Vigyázat, már a fajlagos ár sem a régi!

Amikor a vakteszteket írjuk, minden poszt végére teszünk egy táblázatot, amiben feltüntetjük, hogy mennyi a termékek egy kilogrammra vetített fajlagos ára. Ez azért jó, mert sokszor megtévesztő lehet az összeg, amit a termék csomagolására írnak, hiszen nem minden terméknek azonos a kiszerelése, így könnyen előfordulhat, hogy az olcsóbbnak látszót veszi meg az ember, mégis a drágábbat viszi haza. Szóval, ahogy már sokszor megírtuk: nem árt a fajlagos árakat is szemlézni, mielőtt bármit is megvásárol. Szerencsére a Tesco, az Interspar és most már az Auchan is odafigyel erre, és ha nem is nagy betűkkel, de valamilyen módon feltünteti a termékek fajlagos árát is. 

A sajtpultnál és a felvágottaknál is ez a helyzet – vagyis ez volt addig, amíg az Interspar rá nem jött, hogy mekkora trollkodás az áruknak nem a kilós, hanem inkább a 10 dekára eső fajlagos árait kiírni. Hogy ez miért jó? Mert a 4550 forintos (kilónkénti) árú sonkánál sokkal jobban hangzik a 455 forintos, simán megörülhet neki és jól bevásárolhat belőle a sietős vevő, miközben ugyanazt kapta: az "olcsóbb" ár mindössze a tíz dekára vetített fajlagos ár volt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeken a táblákon a tízdekás alatt a kilós fajlagos ár is fel van tüntetve, de az már annyira kis betűkkel, hogy szabad szemmel alig látható. De szabad ilyet?

Ezek után körülnéztünk a többi hiperben is, mert kíváncsiak lettünk, ez csak az Interspar trükkje, vagy ez lesz az általános gyakorlat a jövőben?

A legszimpatikusabb kiírásokat az Auchanban találtuk: itt ugyanis a megszokott módon, egyértelműen jelzik az árakat: a kilós fajlagos ár van kirakva minden helyben szeletelt felvágott elé, hatalmas számokkal.

A Tescóba szintén nem kötnénk bele, ugyanis itt a táblákra a 100 grammra eső és a kilós ár is látszik – bár elég nehezen olvasható mindkettő, ugyanis krétával(?) vannak felpingálva. Ez néhol el is mosódik, de még ezzel együtt is jobb a helyzet, mint a Sparban.

Ezek után megkérdeztük a Spart, mi indokolta a kilósról tízdekásra módosított fajlagos ár-kiírásokat. „Mivel a csemegepultban lévő árukat döntően ilyen egységekben vásárolják a vevők, a kényelmesebb árkövetés érdekében tüntetjük fel így az árakat (ez nem egyedi a kereskedelem gyakorlatában). Ezt a csemegepultoknál vevőtájékoztató is jelzi. Az árjelzőkön egyébként a kilós árak is fel vannak tüntetve" – tudtuk meg Fehér Istvántól, a Spar kommunikációs vezetőjétől.

Figyelembe veszi vásárlásnál a fajlagos árat?

Lehet, hogy csak megszokás kérdése az egész, minket azért elsőre kicsit megtévesztett a vásárlásnál ez a mértékegység váltás. Hogy biztosak legyünk abban, valóban a vásárlók javát szolgálja-e a kiírás, megkérdeztük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH) is, akik részéről dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő válaszolt. 

„Az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezés értelmében a kereskedőnek lehetősége van az egységárat dekagrammban (grammban) is megadni, feltéve, ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást. Tekintve, hogy a felvágottat jellemzően dekára (10 dkg, 20 dkg, 30 dkg stb.) vásárolják a fogyasztók, álláspontunk szerint a dekagrammban történő egységár meghatározással a kereskedő eljárása – az alább olvasható előírásokat figyelembe véve – jogilag nem kifogásolható” – tudtuk meg a szóvivőtől. Ahogyan az is megtalálható ebben a szabályzatban, hogy a boltok kötelesek feltüntetni a termék eladási és az egységárát is.

Az egységárak feltüntetéséről a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet   rendelkezik az alábbiak szerint:

 Az egységárat  

a) a térfogatra értékesített terméknél literenként (Ft/l), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – milliliterenként (Ft/ml), centiliterenként (Ft/cl), deciliterenként (Ft/dl), illetve köbméterenként (Ft/m³),  

b) a tömegre értékesített terméknél kilogrammonként (Ft/kg), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – grammonként (Ft/g), dekagrammonként (Ft/dkg) vagy tonnánként (Ft/t),  

c) a hosszúságra értékesített terméknél méterenként (Ft/m), vagy – ha ez a termék jellegéből adódóan megkönnyíti az összehasonlítást – milliméterenként (Ft/mm) vagy centiméterenként (Ft/cm),  

d) a felületre értékesített terméknél négyzetméterenként (Ft/m²),  

e) a kizárólag darabra értékesített terméknél darabonként (Ft/db) kell feltüntetni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra