Vigye magával dolgozni a kutyáját!

Az Index jelenlegi szerkesztőségébe nem lehet behozni kutyát, így a kollégák csak nosztalgiázva emlegethetik Szily kolléga Kiflijét (akinek még blogja is volt), de számos egyéb kutya is megfordult az évek alatt a szerkesztőség korábbi irodáiban. Itt, a Flórián tériben már csak hörcsögök vannak, illetve Winkler kolléga madárpókja sokkolja időnként a látogatókat, ami azért nem tud felérni azzal az élménnyel, amikor egy édesen alvó kutya fingja tele a szerkesztőséget, vagy éber állapotában elkunyerálja mindenkitől az ebédet.

A Zöld Zebra állatvédő egyesület mindenesetre augusztus 15-ére meghirdette  a Vidd Magaddal a Kedvencedet Dolgozni Napot (VMKD Nap). Azért ekkorra, mert 16-án van a Hontalan Állatok Világnapja (International Homless Animals Day), ez a nap viszont szombatra esik. 

A napnak nagy hagyománya van, az Egyesült Államokban 1999 óta minden évben tartanak VMKD - napot, és nem is a Virginia Commonwealth University tanulmánya az egyetlen, ami ennek a létjogosultságát bizonyítja. 2007-ben például a British Journal of Health Psychologyban tettek közzé egy cikket arról, hogy a kutyatulajdonosoknak bizony alacsonyabb a vérnyomásuk, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és – mily meglepő – kisebb a valószínűsége annak, hogy enyhe vagy komolyabb egészségügyi problémák jelentkeznek náluk. Oké, ez azért lehet amiatt is, mert lelkiismeretes kutyatartó rendszeresen és kiadósan sétáltatja azt a kutyát, ami azért mégiscsak testmozgás.

shutterstock 99177881

A szerkesztőségi listán végtelen nosztalgiázós levélfolyam kerekedett abból, jó-e, ha a kutyák bejárnak dolgozni a gazdákkal: egyesek persze annak örülnének, ha az eb egész nap a lábuk mellett heverne, mások viszont nem olyan lelkesek. 

 

A vita egyébként teljesen elméleti, mert az irodaházba nem jöhet be kutya, és annyira komolyan veszik a biztonsági őrök a házmestertempót, hogy a szájkosárban, pórázzal gazda mellett ülő kutyát is kizavarták, hiába mondta a gazdi, hogy egy perc és már itt sem lesznek.

"Emlékszem azokra az időkre még az újpesti szerkesztőségből, amikor Tevan agara, Sári bulldogja meg Szily tacskója kergetőzött Szémann huskyjával, néha volt egy kis kutyaszar és húgy a newsroomban, és rengeteg üvöltözés volt a kutyák miatt. Pedig ej, be szupervidám volt, mikor Szily tacskója elrágta a kábeleket, és órákon át nem tudtunk dolgozni!!! Csak úgy gurultunk a nevetéstől, akkora jókedvünk kerekedett!" - írta egy kolléga némileg malíciózusan.

De mi a helyzet nálunk?

Megkerestük a Prezit, a Google-t és a Telenort - ezek a cégek ugyanis azok, akik a hazai mezőnyből nemcsak azzal emelkednek ki, hogy irodáikban igen izgalmas belső tereket teremtettek dolgozóik számára, de a céges kultúrát is jóval szabadabban értelmezik, mint itthon megszokott.

A Preziben nem csalódtunk, bárki vihet oda állatot.  "Ha megnézed a team oldalt, akkor Maugli szerepel is rajta, mint Prezi-munkatárs. Ő az egyik fejlesztőnk kutyája. Azért is engedjük meg, hogy itt legyen, mert szeretnénk, ha munka közben - amennyire lehet -, otthon éreznék magukat, akik itt dolgoznak. Ez szerintünk ugyanis segít abban, hogy jobban és kreatívabban dolgozzanak a programozók, desginerek, és a többi kolléga. Illetve tudjuk azt is, hogy a kutyák sem boldogok egész nap egyedül, és ezt sem szeretnénk, mert akkor a gazdájuk sem boldog. Most átlagban egyébként 2,5 kutya jár naponta dolgozni, bejön Maugli mellett még Tufa és Myko is, akiről sajnos még nincs képünk" - írta a sajtósuk.

A Google amerikai irodáiban teljesen természetes a négylábúak jelenléte, ahogy ez a New York Times cikkéből is kiderül. Szerencsére nem csak az Amerikában dolgozók élvezhetik a cég nyújtotta szolgáltatásokat, az elv az egész világon ugyanaz, mesés reggelik és ebédek, menő munkaállomások és szabad kutyatartás várja a dolgozókat.

Mindenki megnyugodhat, számos egyéb olyan munkahely van még, ahol értékelik a kutyákat, vagy legalábbis senkit nem zavar, ha ott van egy négylábú. A kutyabarat.hu-n megtalálható számos hely, ahol örömmel várják a kutyákat, köztük sok munkahely is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra