Szappanos ízű kókuszreszeléket talált? Vigye vissza!

Kókuszreszelékeket hívott vissza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mert a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott, 2014. november 25-i minőség megőrzési idejű termékek szappanos ízűek, vegyszeres szagúak, ráadásul jelölésükben sem felelnek meg, elmulasztották ugyanis egy allergén anyag feltüntetését, írja közleményében a Nébih. 

A vizsgálatot közérdekű bejelentés alapján indította a hatóság. Az eljárás során megállapították, hogy a békéscsabai székhelyű Trafik Jam Kft. által előállított és a Lacikonyha Magyarország Kft. által forgalmazott Kókuszreszelék 100 g elnevezésű termék íze kókuszreszelékre nem jellemző, undort keltő, erősen idegen, szappanos ízű. A szaga is kellemetlen, idegen, vegyszeres, szappanos, aldehidre emlékeztető.

A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy a kókuszreszelék 37,4 mg/kg kén-dioxidot tartalmaz. A kén-dioxid tartalom ugyan határérték alatti (50 mg/kg), azonban ennél a mennyiségnél allergénként már fel kellett volna tüntetni a csomagoláson. Ez a visszahívott termék esetében elmaradt. A szagra, ízre és jelölésében is problémás termék forgalomba hozatalával jogsértést követtek el, ezért az előállító bírságra számíthat.

A legtöbb fogyasztó számára a kén-dioxid veszélytelen, mivel a szervezetben megtalálható enzim gondoskodik a gyors lebontásáról. Akiknek azonban a szervezetében kevés van ebből az enzimből, annál a kén-dioxid tartalmú élelmiszer fogyasztását követően émelygés, hányás, hasmenés, fejfájás tünetei jelentkezhetnek. Szélsőséges esetben a kénvegyületek asztmás rohamot okozhatnak, allergiás reakciókat is kiválthatnak.

A hatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy allergiások esetében a termék fogyasztása nem biztonságos. A visszahívott terméket a fogyasztók – a szokásos eljárás szerint – a vásárlás helyére vihetik vissza.

A visszahívott kókuszreszelék. Fotó: Nébih
A visszahívott kókuszreszelék. Fotó: Nébih
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek