ki az adott színt. Szerencsére nem én vagyok az egyetlen, aki megmutatta a világnak, milyen színű lesz a haja, a YouTube-on és a világháló blogjaiban emberek ezrei teszik közzé csalódásaikat vagy épp sikerélményüket hajfesték fronton.

Ami biztos, hogy a festékek (némelyike?) még a negyedik mosás során is eresztenek a színükből, ami nem éppen jó jel, ennek nem kéne így lennie.

L'Oreal Prodigy 5 hajfesték, 7.40 Vermillon árnyalat (1999,- Ft)

Ez volt az a része a hajamnak, ahol a legjobban megszívta a szőkítő, tehát nagyon világos alapról indult a Prodigy. Menő fekete kesztyű jár hozzá, látványos a design, tényleg jól dolgoznak a tervezőik. Az útmutató fotóiból kiindulva azonban kíváncsi lennék rá, a nők hány százaléka kezd el belőtt frizurával hajat festeni, és ki az, aki képes erotikusan mosogatni magáról a festéket a zuhany alatt, miközben a színes lé csurog le a hátán. A cég ammónia nélkül ígér tartós hajszínt, és még tápanyagokkal dúsított is a festék.

A fodrász csak annyit motyogott, amikor meglátta a hajamat: "Jézusom! Ez durván vörös, túl intenzív, sehol semmi rezesség".

L'Oreal Préférence - 74 Mango árnyalat (2199,- Ft)

A másik, hasonló kiindulási oldalamra került a L'Oreal egy másik terméke, a Préférence. "Szabadalmazott Színtartó Technológiája a színanyagot a hajszál belsejébe zárja, hogy garantálja a fényes, hosszantartó színt, mely gyönyörűen fedi az ősz hajszálakat" - ígérték. A szakember szerint nehezen lehetett kenni, viszont szép a fénye, és azt hozta amit ígért. A Féria kezelési útmutatója könnyen kezelhető, abban egy szó sincs a kiszőkített hajról, így bátran felkentük.

Syoss Oleo Intense - 6.76 Meleg rézvörös ányalat (1349,- Ft)

"Fedezze fel az első ammónia nélküli Intenzív Olaj hajfestékünket 100% tisztaságú olajjal, melyet fodrászok és színspecialisták segítségével fejlesztettek és teszteltek!" - ajánlja magát a cég weboldalán.  A csomagolás vonzó, az ára is teljesen jó, a használati útmutatóból azért kiderül, hogy van néhány szín, amit nem érdemes vörösre festett hajon kipróbálni. Kár, hogy ez a dobozon belül van, én biztos nem lennék boldog, ha csak otthon derülne ki a dolog. Színben ugyan hozta, amit ígért, de a fodrász szerint borzalmasan matt lett a végeredmény, pedig – tapasztalata szerint – a vörös árnyalatok a legtöbbször fényesek. 

L'Oréal Casting Créme Gloss - 645 Borostyán árnyalat (1699,- Ft)

Bevallom, nem vettem észre, hogy ez nem festék, hanem színező, ami csak annyit jelent, hogy fokozatosan kikopik a hajból. Ez például 28 hajmosásig tart csak, és ammóniát nem tartalmaz. Nyilván ugyanott volt, ahol a festékek, ránézésre nem lehet megkülönböztetni a dobozát a többitől, és sajna még az árából sem gyanakodhatnánk arra, hogy ez nem a hajfesték kategória. Ennek ellenére nincs rá panasz, jól kikeverhető, megfelelő a színe. A kezelési utmutató 3 nyelven van, egymás után írják le a szlovák, magyar, cseh használati utasítást, ami némiképp nehezen követhetővé teszi, mit kell tenni. Azért csak sikerült.

Wella Wellaton - 7/74 Ír vörös árnyalat (1899,- Ft)

A Wella termékének jó a fénye, stimmel a színe, de azért más, mint professzionális társa - vélte a szakember. A Wella magyar nyelvű utasítását kb 6-os betűtípussal írták, amitől nehezen olvasható, összefolynak a betűt. Viszont ők kitérnek arra, hogyan lehet elérni a megfelelő színt a hajunkon, és úgy tűnik, ezt teljesítették is. A dobozban a szokásos hajbalzsamon kivül lesz egy külön, a 30. napra szóló ápoló is, ez valami új trend lehet, mert másnál is előfordult.

Schwarzkopf Nectra Color - 7.77  Rézvörös árnyalat (1499,- Ft)

"A Schwarzkopf első olyan, szakértők által fejlesztett hajfestéke, mely virág nektárt és növényi olajokat tartalmaz. Ammóniamentes, virág nektárt és növényi olajokat tartalmazó formulája fantasztikus színintenzitást, árnyalattól függő ősztakarást és ápolt, ragyogó hajat biztosít" - mivel még sosem volt tudomásom szerint virágnektár a hajamon, ezért is voltam kíváncsi, milyen PR dumát lehet még elsütni a szépségiparban. Erre persze nem gondoltam, sem arra, hogy ezt a hajfestéket nem ajánlják kiszőkített hajra, ez viszont itt is csak a kezelési utasításból derül ki, amivel először fizetés és a doboz felbontása után találkozik az ember. Ezért nem is volt meglepő, hogy az eredmény jóval élénkebb lett, mint a fotón, de legalább fényt kaptam a növényi olajoktól.

Syoss Color - 5-29 Intenzív vörös árnyalat (1199,- Ft)

A fodrásznak nagyon tetszett az angol stílust képviselő geometrikus frizura a dobozon, saját bevallása szerint legszívesebben ehhez nyúlt volna. Nem járt volna annyira jól vele, a Syoss terméke elhagyta a fényét, pedig az nem árt, ha van. Színben legalább stimmelt, annak ellenére is, hogy a kezelési útmutató szerint intenzívebb színre kellett volna számítani a szőkítés miatt. Szerencsére ez nem következett be.

L'oreal Excellence - 7.43 Rézfényű aranyszőke árnyalat (2199,- Ft)

Régi hajfesték, árban a felső ligában. Kérdés, ér-e ennyit a dolog? Fehér szerint az egyik legfolyósabb festéket szereztük be, habos, furcsán elegyedetett. A színe annak ellenére lett jóval sötétebb a vártnál, hogy világos alapra került, ami némiképp meglepő, főleg ennyiért.

Londa - 43, Rubinvörös árnyalat (699,- Ft)

A legolcsóbb festékként kellett a Londának bizonyítania, de hiába drukkoltunk, nem sikerült neki. "Nem a valós színt kaptam, nem fényes, nincs lilás árnyalata, egyszerűen túl világos, nehéz volt vegyíteni, az egész oyan döcögős volt" - sorolta a szakember, aki nem tudta, mennyibe került a festék. A festék javára szól, hogy a használati útmutató követhető, tincspróbára is javaslatot tesz, szóval minden benne van, aminek lennie kell.

Garnier Color Naturals - 7.40+ Érzéki rézvörös árnyalat (899,- Ft) 

"A Garnier Color Naturals természetes olívaolajat tartalmaz, így a haj védett a kiszáradástól, selymes tapintású és ragyogó. Tartós krémhajfesték, mely mélyen táplálja a hajat már a hajfestés közben és hosszan tartó hatást nyújt. 100% -osan befedi az ősz hajszálakat" - ígéri a gyártó a termékéről. Mi ez utóbbit is készségesen elhisszük, szerencsére ősz hajból nincs olyan sok, hogy tesztelhetnénk. Egyéb tekintetben viszont az eredmény inkább narancssárga, mint rezes. "De legalább a fénye szép!" - biztat a szakember. 

Schwarzkopf Palette - R15  Intenzív vörös árnyalat (949,- Ft)

Egyszerű, olcsó, nem hivalkodó festék ez. "Ápol, fakulástól véd, ragyogó, puha és selymes haj" - naná, hogy vonzó lehetőségek, ráadásul a használati útmutató is jól követhető. A termékcsalád immáron 40 éves, és a gyártó szerint ráadásul "a Palette olyan márka, amely büszkén teljesíti és meg is haladja a fogyasztók igényeit, nem számít, mire van éppen szükségük a hajfestés terén." A festék ráadásul jól kenhető, szép a fénye, és valós eredményt értünk el vele. A fodrász és mi is elégedettek voltunk a végeredménnyel, az árával meg főleg.

Schwarzkopf Palette Deluxe - 562 Intenzív ragyogó réz árnyalat (1249,- Ft)

Nyilván luxustermék, kétszer akkora doboz mint az előző, csili-vili, aranyfény, ami kell. Ápoló olajok, ráadásul hétféle, amitől csillogni fog a haj, és ápolt is lesz természetesen. A leírás szerint: "Élvezze a Palette Deluxe Intensive Oil Care intenzív színpigmentekkel és ápoló olajokkal gazdagított ápoló hajfestéket. A hajfestékben található ápoló olajokkal a hosszantartó gazdag hajszínért és a ragyogásért!" Fehér Máté szerint a szín megfelelő, nem fakó.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek