Alufóliával pénzt és energiát is spórol

Tavaly azt taglaltuk, hogy melyik a legjobb alumínium fólia, most azt vesézzük ki, hogy a csomagoláson kívül mire lehet még felhasználni.

stockfresh 2137832 foil sizeM

Az alumínium fólia remek találmány: újrahasznosítható, sokoldalú és fel lehet használni játék készítéséhez, sütéshez, főzéshez, csomagolásra, díszítéshez és még megannyi dologhoz. Nézzük is, mire jó még.

Legyen világosság

Fényenergiát lehet vele nyerni és világosabbá teszi a környezetet, ha a lámpabúra belsejébe, a fényesebbik felületével kifelé alufóliát helyez fel. Használja a vastagabb változatot  innen megtudhatja, melyik erős és strapabíró.

Főzésnél is sokoldalú

Nem csak a lábas vagy a tepsi tetejét lehet vele lefedni, ha éppen nincsen kéznél egy fedő. Akkor is hasznos lehet, ha a sütő rácsán süt: bélelje ki alufóliával a sütőt alját, így megtakaríthatja magának a lecsöpögő és odaégett ételmaradványok sikálását. Ugyanígy járhat el, ha a tűzhelyet szeretné tisztán tartani, és nincs ideje, de főleg kedve azt állandó jelleggel zsírtalanítani: csak tépjen egy megfelelő méretű alufóliát, fedje le vele a tűzhelyet (a főzőlapok felületének kihagyásával), főzés végén pedig elég csak a ráégett-kifröccsent-kifutott ételmaradványokkal együtt összegyűrni és kidobni.

stockfresh 79811 tray-of-jacket-potatoes-wrapped-in-foil sizeM

Csokoládé csomagolására

Az alufólia tökéletes a saját készítésű csokoládék csomagolására, nyilván nem véletlen, hogy a gyári csokikat is ezzel burkolják. De akkor is nagyon hasznos, ha a tortát, amit sütött, bevonná csokoládékrémmel. Hogy ne ragadjon a konyhapult, illetve a tortatartó a lefolyó csokoládétól, a torta alá tegyen alufóliát, amikor már megdermedt a csokoládé a süteményen, könnyel el tudja távolítani alóla.

Hajgöndörítésre is kiváló

Nedvesítse be a haját (legjobb, ha enyhén sós vízzel permetezi be), és tincsenként tekerje fel a mutató- és a középső ujjára (nem kell egészen a fejtetőig tekerni, elég csak a haj 3/4-ed részét). Ezután húzza ki a két ujját és a másik keze mutató- és hüvelykujjával fogja össze a felgöngyölt hurkot. A már letépett, téglalap alakú fóliát helyezze a tincs alá (ahogyan a melírozásnál), csomagolja bele a nedves hajat, majd folytassa ezt az összes tinccsel. Ha kész van, hajszárítóval (a legmagasabb fokozaton) fújja az alufóliákat pár percig, majd amikor a fólia teljesen kihűlt, óvatosan bontsa le őket. Ne ijedjen meg, ha elsőre a loknik kicsit töpörödöttnek tűnnek, ha vár pár percet, szépen ki fogják rúgni magukat. Arra nagyon ügyeljen, hogy 5-6 percnél tovább ne szárítsa a haját, mert könnyen előfordulhat, hogy a felforrósodó alufóliába zárva roncsolódik a hajszálak szerkezete. A legjobb, ha egy kevés kókuszvajat is ken a tincsekre, ez megvédi és ápolja a hajat.

stockfresh 220179 hair-stylist sizeM

Készítsen melegszendvicset

Nagyon jó módszer ez kollegistáknak, vagy ha csak éppen elromlott a melegszendvicsgyártója, de akad otthon egy működő vasalója. Semmi mást nem kell tennie, mint két vékony szelet kenyér közé sonkát és sajtot pakolni (meg amit csak szeretne), és a kenyér külső oldalait megkenni vajjal. Ezután jó alaposan csomagolja alufóliába a kenyeret, úgy, hogy ne szivároghasson ki belőle az olvadó vaj (mintha ajándékot csomagolna, vagy könyvet kötne be). A forró vasalót helyezze pár percre a csomag egyik, majd a másik oldalára, végül vegye le a fóliát, és kész is a ropogós melegszendvics.

Le a sztatikus ruhákkal

Ha van szárítógépe, és idegesíti, hogy a törülközők, konyharuhák megrázzák vagy egymáshoz tapadnak, tegyen a gépbe egy alufólialabdát, ezzel antisztatikusakká válnak a textilek. Vigyázzon, a háziállatok gerjednek az alufólialabdákra (ami ugye, további kiváló felhasználási módja lehet a fóliának!), figyeljen rá, hogy a kutya/macska ezt ne nézze játéknak!

Ajándék díszítésére

Ha kifogyott a csomagolópapírból, csomagolhatja alufóliába is az ajándékát. Egyáltalán nem néz ki rosszul, de ha túl egyszerűnek találja így, ragasszon rá kisebb strasszköveket, kagylókat, gombokat, leveleket, vagy ami eszébe jut.

Antenna helyett

Szupergyors (és nem mellesleg olcsó) segítség, ha letörött a hifi antennája, vagy a wi-fi router hatékonyságát szeretné növelni. Készítsen alufóliából síkparabolát és rögzítse az antennához szintén fóliával.

Itatótálnak is zseniális

Ha utazni vagy túrázni készül kedvencével, és már nem férne itatótál a poggyászba, vigyen magával pár méter vastagabb alufóliát összehajtva. Ebből tényleg egyszerűen lehet itató-etetőtálat készíteni, és használat után akár el is dobhatja. Persze csakis a szemetesbe.

Orchidea újraélesztésére

DSCN1395

Sajnos virággyilkos vagyok, és a kedvenc növényem, az orchidea hamar összeszottyad a lakásban. Már a legtöbb jótanácsot kipróbáltam, öntöztem táppal, kéthetente átfolyással locsoltam, fényes helyre tettem, és megannyi taktikát bevetettem, de mindhiába: szépen, komótosan végül mindig megadták magukat. Pár napja azonban nem akartam hinni a szememnek, amikor az egyik, már teljesen összeaszalódott levél újraéledt. Hogy hogyan lehetséges ez!?

Pár hete amikor a nőnapi virágkörkép cikkünk miatt a kertészeteket jártam, megkérdeztem egy szakértőt, mi lehet az oka, hogy rendre kihalnak az orchideáim. Sok mindent felsorolt, többek között azt is, hogy megfáztak a növények. Erre még soha nem gondoltam, pedig, mivel az ablakban tartom őket, ez hangzott a legésszerűbb magyarázatnak. Mivel az ablakból nem akartam elvenni őket, hiszen fény nélkül is kipurcan, meg állítólag a helyváltoztatás sem tesz neki jót, egyszerűen csak bevontam a műanyag cserepet alufóliával, és egy keveset az aljára is simítottam belőle, persze úgy, hogy lélegezni is tudjon a növény. Pár nappal később vettem észre, hogy magához tért az egyik levele, és mivel az alufólián kívül mást nem tettem vele, csak arra tudtam következtetni, hogy emiatt kelt újra életre – egy próbát megérhet önnek is.

Olló esítésére

Nem kell azonnal új ollót vennie, ha a réginek kicsorbult az éle: csak tépjen le egy darab alufóliát, vagdossa be az ollóval pár helyen, és a kopott él újra jól vág.

Megkönnyíti a vasalást

Tegyen a vasalódeszka és a huzat közé alufóliát, így alulról is kap majd hőt a ruha. Ez megkönnyíti a vasalást, és le is rövidíti annak idejét.

Macskaszem helyett

Közeledik a tavasz, ilyenkor előkerülnek a bringák, melyeken fontos a megfelelő felszereltség, mert súlyos következményei lehetnek, ha nem látszik eléggé a sötétben. A bicajra, fényvisszaverő helyett mi sem ajánljuk a fóliából barkácsolt verziót, mert bármilyen kreatív megoldás is volna, valószínűleg egyetlen, bírságolásra készülő rendőrt sem tudnánk vele meghatni. Ha azonban nincs bokára csattintható fényvisszaverő pántja, még mindig hajtogathat alufóliából egy széles csíkot, amit a bokája köré rögzíthet. Addig mindenképpen megteszi ez a megoldás, amíg el nem jut egy boltig, ahol már beszerezheti a megfelelő fényvisszaverő pántot.

Nincs többé összeragadt barnacukor

Nyilván nem én vagyok az egyetlen, akinek féltéglává alakult át a barna- és nádcukor a konyhaszekrényben, és ilyenkor csak óriási erőfeszítések árán sikerül egy teáskanálnyit lefaragnia belőle. Nos, ha újra szemcsés állagúvá szeretni varázsolni a cukortömbjét, béleljen ki egy mélyebb falú tepsit alufóliával, tegye rá és süsse a sütőben a legmagasabb fokozaton körülbelül öt percig. Persze, ha rajongója a süvegcukornak, akár tömb formában is fogyaszthatja, én a mai fejemmel már beleborzongok a gondolatba, hogy annak idején tömény cukorral tömött a nagypapám puszta kedvességből. Mondjuk, ott legalább lehetett tudni, hogy mit rejt a sztaniolpapír, nem úgy mint a mostani gumicukrokban.

Bútorokra, rágás ellen

Ha új kutya érkezik a házhoz, és nem szeretné, hogy szétrágja a bútorok lábait, celluxszal ragasszon alufóliát a lábakra. Akkor jó, ha csak a tetején ragasztózza le a fóliát, az alsó része szabadon mozog, így ha hozzáér a kutya, a fólia recsegős-zizegős hangot ad majd. Elvileg ezt a hangot nem szeretik az állatok, így remélhetőleg gyorsan letesznek majd a rongálásról.

Ön mire használja az alufóliát? Írja meg nekünk a Shopaholic Facebook oldalán!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek