Színpompás őszi erkély káposztával?

Szeretne valami igazán különleges díszt a kertbe, vagy a balkonra, de mivel itt az ősz, lecsökkentek a lehetőségek? Nem gond, csak egy kicsit keresgéljen, és még idén ültethet díszkáposztát!

Zöldség, mint dísz?

Igen, nem értette rosszul, egy cserepes káposztát is tehet az erkélyre, vagy éppen a kertbe. Tény és való, hogy a legtöbben a káposztát a tányérjukon tartják, vagy ha meg is található a kertjükben, akkor sem éppen a szépsége a mérvadó az ültetésnél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne találkozhatna olyan példányokkal, amik nem csak ehetőek, de kifejezetten szépek is.

Külön öröm, hogy a díszkáposzta több színben is létezik, a lila, a fehér, a zöld és a bíbor kombinációit is megtalálhatja, ha keresgél egy kicsit. Szintén nem elhanyagolható jó pont emellett a növény mellett, hogy akár egész télen színt varázsolhat a kertbe.

503866159
O. Louis Mazzatenta / Europress / Getty

„A díszkáposzta csak a leghidegebb időszakban pusztul el, jól bírja az enyhe mínuszos hőmérsékletet is. Fontos, hogy a hó és a víz sokáig ne álljon meg a növényeken, mert úgy könnyen rothadásnak indulnak.

A káposztát a vásárlás után gyorsan át kell ültetni, ugyanis mire eladható a palántája, többnyire kifogy a cserepéből a tápanyag. Színesedni akkor tud jól, ha viszonylag korán ülteti helyére: így a gyökerek nagyobbra fejlődnek, és ez segíti a növény vízzel és tápanyaggal való ellátását, így telelését is” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

127074116
Brigitte Merle / Europress / Getty

Viszont azzal is számoljon, hogy a káposzta csak két éven át lesz jelen a kertjében. Az elsőben fejesedik a növény, a másodikban felmagzik, majd el is pusztul.

A balkon dísze a tányéron

Ha több palántát vásárol, akkor télen még a fazékba is jut belőle, hiszen ez is káposzta, így ehető. Tény, hogy nem a legjobb választás a rakott káposztához vagy a főzelékhez, de szépsége miatt egyébként is kár lenne ilyesmire elpazarolni. Saláták vagy a húsok díszítésére viszont épp ezért tökéletesen alkalmas, tehát nagy hasznát veheti, ha épp fontos a küllem és a tálalás.

135575449
James A. Guilliam / Europress / Getty

Ekkor egyszerűen csak szedje levelekre a fejet, vagy ha egészben hagyja, akkor kerüljön a tál közepére, köré pedig helyezze el a finom falatokat. Ha több fejet is használ, akkor még látványosabb eredményt érhet el, ám számoljon azzal, hogy nagy mérete miatt jó nagy tányérokra lesz szüksége, hogy valóban mutatós legyen!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra