Körkép: Ezekkel a bútorokkal rendezheti be a teraszát

Amikor a hőmérséklet végre 20 fok közelében jár és süt a nap, gyakorlatilag szinte mindenkiből kitör a lakberendező, és boldogan veti rá magát a takarításra, na meg a terasz megújítására. Ezt felismerve a legtöbb bútor- és kertészeti szakáruhát meg hipermarket igyekszik piacra dobni valamilyen kertibútort, a raktárakból újra előkerülnek a tavaly nyár óta ott tárolt műanyag szettek, Kínában pedig extra sebességre kapcsolnak a fröccsöntő üzemek.

Kíváncsiak voltunk, hogy a tipikus egy asztalka-két szék variáció mennyibe kerül az egyes üzletekben, illetve arra is, mekkora a kínálat. A válasz egyszerű. Szűk.

Jysk alapvetően a kerttel rendelkezőket célozta meg bútoraival, viszonylag kevés a kis teraszokra tervezett darab. Az üzlet egy kis tájékoztatót adott ki a kerti bútorairól, melyből kiderül, hogy a keményfa bútorok FSC tanúsítvánnyal rendelkeznek, azaz fenntartható erdőgazdálkodásból származnak. Persze a cégnél megtalálhatóak a műanyag és műfa bútorok (melyek ugyanúgy műanyagok, de úgy néznek ki, mint a fa társaik - legalábbis a gyártó elképzelése szerint).

A Jyskben az alap fa asztalka két székkel 26990 Ft, amit mi elsőre kissé sokallunk, de aztán körülnéztünk máshol is.Találtunk még fém-műanyag-fa kombót, 44000 Ft-ért, illetve kávéházi szettet 24900-ért. A teraszokra való kínálat nem túl nagy, inkább a kerttel rendelkezőknek célszerű, nagyobb darabokat lehet kifogni. Viszont párnákban erősek, már 400 forinttól kínálnak vállalható darabokat.

A közeli Obi szintén nem tűnik túl felkészültnek, mi mindössze három olyan szettet találtunk, melyet kifejezetten teraszra ajánlanak. Ami viszont remek ötlet, hogy összegyűjtöttek egy csomó (számomra ugyan kivitelezhetetlennek tűnő) barkácsolni valót, amiben még azt is részletesen leírják, hogy mit és mennyit kell vásárolni hozzá. Ha gyeppárnás ülőkére vágyna, netán egy jó faültető kerti padra, akkor se habozzon átnézni a választékot.

Praktiker, melyet dicséret illet jól megcsinált webshopjáért, mindössze egy igazán teraszra való szettet kínál, 35990 forintért. Az üzletben inkább műanyag székeket, és nagyobb, kertbe való összeállításokat találni, illetve számos kerti szerszámot és munkagépet.

Forma Vivendi árai kissé magasabbak, amit nem minden esetben értünk, a legolcsóbb szett náluk 60000 Ft, a legdrágább (2 szék + 1 asztal) 144.000,- Ft. Ezért az árért antikolt hatású bútort kapunk, az olcsó variáció akác, olajozva és pácolva.

Az Ikea-t nehéz árban verni, az alapdarabok nagyon olcsóak, de érdemes megnézni, hogy megéri-e a legolcsóbbat venni, elég stabil és tartós-e az adott bútor. A bolt most is azt nyújtja, amiben erős, roppant vonzó fotókkal illusztrálja a bútorait, és ez az, amiben nem igazán sikerül más üzletnek leköröznie. Persze itt is találni viszonylag drága, vagy túlárazottnak tűnő bútorokat, de mindenki döntse el, szívesen venne-e műanyag-fém kombinációt 50.000 forintért, vagy marad inkább a 2500 forintos fa-fém széknél.

Ápolás, felújítás

Na de mit tegyünk, ha van már bútorunk, csak kicsit helyre kéne pofozni? Ez sem olyan bonyolult, aszerint kell nekiállni, miből készült a bútor. Lehet műanyag, fém, vagy fa. Utóbbinál az a kérdés, hogy kemény vagy puha-e. Puhafa a fűz, nyár, hárs, fenyőfélék; keményfák a cser, tölgy, bükk, gyertyán, kőris, akác. Akácból gyakran gyártanak kerti bútorokat, mert jól bírja a kültéri tárolást.

Miután kivonszoltuk őket a tárolóhelyükről, érdemes megszabadítani a pókhálóktól. Ezután jöhet a csavarok meghúzása, és a mosószeres vagy magasnyomású tisztítóval való puceválás. Ha ez kész, kiderül, hogy át kell-e pácolni, esetleg lenolajozni. Ha már volt kezelve, akkor finoman meg kell csiszolni, majd lekenni. Fél óra elteltével a felesleges olajat távolítsuk el.

A teaknak külön ápoló olaja van - érdemes évente kicsit átkenni ezeket a bútorokat is.

A műanyag bútorok között néhány éve megtalálhatjuk a műrattan bútorokat, melyeket vízzel lehet a legjobban tisztítani. Használhatunk semleges mosószert is, de se savas se lúgos anyaggal ne menjünk neki.

Az alumínium bútorokat elég áttörölni, vagy lemosni és megtörölgetni, ezek túl sok törődést nem igényelnek. Az öntött műanyag bútorokhoz használhatunk csodaszivacsot (ezt Schmutzradier néven lehet megtalálni a drogériákban), folyékony súrolót, vagy szódabikarbónás lemosást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra