30 éves nő és önerőből milliárdos

Ismerje meg Elizabeth Holmes-t, aki idén bekerült a világ leggazdagabb embereit felvonultató Forbes 400-as listába. Ráadásul ő a legfiatalabb nő rajta és a legfiatalabb nő a világon, aki saját erőből teremtette a 4,5 milliárd dollárnyi vagyonát, azaz nem örökségből, vagy szülei révén lett gazdag, hanem saját ötletéből. Holmes az iskolára félretett pénzét forgatta be a vállalkozásába, ami egyébként alapjaiban rengeti meg az egészségügyet. És mindehhez csak 30 éves.

Elizabeth Holmes a Stanford Egyetemre járt, amit másodéves korában otthagyott és a további tanulmányaira félretett pénzből megalapította cégét, ami mára Theranos néven félig az övé, félig a befektetőké, így az ő vagyona 4,5 milliárd dollárra rúg, a Business Insider az ötletét is részletezte.

A milliárdos ötlet

Holmes cége a vérvételt forradalmasítja, ugyanis az eddigi több fiolás, csak orvosnál végezhető hosszadalmas és sokszor ismételt, kellemetlen vérvételek helyett a Theranos előállt egy olyan megoldással, ami egyrészt sokkal kényelmesebb, mert hozzá elég egyetlen csepp vér, másrészt pedig olcsóbb, mint az eddig megszokott vizsgálatok. Hogyan néz ki egy átlag vérvétel? Bemegy az orvoshoz, kér egy beutalót, elmegy, levesznek több fiola vért, néhányan elájulnak közben, de a többség is a háta közepére sem kívánja ezt az egész procedúrát, majd vár és vár, egyszercsak jön valami eredmény, abból kiderülnek dolgok, ami után talán mehet újabb vérvételre is, és az egész procedúra indul elölről. Holmes módszere ezzel szemben az, hogy ön bemegy a gyógyszertárba, ahol szinte fájdalommentesen egy csepp vért vesznek az ujjbegyéből, majd (a legtöbb vizsgákat esetében) már négy óra múlva megkapja a vérképét, amivel elmegy az orvoshoz, és ha még további vizsgálatok kellenek, azt is el tudják végezni ugyanabból az egyetlen csepp vérből.

454968318
Steve Jennings / Europress / Getty

Az eljárás

Igaz, egy évtizedébe telt, amíg ezt kidolgozta, de bejött az ötlete, ugyanis tavaly a Walgreen bejelentette, hogy Theranos Wellness központokat hoz létre országszerte, ahol bárki gyorsan, fájdalommentesen és olcsón tájékozódhat az egészségi állapotáról. A befektetőktől kapott 400 millió dollárja mára 9 milliárdot ér, és mivel az övé a részvények fele, így a vagyona 4,5 milliárd dollárra tehető. Az eljárás természetesen szigorúan titkos, de az biztos, hogy teljesen új metódusokat és módszereket tartalmaz, amelyek kevesebb hibaszázalékkal működnek, mint a hagyományos laborvizsgálatok. Holmes elmondása szerint azért választotta ezt a területet, mert a véreredmények szolgálnak alapul az orvosi döntések 80%-ában.

Gyorsabb, kényelmesebb, biztonságosabb mégis olcsóbb

Az egész módszer legfőbb erénye – és Holmes sikerének titka – az, hogy sokkal olcsóbb, mint a ma létező hagyományos eljárás. A legtöbb kritika, ami az amerikai egészségügyet éri, azt kifogásolja, hogy a tesztek árazása átláthatatlan, ezzel szemben Holmes tesztjében mindent megtalál feketén fehéren. Ráadásul a Theranos klinikák legtöbb tesztje a jelenleg piacon lévőknek a felébe kerül, vagy még olcsóbb. Például egy termékenységi teszt náluk 35 dollárba kerül, míg általában 2000 dollárt szoktak máshol ugyanezért elkérni. Az ötlete milliárdossá tette Holmes-t, aki reméli hogy a kényelmesebb és olcsóbb vérvételnek köszönhetően az emberek szívesebben ellenőrzik magukat és váltanak életmódot ha szükséges, vagy súlyos betegségekre még korai stádiumban fény derülhet, amivel akár életet lehet menteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra