Snoopy-t és a Radioheadet is díjazzuk a planking feltalálásáért

Zanza!

Aki a pornón túl is használja az internetet, valószínűleg találkozott már a plankinggel. Ha esetleg mégsem, akkor íme egy gyorstalpaló: kezet a testhez szorítva a lehető legidétlenebb helyen kell hason feküdni, és hogy igazán nagy buli legyen, készíteni erről egy képet, és a világ elé tárni a végeredményt.

Maga a mém Ausztráliából indult el, ahol Gladstone-ban kapta meg a hivatalos nevét is. A világsajtó szeme elég akkor került igazán, amikor egy versenyző a hetedik emeleti erkélyén akart egyet plankolni, és kizuhant onnan. Ez, és a több helyről érkező üldözés sem tudta megölni a plankinget. Arról teljesen felesleges elkezdeni vitázni, hogy mekkora hülyeség ez az egész, végül is semmivel sem tűnik haszontalanabbnak, mint egy gördeszkán ugrálni, arról nem is beszélve, hogy mennyivel veszélytelenebb mozdulatlanul feküdni, mint mondjuk mozgó vonatokra kapaszkodni.

Ugyanakkor azt senki ne gondolja, hogy csak idén kezdődött el a plankelés, a mozdulatlanul fekvésnek igenis nagy hagyománya van, és még csak katatónnak sem kell hozzá lenni. A játék hivatalos elődje az igazán elmés nevet kapó "the lying down game", amit még 1997-ben talált ki két angol férfi. Persze nem lenne internet az internet, ha nem jöttek volna rá gyorsan a felhasználók, milyen baromi sokan plankeltek már ezelőtt is anélkül, hogy akár létezett volna a planking. Íme pár példa, túlysúlyban a képregények!

Snoopy

A mindenki által ismert kutya már 1950 óta rendszeresen plankel a kutyaháza tetején. A kissé nagyképű beagle nagyon elhivatottan csinálta ezt, hiszen a rajzon jól láthatóan egy dőlt tetejű kutyaház van, ami egy idő után biztos fájdalmas volt, ráadásul levegőt is nehéz így venni. Az, hogy ez utóbbi mekkora szerepet játszott egy esetleges agykárosodásban, ami miatt Snoopy különféle személyiségeket talált ki, máig nem tisztázott.

Garfield

A macskák sem maradnak le. Bár Garfieldnek nem volt lételeme a fura helyeken produkált hason fekvés, azért az ételébe néha bele is tudott aludni akár, keverve ezzel a két legkedveltebb elfoglaltságát. A planking ezen formája nem teljesen szabályos, hiszen a kezek nincsenek a testhez szorítva, de mivel már 1978 óta csinálja, ezért igazán semmi alapunk nincs számon kérni rajta a szabályokat.

Superman/Christopher Reeve

Itt nem teljesen egyértelmű, kinek a nevéhez is kell kötni a protoplankinget. A képregényhős Superman ugyanis általában nem az elvárt testtartással repült, de hát Christopher Reeve mégiscsak eljátssza őt. A világ további sorsát is befolyásoló kérdést szerencsére nem itt kell eldönteni, az a lényeg, hogy ez a planking egyértelmű csúcsa, hiszen lehet bármiféle vonaton, kéményen, autón, vagy asztalon csinálni, annál nem létezhet királyabb dolog, mint mikor valaki a semmin fekszik. Pláne ha mindezt 1978-ban teszi (esetleg 1938-ban) – épp mint Garfield, nagy év volt ez a plankingtörténelemben!

Corgik

Ha nagyon szigorúak vagyunk, akkor valószínűleg a corgiknak jár a planking feltalálásáért járó kétes dicsőség. A Walesből származó kutyafajta rövid lábaival talán az egyetlen, amelyik képes a teste mellé szorítani a mellső mancsait. Ha még hozzátesszük ehhez azt a hihetetlen kameraérzékenységet, ami miatt valószínűleg az internet kedvenc fajtája lett, akkor kijön a végén a planking címerállata.

Radiohead – Just

Az oxfordi zenekar videójában példás előrelátással érzett rá, mennyire ragályos lehet az egy helyben fekvés. Az 1995-ös Just klipjében semmilyen szinten nem követik a planking elveit ezen kívül, de mint látható, ez is bőven hatásos, ugyanis bár a főhősnek nem ismerjük az érveit, sikerült minden értetlenkedőt rávennie, hogy ők is kövessék a példáját. A briteket ismerve egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a klip tényleg hatással volt a lying down game-re két évvel később.

Itt az utód is: owling

Többek szerint a planking ideje amúgy már rég lejárt. Lehet benne valami, hiszen mindannyian tudjuk, hogy ami a Mokkában is szerepelt már, az gyaníthatóan túl van azon a ponton, amikor igazán kúl volt. Ha hihetünk a szakértőknek, most az owling és a batmaning ideje jött el.

A lényeg most is a fura helyszín, és a képkészítés, de ezúttal bagolyhoz hasonló pózban kell mutogatni magunkat. Azért nem véletlen, ha valaki csak egy béna másolatot lát, arról nem is beszélve, hogy ez sem spanyolviasz.

Blogmustra