Virsliért ne a piacra menjen!

Szilveszterkor az egyik legkelendőbb étel a virsli, ami ma már mindenfajta méretben, kiszerelésben, árban és minőségben elérhető, a glutén-, laktóz-, színezék-, szója-, ízfokozó- és egyéb műanyagmentes termékekről nem is beszélve. A legolcsóbb a baromfivirsli, ha azonban babonás, jó, ha tudja, hogy ilyenkor tilos baromfihúst enni, a néphagyományok szerint ugyanis ezzel egész jövő évre oda a szerencséjének. Ha mégis szereti kísérteni a sorsot, akkor viszont azt tudja a legolcsóbban beszerezni. 

A mostani körképen kizárólag a virslik árait mustráztuk, az összetételt csak abból a szemszögből néztük, hogy hány százalék bennük a hús. Legalábbis, ahol nem titkolták el ezt a nüansznyi kis információt.

Köztudott, hogy a magyar nép hisztérikusan nyomul, ha egy-két napra bezárnak a boltok, és előtte lévő nap óriási tömegek tömik roskadásig a bevásárlókocsijukat élelmiszerrel. A helyzet évről-évre durvább, és az ideinek is sikerült felülmúlnia a tavalyit (vagy csak mi bírjuk egyre kevésbé). Ha megteheti, kerülje a hiper- és szupermarketeket, de sajna a virslivásárlásnál ez nem fog menni: ezt a versenyt ők nyerték. Legfeljebb annyit tudunk tanácsolni, hogy próbáljon meg nem a csúcsidőben vásárolni...

Auchan (Szentendrei út)

Az Auchan a virslik Mekkája. De komolyan. Ha önnek nem az a legfontosabb, hogy milyen összetételűt vesz, akkor itt igenis el tud veszni a kínálatban. Nagyon jó ötletnek tartottuk az előre kimért virsliket: nemcsak, hogy nagyon jó áron kínálják, de így még a húspultnál való ácsorgástól is megkímélik a vásárlót, ami ebben az időszakban hatalmas bónusz. Azért sajnos, hátránya is van ennek:

  1. A legtöbbnek még december 31-e előtt lejár a szavatossága, erre nagyon ügyeljen (persze, erre mindig minden termék esetén figyeljen oda)! Akkor jár a legjobban, ha előre megveszi és lefagyasztja – úgy biztosan ehető lesz még szilveszter éjjelén! 
  2. A másik zavaró tényező, hogy az összetételről így vajmi keveset tudhatunk meg.

Olcsó virsli terén is tarol az Auchan, de a Frankfurtit és a Bécsit is egészen jó áron kínálja. Itt nem is részleteznénk bővebben – úgyis csak elveszne az információtengerben –, inkább nézze meg őket a képgalériában, mindegyikről készítettünk fotót árakkal! (Alul is érdemes megtekinteni az összehasonlító táblázatban.)

Aldi (Huszti út)

Az Aldiban most érdemes megvenni a szilveszteri virslit – nagyon jó akciók vannak, és nincs tömeg (ez utóbbi miatt talán még jobban megéri itt vásárolni). 400 g Bécsi virsli 599 forint, és kiemelendő külön pozitívuma, hogy glutén- és ízfokozómentes. Ugyanennyi Frankfurti virsli 499 forintba kerül, a legolcsóbb meg a baromfivirsli 475 forint/kg áron.

CBA

A juhbeles virsli akciósan 799 forintba kerül, a sajátmárkás CBA bécsi virsliből pedig 299 forint a 350 grammos kiszerelés. Egyébként a Füstli itt is akciós, gyakorlatilag bárhol jártunk, a 140 grammos kiszerelést mindenhol 250 forint alatt találtuk. Baromfivirslit 999 forintért vehet a csemegepultban, de 300 grammos Kométa bécsi virslit is választhat, ez a csomag 599 forintba kerül. A CBA legolcsóbb virslije a műbeles pulyka, aminek 499 forintba kerül kilója.

Lidl (Huszti út)

DSCN7391
Dívány

Bár a Lidlben letiltottak bennünket a fotókészítésről (ahogy természetesen egyik hiperben és szuperben sem szabad fotózni, csak ebben a két ünnep közötti őrületben nehezebb észrevenni egy lopakodva kattintgató újságírót, mint a sima hétköznapokon), mi azért apait-anyait beleadtunk, hogy megmutassuk önöknek, miért érdemes bemenni: 379 forintba kerül a 750 grammos sertésvirsli, az akciós Bécsi 599, a roppanós pedig 979 forintba kerül. Nézze meg a lopva készült fotókat. Elnézést a minőségért, és persze a Lidltől is – de hát az olvasókért mindent!

Egyébként nagyon sajnáljuk, hogy már nem lehet kapni a Lidl saját márkás Linessa Light Bécsi virslit. Ízre is tökéletes volt, meg összetételre is: alig volt benne kalória (tehát legfeljebb feleannyi zsír volt benne, mint bármelyik másik virsliben), viszont nagyon magas százalékban tartalmazott tiszta húst, miközben bőrkét, meg hasonlóan gusztustalan dolgokat is csak messziről látott. Esetleg nem lehetne újra forgalomba hozni? Mi nagyon örülnénk!

Penny (Huszti út)

A Pennybe is megéri elmenni. Ugyan nem túl színes a paletta, de van jobb minőségű virsli: akciós áron 399 forint fél kiló sertésvirsli, az ízfokozómentes baromfivirslinek meg 499 forint kilója. A roppanós 639 forint/400 gramm, ugyanennyi Bécsi 699 forintba kerül. Muszáj megemlítenünk, hogy a Bécsi virsli juhbeles és 82 százalék húst tartalmaz, ami elég jól hangzik.

Spar

Itt 999 forint a frankfurti virsli kilója, amiből klasszikus, sajtos és csilis verzió is elérhető. A juhbeles roppanós sem drága, ennek 1290 forint kilója, de akciós a Füstli virsli is, aminek a 350 grammos változata éri meg a legjobban, ez 589 forintba kerül. Roppanós virslit egyébként 450 grammos csomagolásban már 399 forintért is beszerezhet, a 100 grammos gluténmentes baromfivirsli 129 forintba kerül, míg a legjobban a bécsi hosszúvirsli éri meg, aminek most akciósan 1990 forintba kerül kilója.

Tesco

Idén a Tesco több tonna virslivel készült az ünnepekre, így talán azoknak sem kell tartani tőle, hogy idén lemaradnak az akciókról, akik utolsó pillanatra hagyják a vásárlást. A legolcsóbb a Szigeti baromfi virsli, amiből 369 forint egy kiló, de frankfurtit is kap már 590 forintért, ez egyébként a csemegepultban is ennyi. A bécsi roppanós virsli árban ugyanott van, mintha a piacon venné, sőt, ott akár olcsóbban is hozzájuthat. Akciós most a Füstli virsli, valamint a Kaiser arany pulyka virsli 140 grammos kiszerelése is 298 forintba kerül.

És ezeket tapasztaltuk a piacokon:

Bosnyák téri Vásárcsarnok

Óriási csalódás volt a Bosi”. Amennyire erős gyümölcsben, zöldségben, annyira pocsék húsáruban. És igen, most nem csak a virslikről beszélünk – a tőkehúsokért sem voltunk túlzottan oda, amiket ott láttunk. Virslit összesen három helyen találtunk, ebből kettőnél tuti nem vettünk volna semmit. Nézze meg a képgalériában, mit hagy ki, ha idén nem a Bosnyákon veszi meg a virslit. 

Tipp: Ha zöldségre, gyümölcsre van szüksége, nem fog csalódni ezen a piacon: minden van, mi szem szájnak ingere, és abszolút megfizethető áron! Nagyon sajnáljuk, hogy itt a legtöbb hentes rontja a színvonalat, mert simán lehetne Budapest egyik legjobb piaca.

Kórház utcai (Óbudai) Vásárcsarnok

Kórház utcai piacon egy kicsivel jobb a választék, mint a Bosnyákon, de azért itt sem lehet dúskálni a jóban. Talán három-négy árusnál kapható virsli; van roppanós, bécsi, juhbeles és sertés műbeles is. Árban sem verik egyik hipert sem, és igen, mi is hallottuk hírét, hogy a piaci húsáruk jobbak, a hiperes/szuperes változaton viszont fel van tüntetve, hogy mi van benne (persze, van az a termék, aminél már jobb lenne inkább nem tudni). A legolcsóbb virslit 898 forint/kg áron láttuk, a legdrágább a juhbeles volt 2200 forintért. 

Fény utcai piac

A Széll Kálmán térhez közeli Fény utcai piacon már akár a karácsony előtti hajrában meg lehetett venni a szilveszterre szánt virsliket is, néhány helyen akciózták is őket és választék is volt bőven. Nem a legolcsóbb fajtákból, viszont minden kereskedő büszkén mutogatta milyen virslikkel készültek, valamint elmondták, hogy azoknak sem kell izgulni akik a szilveszter előtti napokra tartogatják a vásárlást, lesz virsli bőven. A legnépszerűbb ilyenkor a bécsi roppanós és a juhbeles, vagy - ételérzékenyek körében - azok a típusok, amik glutén-, szója-, laktóz- és gyakorlatilag mindentől mentes termékek, ezek persze gyakran duplájába kerülnek a többinek.

Frankfurti virslit 999 forintos kilónkénti áron láttunk akciósan, a roppanós virsli 1199 forintba került, bécsi virslit pedig 1099 forinos kilókénti áron adták a legolcsóbb helyen. Máshol ennek az ára már az 1999 forintot is elérte, igaz, erre már ki merték írni, hogy 84 százaléka hús. Ennél még a szója- és laktózmentes virsli is olcsóbb egyébként, az 1799 forintba került, míg a szója- és gluténmentes 2399 forint volt. Az egyik legdrágább (és egyben legeredetibb) a valódi osztrák frankfurti virsli, ami ízfokozó-, glutén-, laktóz- és színezékmentes, ez 2599 forintba került kilónként; a másik a saher (igen, mint a torta, de ez most virsli), ami 2900 forintért dobhatja fel a szilveszterét. A piac legolcsóbb darabja pedig a lóvirsli volt, amiről nem tudjuk, hogy hoz-e szerencsét úgy, mint (állítólag) a patkó vagy a lóhere, de legalább csak 698 forintba kerül egy kiló.

Lehel téri piac

Ahhoz képest, hogy a Fény utcában a hentesek és eladók olyan büszkén mutogatták a termékeket, hogy némelyikük még talán pózolt is volna vele ha szerettük volna, a Lehel téren alig akadt olyan árus, aki szó nélkül hagyta volna, hogy megmutassuk a potenciális vásárlóknak miket lehet náluk kapni. Az is igaz, hogy itt azért láttunk olyan dolgokat is, amik egy időre visszavetették a féktelen vágyat, hogy végre virslit ehessünk. Ennek a legszembetűnőbb példája az a darab volt a pultban, amin vastagon állt a jég, csak remélni merjük, hogy nem a tavalyi szezon óta. Itt már akár 598 forintért is tud műbőrös virslit venni, a roppanós bécsi virslik pedig 1400-1500 forint körül vásárolhatóak meg. Gluténmentes virslit már akár 680 forintért is kaphat. Itt is láttunk osztrák frankfurtit, itt 2990 forintért találtuk kilóját, de volt olyan hely is, ahol átlépték a bizonyára lélektaninak számító 3000 forintos kilónkénti árat, ráadásul egy sima bécsi virslivel.

A Lehel téren sokkal több eladó termékei közül választhat, mint mondjuk a Fény utcai piacon, ennek ellenére, ahogy láttuk, a szórás is sokkal nagyobb, és jobban meg kell válogatnia, hol veszi meg azt, ami az asztalára kerül. Jóval nagyobb volt a vásárlók eloszlása is: néhány helyen hatalmas pangás volt, annak ellenére, hogy alapterületükben nagyobbak és ráadásul még olcsóbbak is voltak, mint társaik, míg kisebb helyek előtt kígyóztak a sorok, bizonyára nem véletlenül.

Ön tudja miből készül a legtöbb virsli?

Ha soha többet nem akar virslit enni, csak olvassa el valamelyik csomagolásán az összetételt, vagy egy korábbi virslitesztünk eredményét, és már nem is fogja érdekelni az alábbi táblázat se.

Virsli típusa Ár (forint/csomag) Kiszerelés (gramm) Fajlagos ár (forint/kg) Itt veheti meg
              
  roppanós  999-  400  2497-   Auchan
  bécsi  679-  2x200 1697,5 -   Auchan
  olcsó  299  500  598   Auchan
  roppanós  -  -      Aldi
  bécsi  599-949  2x200  1497,5 - 2372,5   Aldi
  olcsó  475  1000  475   Aldi
  roppanós  799   1000  799   CBA
  bécsi  599   300  1996,6   CBA
  olcsó  499   1000  499   CBA
  roppanós  1290   1000 1290    Spar
  bécsi  1990   1000 1990   Spar
  olcsó  329   240  1370   Spar
  roppanós  990   1000  990   Tesco
  bécsi  779   2 X 200  1947   Tesco
  olcsó  369   1000  369   Tesco
  roppanós  979  500 1958    Lidl
  bécsi  599  400 1497   Lidl
  olcsó  379  750  505   Lidl
  roppanós  639  400  1597   Penny
  bécsi  699  2x200  1747   Penny
  olcsó  499  1000  499   Penny
  roppanós   960-2500   1000  960-2500    Bosnyák
  bécsi   960-2500   1000  960-2500    Bosnyák
  olcsó   950  1000  950   Bosnyák
  roppanós  998  1000  998   Kórház utcai Piac
  bécsi  849  1000  849   Kórház utcai Piac
  olcsó  898  1000 849     Kórház utcai Piac
  roppanós 1199 - 2500   1000  1199 - 2500    Fény utcai piac
  bécsi  1999-2990   1000  1999-2990    Fény utcai Piac
  olcsó  698   1000  698 Fény utcai Piac
  roppanós  1400- 3000   1000  1400- 3000 Lehel téri Piac
  bécsi 1500 - 3000  1000  1500 - 3000 Lehel téri Piac
  olcsó 598   1000  598 Lehel téri Piac

Ön melyik virsliért rajong? Írja meg nekünk Facebook oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra