Vitorlást év elején, hűtőt májusban, medencét karácsonyra vegyen!

Egy kis tervezéssel rengeteg pénzt spórolhatunk meg, elég csupán azzal tisztában lennünk, hogy mit mikor érdemes vásárolni. A LifeHacker cikke szerint nem csupán karácsonyi akciókban érdemes gondolkodni, minden terméknél van egy olyan időszak, amikor jelentősen olcsóbban megkaphatjuk. Ennek az árcsökkenésnek több oka is lehet: újabb modellek megjelenése, vagy éppen az évszakváltás. Ebből logikusan következik, hogy előre tervezhető, mit mikor vásároljunk meg.

Első negyedév

Csónakok, hajók: Nyilván nem mindenki tervezi, hogy egy csónakot újít be, amennyiben mégis, mindenképpen érdemes januárban megtenni. Ennek oka csak részben az, hogy ilyenkor még nincs szezon, de legalább olyan fontos, hogy általában az év elején rendezik meg a hajókiállításokat, ahol kedvezőbb áron szerezhetjük meg a tavalyi modelleket, és esetleg plusz tartozékokat is kiharcolhatunk magunknak.

Monitor: Ennél a terméknél több remek beszerzési időszaka is van. Az egyik ilyen a január-február, ilyenkor próbálnak a viszonteladók megszabadulni azoktól a daraboktól, amiket nem tudtak értékesíteni az ünnepek alatt.

000 156874632
Allison Joyce / AFP

Grill és légkondicionáló: Egyértelműen igaz ezekre a termékekre, hogy nem akkor kell őket megvenni és beszereltetni, amikor szezonjuk van. Ráadásul azért az összegért, amit nyáron kiadnánk értük, télen vásárolhatunk egy jobb minőségű és teljesítményű szerkezetet.

Esküvői kellékek, szolgáltatások: Akárcsak a hajók esetében, az esküvők fő szezonja is a tavasz vége-nyár és koraősz, így az ilyen szolgáltatásokat, ruhákat bemutató kiállítások is az év elején vannak, ahol számos kedvezményes árut zsebelhetünk be.

Télikabátok, téli ruházat: A korábbi tippekkel ellentétben a téli ruházat megvásárlásával nem érdemes kivárni a tavaszt, hiszen addigra már kifosztják az üzleteket. Itt úgy működik a dolog, hogy ahogy telik az idő és egyre inkább benne vagyunk a télben, annál kedvezőbb áron vehetünk sapkát, sálat, kabátot.

Január

Ruházat: Ez valószínűleg nem számít nagy újdonságnak: karácsony után a legjobb ruhaneműket vásárolni. Az üzletek az ünnepek után óriási akciókat hirdetnek meg, és ha nem futunk bele bunkó eladókba, remek shoppingolásnak nézhetünk elébe.

Szőnyeg, csempe: A lakásfelújítások szezonja szintén a jó idővel korrelál, így aki kellőképp előre tervez, januárban, előre vásárol be, hogy sokkal olcsóbban jusson hozzá ugyanazokhoz az anyagokhoz.

Bútorok: Minden bútortípust különböző időszakban érdemes megvásárolni, ugyanakkor a január az egyetlen olyan időszak, amikor nem járhatunk rosszul. A bútorgyártó cégek ugyanis februárban és augusztusban kezdik el forgalmazni az új termékcsaládjaikat, ami előtt, tehát januárban óriási kedvezményekkel próbálnak megszabadulni a régebbi daraboktól.

Üdvözlőlapok, képeslapok: Bár nem tartjuk valószínűnek, hogy van olyan ember, aki előre bevásárolna a különböző ünnepekhez passzoló képeslapokból, azért elmondjuk, ezek vásárlására a legalkalmasabb időszak szintén a január.

Motorok: Igaz, ez a Totalbike kenyere, de azért megosztjuk Önökkel azt az egyébként hasznos információt, miszerint motort is januárban érdemes venni. Persze, ki kell várni, míg elolvad a hó, és utána már használni is lehet.

Öltönyök: Szintén a ruházathoz tartozik, de ebben az esetben ki kell emelnünk, hogy ez általában nem az a ruhadarab, aminek megvétele ne tűrne halasztást. Így ha teheti, várjon januárig a vásárlással.

Számítógépes játékok: A legtöbb játék karácsony előtt kerül az üzletekbe, és januárban már lelkesen akciózzák őket az üzletek.

Február

Mobiltelefonok: A Valentin-nap elterjedésének köszönhetően már hazánkban is gyakoriak az egyet fizet, kettőt kap akciók.

Március

Csokoládé: Február 14-e után el kell adni a megmaradt bonbonokat.

Fagyasztott áruk: Közeleg a tavasz, és vele a friss idényzöldségek és -gyümölcsök, így értelemszerű, hogy leértékelik a fagyasztottakat.

Bőröndök: Ne várjunk a nyaralás előtti utolsó hétig, hanem szerezzük be már márciusban.

Második negyedév

Televíziók, elektronikai termékek: Japánban márciusban ér véget a költségvetési év, így érthető, hogy miért ebben az időszakban kínálják kedvezőbb áron a már réginek számító termékeiket. Nyilván ebben az esetben nem számíthatunk a legújabb modellre.

107195606
Justin Sullivan / Europress / Getty

Ház, lakás: A lakásvásárlási szezon nagyjából márciusban indul be, és egész nyáron át tart. Ebben az időszakban minden szebbnek tűnik, a fű zöld, virágzanak a növények, és az ember szívesebben vásárol.

Konyhafelszerelések: A bankrate.com állítása szerint a legjobb tavasszal, illetve októberben és novemberben konyhai eszközöket venni. Ugyanis ekkor kezdődik az érettségi és az esküvői szezon, és ilyenkor az emberek szívesen ajándékoznak fazekakat, tányér- vagy késkészletet.

Digitális fényképezőgépek: A kiárusításuk februárban kezdődik, miután januárban megjelentek a legújabb modellek. A legjobb ajánlatokra azonban a második negyedévig várnunk kell.

Porszívók: A legújabb porszívók júniusban kerülnek piacra, vagyis a második negyedévben érdemes új készüléket vásárolnunk.

Edzőcipők: Ahogy egyre jobb idő lesz, egyre több embernek jut eszébe sportolni. Erre az alapigazságra építenek a sportszergyártók, és ezért időzítik tavaszra az akcióikat.

Május

Hűtőszekrények: Míg más háztartási gépeket az év végén értékelnek le, a hűtőkkel más a helyzet. A legújabb modellek májusban jelennek meg, így a régiebbiek ebben az időszakban már jelentősen olcsóbban kaphatók.

Matracok: A Lifehackers szerint nincs pontos magyarázat arra, miért pont a május az, amikor a legjobb áron szerezhetünk be új matracot. Az alvásnak nincs szezonja, ezek a termékek pedig egész évben folyamatosan újulnak meg.

Irodabútor: A cégeknek májusban az adófizetési határidők miatt sok kiadásuk van, ezért nem terveznek extra költéseket. Így az irodabútorok világában a május számít januárnak.

Június

Edénykészlet: Ismét az esküvőszezonnak köszönhetjük az árak lenyomását.

Fitneszbérlet: Az újévi fogadalmakat már rég elmosta a tavaszi eső, az emberek nyaralni mennek, vagyis júniusban van a legnagyobb esély arra, hogy akciósan mehessünk kondizni.

stockfresh 85936 group-of-people-weight-training-at-gym sizeM
Monkey Business Images

Harmadik negyedév:

Számítógépek: A legtöbb számítógépet forgalmazó cég nyáron dobja piacra a legújabb termékeit. Ráadásul a lassan esedékes iskolakezdés számtalan akcióval jár.

Július

Bútorok, lakásdekoráció: Ahogy azt korábban írtuk, a bútorgyártó cégek február mellett augusztusban mutatják be új termékeiket. Ráadásul nyáron mindenki inkább a nyaralásra spórol, nem pedig a lakásuk újrabútorozására, így csak akkor vásárol, ha valami tényleg kihagyhatatlan. Szóval ilyenkor valóban érdemes körbenézni a lakberendezési boltokban.

Augusztus

Gyerekruha: Az iskolakezdés miatt ilyenkor tartják a gyerekruha üzletek a legnagyobb leárazásokat.

Iskolaszer: Szintén az iskolakezdés miatt borítja el a hipermarketeket a rengeteg füzet, ceruza. Érdemes azonban a nem létfontosságú dolgok megvásárlását szeptemberre halasztani, akkor szórják ki a megmaradt akciós árut.

Fürdőruha: Míg a legnagyobb kínálat tavasszal és nyár elején van, a legjobb áron augusztusban szerezhetjük a bikiniket és az úszódresszeket. Más kérdés, hogy akkor már nehéz találni...

149100853
Gustavo Caballero

Szeptember

Háztartási gépek: Míg hűtőgépet májusban érdemes venni, a többi háztartási gép vásárlását érdemes szeptemberre és októberre időzíteni, mivel ekkor jelennek meg a legújabb technológiás áruk.

Bicikli: Az új modellek kijöttek, de a következő hónapokban már csak az elszánt bringások lesznek az utakon. A tavalyi kiadású kerékpárokat jó áron vehetjük meg.

Autó: Ez inkább a Totalcar asztala, de egy ilyen nagy volumenű befektetés nem maradhat ki a listáról. A legújabb modelleket nyáron dobják piacra, így az egy évvel korábbi kocsik ára jelentőset esik. Azoknak, akiknek nem sürgős a váltás, azt tanácsoljuk, hogy várják ki az október-novemberi időszakot.

Karácsonyi repülőjegyek: A legjobb áron két hónappal az utazás előtt vehetünk jegyet, így szeptember végén már előkészíthetjük a távoli rokonok meglátogatását.

Borok: Elérkezett a szüret ideje, ami azt jelenti, hogy most érdemes feltankolni borokból.

Negyedik negyedév

Konyhafelszerelés: Az ünnepi leárazások korán elkezdődnek, és a konyhai eszközök a legnépszerűbb termékek közé tartoznak egész évben.

Digitális fényképezőgépek: Azt hinnénk, hogy ezekből az eszközökből évente egyszer dobnak újabbakat a piacra, de ez nem így van. Szeptemberben jelennek meg ismét az újdonságok, így az utolsó negyedévben újabb akcióhullám lesz érvényes a korábbi modellekre.

Grill és légkondicionáló: Ha télen nem vettünk, és valahogy kibekkeltük a nyarat, a kánikula elmúltával ismét rögtön olcsóbban szerezhetjük be ezeket a termékeket.

Játékok: A korán kezdődő leárazások a játékokra érvényesek a leginkább,  egészen karácsonyig válogathatunk a jó árú termékekből.

Esküvői kellékek, szolgáltatások: A tél beköszöntével már keveseknek jut eszébe házasodni, így ilyenkor igazán kedvező áron találhatunk például ruhákat.

Október

Háztartási gépek: A tavalyi darabokat októberben és novemberben vásárolhatjuk meg a legkedvezőbb áron.

Farmer: Az iskolakezdés után rengeteg farmer marad az üzletekben, így ilyenkor érdemes azokból bevásárolni.

Kerti bútorok: Miután vége a szabadtéri sütögetéseknek, érdemes körbenézni a kerti bútorok között. Tovább nem érdemes halogatni, mert nem lesz miből válogatni.

November

Szerszámok: Ugye az Önök fejében is az a kérdés fogalmazódott meg, hogy mégis ki vesz novemberben szerszámokat? Nos, az, aki már jövő tavaszra tervez. Hát pont azért kell ilyenkor venni.

stockfresh 1744960 broken-washing-machine sizeM 03821c
Stockfresh

December

Pezsgő: A forgalmazók egymás árait lenyomva próbálnak minél több üveggel eladni, így teljesen logikus, hogy ilyenkor kell bevásárolni a pezsgőből.

Medence: Annak, aki medencét szeretne a kertbe, nincs mese, most kell megvennie. Nyáron is vannak leárazások, de télen juthatunk igazán kedvező árakhoz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra