Sördömping a belvárosban és buli az állatkertben

Végérvényesen itt az ősz, de mi cseppet sem bánjuk, főleg, ha ilyen pazar programkínálatból válogathatunk a hétvégén. Vétek ilyenkor nem állatkertezni – a fővárosiban éppen fesztivál zajlik –, és ha a magyar sörfőzdék csak a mi kedvünkért hozzák el a Palotanegyedbe a legújabb söreiket, akkor már biztos, hogy nem maradunk otthon.

A következő napokon nem csak a megváltozott klíma miatt érdemes kiszagolni, a szervezők gondoskodnak arról is, hogy egy ideig biztos ne legyen kedvünk visszamenni a lakásba. Az esőt pedig egy zárt színpadon is megkapjuk, ez a nem semmi.

A magyar sörök elárasztják a Palotanegyedet

Nemrég még a belga sörökkel járó örömöket élvezhettük a Vajdahunyadvárban, de az október 6-9-ig tartó Főzdefeszten arról is meggyőződhetünk, hogy az itthoni felhozatalt is érdemes közelebbről szemügyre venni. A józsefvárosi Palotanegyed terein megrendezett eseményen ráadásul a korábbi fesztiválhoz képest 10 helyett már 18 magyar sörfőzde csapolja a söreit.

A Lőrinc Pap tértől a Krúdy Gyula utcán, a Mikszáth Kálmán és a Szabó Ervin téren át egészen a Kálvin téri metrómegállóig terjedő feszten déltől éjfélig, vasárnap pedig 18 óráig várják a végleg beköszöntött őszben egy kicsit melegedni vágyókat. Bár erre a célra leginkább a pálinkát szokták javasolni (egyébként abban sincs hiány a Várban), meggyőződésünk, hogy kellő mennyiség után a sör is képes ilyen hatást kiváltani. Erre az őszre állítólag húsz új sör készülődik: "erős, világos fesztiválpilzenik, szénfekete, csokoládéízű stoutok, megvadult, bivalyerős duplabakok, őszies, édes belga ale-ek, és friss komlótól vibráló India Pale Ale-k, hoplágerek".

A hírek szerint ráadásul elhozzák Közép-Európa legdrágább és legnemesebb sörét - a Tokaji Aszús hordóban érlelt szlovákiai magyar Kaltenceker B27-et, és Közép-Európa leggyorsabb sörcsapjait, amelyek 1,5 másodperc alatt csapolnak ki egy korsó sört. Ott lesz Ausztria és Csehország legmodernebb sörfőzdéje is, akik csupa olyan különleges sörrel készülnek, amelyeknek itthon még csak a műfaját sem nagyon ismerik.

Őszi állatkertezés

Ha állatkerti sétára vágynátok, időjárás szempontjából ez az időszak az egyik legideálisabb. A Fővárosi Állat- és Növénykert erre a hétre időzítette Állatünnep Fesztiválját, amelynek apropóját az Állatok Világnapja (október 4.) adta. És mi más is állhatna a 2-9-éig tartó esemény középpontjában, mint az állatok megismerése és védelme. Amellett, hogy játékos vetélkedőket, állatbemutatókat és látványetetéseket tartanak, ismeretterjesztő kiadványokkal, kézműves-foglalkozással és zenés gyerekelőadással is várnak mindenkit.

A BŐF neve mostantól Café Budapest

Azt már kezdjük megszokni, hogy mostanra egészen beindultak a kulturális rendezvények és Budapest visszatért az ilyenkor megszokott kerékvágásba, de az idén új névvel és arculattal jelentkező Budapesti Őszi Fesztivál még mindig az egyik legérdekesebb az összes közül.

A rendezvénysorozat 20 éves jubileuma alkalmából teljesen megújul: mostantól Café Budapest névre hallgat, arculatváltásuk pedig azt a törekvést tükrözi, hogy a fesztivál szervezői bevonják és megnyitják Budapest kávéházi és romkocsmai terét a művészeti programok előtt. A város olyan meghatározó tereit vonják be, mint például a Jelen Bisztró, a Jedermann Kávéház, a Szatyor Bár és Galéria, a Mika Tivadar Mulató vagy a Puskin Kávéház. A kávéházi előadások során a hazai kortárstánc és zene legjobbjai mellett fiatal, pályakezdő előadók is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Idén két előadással lesz a fesztivál vendége a Franciaországban élő és alkotó táncművész-koreográfus Nagy József (Megnevezhetetlen, Cherry-Brandy), de Budapestre érkezik a Münchner Kammerspiele társulata is, a nagy sikerű Jack London-regény, A vadon szava adaptációjával. A Montažstroj & Zágrábi Ifjúsági Színház társulata a Generációk 91-95 című színházi előadásával a balkán háború hangulatát idézi meg, a dél-afrikai Hand spring Puppet Company pedig a Trafóval közös meghívásra érkezik különleges, felnőtteknek szóló bábszínházzal. Érdemes böngészni a programot, ilyen tényleg csak egyszer van egy évben.

Újabb felkavaró előadás Mundruczótól - esővel

Végül, de nem utolsósorban egy nem éppen könnyed, de annál izgalmasabb előadást ajánlunk nektek a jövő hét elejére: Mundruczó Kornél és Bíró Yvette  a Nehéz istennek lenni után most megint valami felkavarót alkotott. A Staatsschauspiel Hannover október 10-11-én este a Trafóban, Tiszaeszlári Solymosi Eszter címmel mutatja be egy per történetét – Krúdy Gyula regénye nyomán.

„Eszter, a falusi keresztény kamaszlány 1882. április 1-én elindult a szatócsboltba festékért és nyoma veszett. Hogy, hogy nem, elterjedt a faluban és környékén, hogy a kislányt az eszlári zsidók gyilkolták meg, hogy a húsvéti pászkához vérét vegyék...” – szól az előadás ismertetője. A tömeg agya elborul, a hatóságok riadót fújnak, a hír futótűzként terjed, és az eset hatása elér a távoli 21. századig. A vád szerint a zsidó közösség feláldozta Esztert Pészah ünnepére.

A per történelmet írt: egyszerre igazolta az antiszemitizmus létezését, mint strukturális problémát, illetve a vádlottak felmentése a józanész diadalát. Krúdy Gyula kortörténeti dokumentumregényének adaptációjában Mundruczó Kornél előadása azt a folyamatot vizsgálja, ahogy a hiedelemből szinte valóság lesz. Szadizmus, összetűzés, agresszió és önostorozás lidérces filmszerű képek sorozataként jelenik meg előttünk – ahogy azt már Mundruczótól megszokhattuk. És ha ez még nem lenne elég, az előadásban több mint fél órán át tényleg esni fog az eső a plafonból – valószínűleg nem semmi látvány lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek