5 híres szélhámos, akiből mozisztár lett

GettyImages-917433490

Bár hazánk büszkeségeit, a Stadler-ügyet vagy a híres 54 ezer forintos bankjegy históriáját még rövidfilmen sem dolgozták fel, Hollywood hamar lecsap a hajmeresztő átverésekre. Néhány szélhámost az a megtiszteltetés is érhet, hogy Jim Carrey vagy Matt Damon alakítja.

Saját halálával szökött meg

Steven Jay Russell-t az amerikai szélhámosok Houdinijének tartják, ugyanis négyszer került börtönbe és négyszer szökött meg, megtévesztő trükkökkel. Első alkalommal 1998-ban került a rács mögé. Innen úgy lépett meg, hogy az AIDS tüneteit produkálta: vészesen lefogyott, titokban hashajtót szedett, sőt, zárójelentést is hamisított magának az orvos gépén. A következő alkalommal a betegszobából hívta fel a börtönigazgatót, magát börtönorvosnak adva ki, hogy Russell meghalt, és vihetik a tetemét. A börtönőrök pedig szépen kitolták őt a komplexum egy őrizetlen területére, ahonnan már könnyű volt megszöknie. Egy másik alkalommal szívrohamot imitálva lépett meg az FBI embereitől. Ötödik alkalommal már egy texasi, szigorúan őrzött intézménybe került, ahonnan legkorábban 2140-ben szabadulhat. Az életéről készült film 2009-ben került a mozikba I Love You Phillip Morris címmel. A filmben Jim Carrey alakítja Russell-t, Ewan McGregor pedig Phillip Morris-t, börtönbéli szerelmét.

Ki az igazi Stanley Kubrick?

A londoni születésű Alan Conway azzal vonult be a filmművészetbe, hogy az életben nem látott kamerát, se színészt, se forgatást, ellenben többször szélhámoskodott a világhírű  filmrendezőnek Stanley Kubrick-nak adva ki magát. Conway 13 éves kora óta gyakorolta a felvett személyiségek általi szélhámoskodást. Sűrűn változtatott nevet, melyekhez személyes történeteket is kreált. 1980-ban elhagyta feleségét egy férfiért, aki később AIDS-ben meghalt. Ezután egyre nehezebben viselte el az életet, és alkoholista lett. Tíz évvel később, amikor a világhírű filmrendező Stanley Kubrick nagyrészt visszavonult a nyilvánosság elől, Conway úgy érezte, eljött az ideje: magára vette a rendező személyiségét. Csak felületesen ismerte a rendezőt, és az volt a szerencséje, hogy mások is. Ez idő alatt nagy összegű kölcsönöket vett fel fimkészítés ürügyén, majd úgy bukott le, hogy jó pénzért interjút adott egy népszerű magazinnak. A valódi Kubrick valódi ügyvédei azonnal beperelték. Conway börtönszanatóriumba került, ahol 1998-ban halt meg szív-trombózisban, Kubrick halála előtt egy évvel. Conway története megihlette a filmvilágot, így 2006-ban film is készült belőle Colour Me Kubrick (Kubrik menet) címmel. A filmben John Malkovich játszotta Conway-t.

Spielberg, DiCaprio és Tom Hanks dolgozott az életén

Talán a világ egyik legismertebb szélhámosa Frank William Abagnale. A legendás amerikai csaló, hamisító és menekülőművész az 1960-as években tevékenykedett, működése alatt közel két és fél millió dollár kárt okozva. A gondosan kitervelt csalásaihoz az emberi naivságot és a látszatba vetett hiszékenységet használta ki. 26 országban körözték működésének öt éve alatt, pedig amikor elkezdte, még csak 16 éves volt.

A Pan Am légitársaság pilótájának, orvosnak, majd ügyvédnek adta ki magát, és kétszer szökött meg a rendőrségi őrizetből (egyszer egy guruló repülőgépből és egyszer egy amerikai szövetségi börtönből) és ekkor még 21 éves sem volt. Amikor elkapták - ötéves börtönbüntetésének megkezdése előtt - felajánlották neki, hogy szakértőként dolgozzon az FBI-nak. Jelenleg Abagnale a saját tanácsadó cégét vezeti. Az ő életét dolgozza fel a 2002-es Kapj el, ha tudsz c. Spielberg-film. Abagnale-t Leonardo DiCaprio, az őt üldöző FBI-ügynököt pedig Tom Hanks alakította.

Ha az ifjú Darth Vader unatkozik, híreket talál ki

A szakmában elrettentő példaként és sikerreceptként egyaránt hozható fel Stephen Glass kalandja. A fiatal amerikai újságíró a politikai körökben igen presztízslapnak számító The New Republic-nál dolgozott 1995 és 1998 között. Rövid karrierje alatt 27 cikket talált ki, de a lapnál indított vizsgálat később megállapította, hogy legalább 41 történetnek nincs hiteles forrása. Ugyanis az előrelátó Glass saját forrásokat, sőt teljes eseményeket gyártott, amik érdekesek voltak ugyan, csak épp semmi valós alapjuk nem volt.

1998 májusában leplezték le, amikor egy nem létező hacker-konferenciáról tudósított. A Forbes egyik riportere járt utána a dolognak, aki végül elment a konferencia helyszínéül megjelölt Hyatt szállodába, ahol közölték vele, hogy a cikkben szereplő időpontban a konferenciaterem zárva volt. Ez indította el a lavinát, és azt a vizsgálatsorozatot, melynek végén Glass megbukott. A fiatal újságíró azzal érvelt, hogy a visszaeső eladás miatt rá volt kényszerülve, hogy exkluzív cikkeket gyártson, amik azért voltak izgalmasak, mert ki lettek találva. Kirúgása után írta meg önéletrajzi könyvét, ami 2003-ban jelent meg, és szintén ebben az évben vitték mozivászonra a belőle készült filmet Shattered Glass (A hazugsággyáros) címmel. A főszerepet Hayden Christensen-re osztották, aki 2002-ben és 2005-ben Anakin Skywalker-t, avagy az ifjú Darth Vader-t alakította.

Matt Damon és az USA legnagyobb kartellbotránya

Mark Whitacre az egyik amerikai agráripari óriáscég vezető beosztású munkatársa volt. A férfi rájött, hogy a cég törvényellenes módszerekkel növeli a profitját, és ezt elmondta az FBI egyik emberének. A bizonyítékok megszerzése érdekében Whitacre beleegyezett, hogy bedrótozzák őt. Látszólag a jó oldalra állt, ám a szálak végül összekuszálódtak: egy idő után az ügynökök már nem tudták eldönteni, mi az igazság, és mi az, amit a férfi talált ki.

Az eset az Egyesült Államok legnagyobb kartellbotránya lett. Whitacre 9 és fél millió dollárt szakított, majd nyolc és fél évet töltött egy szövetségi börtönben. 2006 decemberében szabadult, és jelenleg az ügyvezető igazgatója és elnöke egy kaliforniai biotechnológiai vállalatnak. 2000-ben jelent meg életrajzi könyve, amiből 2009-re készült el a film (Az informátor!) A látszólag együttműködő Whitacre-t szerepére Matt Damont választották.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek