Készítse fel kertjét a télre

A tél közeledtével gondolnia kell a kint lévő virágaira is, és nem csak azokra, melyek cserépben vannak! A víz hiánya,de főleg a fagy ugyanis kikezdheti azokat is, amelyeket nem kellett lakásban tartani. Eddig.

Cserepesek

Ahhoz, hogy a szabadtéri, cserépben tartott növényei biztosan átvészeljék a telet, érdemes fagymentes, világos (vagy árnyékos – az egyes fajok igényeitől függően) helyen tartania őket. Ez azért is fontos, mivel ha nem tartják hűvösben a növényeket, hanem a szoba melegében, öntözve teleltetik, akkor a következő évben nem virágoznak. A baj azonban sokaknál az, hogy a cserép vagy virágláda mérete miatt ez nem mindig megvalósítható.

124767552
Gert Tabak The Netherlands / Europress / Getty

A szabadban nyaraltatott vagy fagyérzékeny növényeink télen kevesebb fényt kapnak az eredeti élőhelyükhöz képest hazánkban. Ha a nyári, bővebb mennyiségű öntözővizet és tápanyagot biztosítja számukra, akkor a fényszegény időszakban a szobában teleltetett növénynek megnyúlnak a friss hajtásai és erőtlenné válik, szélsőséges esetben el is pusztulhat. Egyes növényeknek télen hűvösebben tartásra van szükségük a következő évi virágzáshoz, ezért is fontos, hogy télen a fűtött szoba helyett mérsékelt fűtésű helyiségben tartsuk őket.

"Trópusi, szubtrópusi növényeket zárt, fagymentesen tartott helyiségben lehet teleltetni. Az egyébként télálló, vagy mediterrán helyről származó növényeit tarthatja a szabadban, dézsában télen, de mivel ilyenkor veszélyt jelenthet gyökereik számára a föld átfagyása, ezért valamilyen jó hőszigetelő anyaggal érdemes beburkolni őket. Ez lehet kartonpapír, másra már nem való rongyok, vagy szalma is. Ha teheti, a téli napsütés ellen a fagyos időszakban védje a cserepeket, mert a gyökerek (és a növény) gyakori felmelegedése és lehűlése a pusztulásukhoz vezethet” – mondja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője

135597798
Zara Napier / Europress / Getty

A kertben

Nem csak a cserepes növények lehetnek veszélyben, ha fagyról van szó, hanem azok is, amiket kiültetett a kertbe. Ha őshonos, vagy északiabb tájakról származó fáról, cserjéről, virágról van szó, akkor nem lesz gondja: ezek a növények ugyanis úgy fejlődtek, hogy a fagy ne tegyen kárt bennük. Ha azonban Ön is rajong a mediterrán, esetleg a trópusi növényekért, vagy azok nemesített, hidegebb klímát is bíró változataiért, akkor az ilyen kerti növényeineél is alkalmaznia kell a fagyvédelmet.

„A trópusi növényeket csak fagymentesen, zárt térben lehet teleltetni, kint a kertben nem. A mediterrán növényeket a tövük körbe kupacolásával (föld húzása a tövekre) vagy vastag avar-réteggel való takarásával védheti. Bár ez a talaj feletti növényi részeket nem védi, de a talajszintről újra hajthat az esetlegesen károsodott növény. Ilyen védekezést alkalmazunk például füge esetében. Amennyiben kisebb a növény, valamilyen légáteresztő anyaggal összefogott szalmával is védheti a föld feletti részeket. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a különböző fagyvédelmi módszereket csak akkor alkalmazza, ha valóban számítani lehet nagyobb fagyokra. Ez alatt tartósan fennálló, több mínusz fokos hideget értünk!” – emeli ki a szakértő.

122001823
Neil Holmes / Europress / Getty

Fagykár

A növények – fajtától függően – rövidebb-hosszabb ideig is kibírhatják a fagyokat. Ha azonban elérik a tűréshatárukat, akkor a sejtjeikben lévő állomány megfagy, kristályossá válik, ami megsértheti a sejtfalat, így pedig komoly szövetkárosodást okozhat a növénynek. Ez előfordulhat a gyökerekben is, hiszen egy cserép esetében a föld fagyása sokkal nagyobb veszélyt jelent, sokkal mélyebben történik, mintha a növény a kert földjében állna. Ha elfagyott a növény, akkor sincs minden veszve, hiszen a károsodás mértékétől függően menthető az áldozat.

A sakértő szerint a cserépben vagy konténerben szabadban telelő növények esetében a károsodott növényi részeket vissza kell vágni. Ha a gyökerek is sérültek, bizony azokat is el kell távolítani. Tehát amennyiben nagyobb a kár, egy teljes, átültetéssel kombinált metszés is indokolt. A talajban lévő, kerti növények esetében ritka a gyökerek károsodása. A talajfelszín feletti, fagykárosodott részeket éles metszőollóval vagy akár fűrésszel kell eltávolítani a tavaszi kihajtáskor vagy azt megelőző időszakban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra