no

Színtelen és unalmas az idei év esküvői trendje

A hétvégén rendezték meg a Esküvői kiállítást. Mi is kinéztünk, hogy kiderítsük, miért érdemes ide kilátogatni, és hogy mennyiből lehet a legolcsóbban, illetve a legdrágábban kihozni egy esküvőt. Előbbi már ötezerből megúszható, utóbbinál nincs határ. Bár, ahogy néztük, nem a burzsuj rétegnek állították ki a termékeket; és hát sajnos eredeti, klassz ötletet sem láttunk sokat. Az egyszer biztos: ha egy nap esküvőnk lesz, nem azért, mert ezen a kiállításon kedvet kaptunk hozzá.

Az már a Baba-mama expón is kiderült, hogy a Papp László Sportaréna nem tökéletes helyszín az ilyen és effajta kiállítások megrendezésére, mert eléggé személytelen, és még a cicomás, esküvői cuccok sem tudták hangulatosabbá tenni. Így aztán, ahogy beléptünk, ugyanazzal a lendülettel már fordultunk is volna vissza, de erre sajna esélyünk sem volt. Álltunk ott szerencsétlenül a fotós kollégámmal,pásztáztuk a terepet, végül a kocsik felé vettük az irányt. Itt még elég fittek voltunk, de a hatodik ugyanolyan ékszeres/ruhás stand után, kezdtünk kiakadni.

Ami furcsa volt: nagyon kevés cipőt láttunk, tortát meg egyet sem, pedig tavalyi emlékeink szerint ezekre is nagy hangsúlyt fektetnek a párok. Volt viszont ruha és ékszer minden mennyiségben, a baj csak az, hogy ezek nem sokban különböztek egymástól. „Egy esküvői ruha legyen fehér, szűk vagy abroncsos” – jfoglalta össze kérdésünkre egy arajelöl, és hát értjük mi, hogy ez ivódott be a köztudatba, de miért kell, hogy ez ennyire evidens legyen?!

Az árak

A számunkra is meglepő hír, hogy a legolcsóbb esküvőt 4990 forintból meg lehet úszni. Igaz, csak afféle Las Vegas-i stílusban – szóval, ez amolyan hamis nász –, de talán lehet jópofa. Ezért az árért az ifjú pár kap digitális fotókat, rózsát, pezsgőt, illetve esküvői bizonyítványt (ami, hangsúlyozzuk, nem egyezik meg a házassági anyakönyvi kivonattal). Persze, mindezt lehet fokozni is még: Kunkli Ferenc, az Eszement Kápolna megálmodója elmondta, hogy lehet még kérni lufit, kitűzőt, gyűrűt és videó felvételt is, persze, mindezt plusz pénz ellenében. De akkor nézzük, mennyibe kerül egy olyan esküvő, amiben van minden (legalábbis, amiket mi felleltünk a vásáron).

Gyűrű (karika)

Nyilván ez a legfontosabb tárgya az esküvőnek, és ez az, amit mindenki biztosan meg is vesz. Ennek ellenére – két kiállító kivételével – mindenhol csak ugyanazt találtuk. Mikor megkérdeztük, hogy miért ennyire egyhangú a karikagyűrű-felhozatal, ezt a választ kaptuk: „Mivel karikagyűrű a neve, ezért karika. Túl sok újat ebbe nem lehet belevinni”. A legolcsóbb acél szett, amit láttunk, 60 ezer forint volt, és a határ a csillagos ég – ahogyan az eljegyzési gyűrűnél is. Az acél arany változata egy-két kisebb gyémánttal 300 ezer forint körül volt.

Ruha

A ruhák között sem találtunk különösebben kiemelkedőt, mert akármerre néztünk, mindenütt hasonló fazonokba botlottunk: sellő vagy abroncs. Nyilván ennek a műfajnak is megvannak a "túl sok újat már nem lehet belevinni"-korlátai, azért mi nagyon reméljük, hogy mégis. A legolcsóbb ruhákat persze szintén az outletben találtuk, mindegyik 49 000 forintba került, egy másik standon viszont egy igazán mutatós darabért 125 000 forintot kértek el. És ez az ár persze csak kölcsönzésre vonatkozik, de szerencsére, ha valaki nagyon szeretné, meg is veheti 195 000 forintért.

A legdrágább kiállított darab 750 000 forintba került, bár nyilván kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ennyiért vegyenek menyasszonyi ruhát (és akkor még a vőlegény öltözéke sehol sincs.)

Cipő

Cipőből egyáltalán nem volt nagy választék. A legolcsóbb 10, a legdrágább 35 ezer forintba került. A drágább belseje bőr volt, a talpa szintetikus és a felsőrésze pedig szaténszerű. Szerintem bárki jobban jár, ha elmegy egy cipőboltba, és választ magának egy szép bőrcipőt, ennyiért már simán kapni. Persze, az sem mindegy, hogy mekkora a sarka, kényelmes-e és milyen a színe. Apropó, színek. Na, a színeket is nagyon hiányoltam a kiállításon.

Autó

Úgy néz ki, még mindig az old timerek a menők, amiket legalább három cég kínált – természetesen különböző autómárkákkal. Itt a minimális ár 75 ezer forint három órára, erre jön rá plusz 25 ezer óránként, ha valaki több, mint három órát szeretne feszíteni a verdában.

Étel, helyszín, szállás

Fogós kérdés, mert persze, ennek a költsége a násznép lélekszámától is függ. Általában egy főre 7-10 ezer forint az étel, a mulatozást követő alvó-pihenőhely ára meg nyilván attól függ, hogy hány csillagos a szállás. Találtunk olyat, ami egy éjszaka/főre 3920 forint Nagybörzsönyben, Tatán pedig 16 ezer forint két főre reggelivel és wellnesshasználattal. Általában a helyszín ára benne van a vacsora árában, tehát ezért külön nem kell fizetni. Persze, ez akkor igaz, ha legalább 30-50 fős a násznép.

Fotós

Ha csak a szertartásra kell, akkor általában 50 ezret kérnek. Ha végig kell kísérni az ifjú párt a készülődéstől a boldogító igenen át a lerészegedésig, az már 150 ezer forintba kerül. Így legalább bárki átélheti milyen celebnek lenni lesifotósokkal a nyomában.

Zene

Minden lagzi kihagyhatatlan pillanata, amikor elkezdődik az ereszd el a hajam. Idén nem láttunk zenekarokat, DJ-ket viszont annál többet, akikért szerintünk nagyon jó ár a 90 ezer forint: ezért diszkópultot és hangfalakat is kapunk a DJ mellé. Ráadásul, mindezt este 6-tól hajnali 3-ig, további műszakért óránként ötezer forintot kell fizetni.

Lézershow

Ötletnek nem rossz, viszont elképesztően drága: 1000 eurótól (298 000 forint) indul egy 15 perces show.

Bónusz: dobosok

És a kedvenceink, akiket tényleg imádtunk, a Drumsters srácok, meg a zenéjük! Hihetetlen hangulatot varázsoltak a szenvtelen kiállításra: a nézők azonnal elkezdtek ütemre tapsolni, amint a fiúk nekikezdtek a dobolásnak. A 40 perces műsorért 150 ezret kérnek, az ereszd el a hajam karnevál-hangulatért, ahol már táncoslányok ráznak és jótestű fickók capoeiráznak, már 350 ezret kell kiperkálni.

Ön hívna félpucér brazil táncosnőket az esküvőjére? És mennyit szán(t) a lagzira? Sellőnek vagy abroncsszoknyás habostortának öltözött? Mondja el a Shopaholic Facebook-oldalán!
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek