Szexszel van átitatva az egész ember – 4 énekesnő Prince-ről

A kisujjában annyi érzékiség és zeneiség van, amennyi nem sok világsztárnak – mondja Kozma Orsi Prince-ről, Németh Juci szerint pedig ezek után az összes haknizenész elszégyellheti magát. Mellettük Behumi Dórit és Póka Angélát faggattuk a Prince-koncert előtt és után a Szigeten.

Prince először – de remélhetőleg nem utoljára – járt Magyarországon, és olyan, közel 3 órás bulit nyomott le a Sziget Nagyszínpadán, hogy azok, akik végigcsápolták a koncertet, valószínűleg még nagyon sokáig emlegetni fogják. (Én például már most borítékolom, hogy az unokáimnak is lelkendezve mesélem majd.)

Ebből az alkalomból négy olyan hazai énekesnővel beszélgettünk, akik kijöttek megnézni a pop kétségtelenül egyik legnagyobb figuráját. Akad köztük fanatikus, de olyan is, akit pusztán a kíváncsiság, vagy éppen a buli kihagyhatatlansága vezérelt.

Lazaság, energia, erotika

Behumi Dóri, a Jazz+Az egykori énekesnője igazi Prince-rajongó, de Kozma Orsi is nagyon kíváncsi volt az énekes bulijára. „Prince egy olyan megaikon, hihetetlen jó előadó, zeneszerző, szövegíró és zenész, hogy őt mindenképp muszáj megnézni, a világért sem akartam volna kihagyni ezt az élményt. Híres a maratoni és dögös koncertjeiről”.

Szerinte annyi lazaság, energia és erotika szorult „ebbe a 150 centibe”, hogy egyszerűen csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni. „Olyan előadó, amilyennek egyszer majd magamat is látni szeretném. A kisujjában annyi érzékiség és zeneiség van, amennyi nem sok világsztárnak.”

Rongyosra hallgatott Purple Rain-kazetta

Behumi Dóri már 14 éves kora óta szereti Prince-et: még a zeneművészeti szakközépiskola küszöbén talált otthon egy másolt kazettát, amelynek az egyik oldalára Prince Purple Rain című albuma, a másikra pedig Dés László zenekarának, a Dimenziónak az Avec Plaisir című lemeze volt felvéve. „Ezt a kazettát én akkor egy éven keresztül minden nap meghallgattam” – mesélt rajongása kezdeteiről. Ennek ellenére Prince nagyon híres popszámait hallgatja a legkevésbé: „Azokat mindig átugratom a cd-lejátszón, inkább a progresszívebb dolgait szeretem”. Az énekesnő Kozma Orsihoz hasonlóan a '90-'91-től datálható New Power Generation-korszakát kedveli a legjobban. Elmondása szerint már csak egy dolog hiányzik az életéből: közelről látni, ahogy Prince lemezt készít.

Az összes haknizenész elszégyellheti magát

A korábbi Megasztár-döntős, mostanában többek közt Chieffoundation nevű zenekarával koncertező Póka Angéla úgy fogalmazott: „Akinek köze van a zenéhez, annak szerintem mindenképpen látnia, hallania kell egyszer ezt a zenei gurut". Ő az egyetlen olyan muzsikus, akinél azt érzi, hogy nincsenek határai, nem elhanyagolható szempontként említette például, hogy 27 hangszeren játszik. „Egy élő legenda, nincsenek korlátai” – tette hozzá. Németh Jucit az érdekelte, hogy „ez a fajta amerikai íz, ami a hangszerelést és a nyolcvanas-kilencvenes éveket jelenti, hogyan ül meg a Kárpát-medencében. Prince egy akkora ikon, hogy kíváncsi voltam, hogy hat ránk”.

Németh Juci volt egyébként az egyetlen, akivel nem a koncert előtt, hanem utána beszélgettünk, így ő már az élményről is tudott mesélni: „Ez a fajta szórakoztatás, ami mögött tehetség és tudás van, nálam annyira kiverte a biztosítékot, hogy remélem, hogy az összes haknizenész meg igénytelen zenét játszó magyar zenekar iszonyatosan elszégyellte magát. Az, hogy '3 órát játszom, mert elhívtatok és azt akarom, hogy kielégüljetek' általában nagyon ritka. Ilyet már nagyon rég láttam."

Inkább egy forróvérű férfinak látom, mintsem androgünnek

Tény, hogy Prince tele van szexualitással, ez azonban sokak szerint kétpólusú, rengetegen használják előszeretettel az androgün kifejezést vele kapcsolatban. Az általunk megkérdezett énekesnők ebben nem találnak semmi kivetnivalót, hiszen – ahogy Kozma Orsi is kiemelte – a popszakmában minimum David Bowie óta dívik ez a kettősség. „Ettől is izgalmas a pasas. Imádom, hogy magassarkúban van a színpadon, nekem inkább szexi, mint feminin: sokkal inkább egy forróvérű férfinak látom, mintsem androgünnek”. Németh Juci is csatlakozott ehhez a véleményhez: számára az az egyik legszimpatikusabb benne, hogy maximálisan vállalja az erotikát. „Egyszerűen hiteles: ha ő azt érzi, hogy megőrül a szexért, akkor a legszebben vállalja. Rá is játszik erre a klipjeiben, de az ember nem érzi úgy, hogy ez egy marketingfogás, mint ahogy sok más erőltetett előadónál. A mai zenekarok másképp próbálnak meg energiát nyerni, benne viszont veleszületett az energia. Ez persze lehet androgün energia, de a lényéből fakad, az ilyen fajta erotikus kitárulkozás szerintem elfogadható bárkinek."

Behumi Dóri szerint „szexszel van átitatva az egész ember”, de számára „nem attól szexis, amilyen ő maga, hanem mert a zenéje tele van szexszel”. Póka Angéla szerint Prince abszolút pasi: „Az a megállapítás, hogy androgün  - véleményem szerint - olyan messze áll a valóságtól, mint Makó Jeruzsálemtől”. Véleményét egy Prince-idézettel támasztotta alá: „Let a woman be a woman, and a man be a man”. (Egy nő hadd legyen nő, egy férfi pedig férfi - a szerk.)

Jó imázs is kell

Prince egy igazi slágergyáros, akinek hihetetlen érzéke van ahhoz, hogy a keze alatt igényes, mégis minden közönségréteget kielégítő dalok szülessenek. Interjúalanyainkat ennek kapcsán arról is faggattuk, szerintük létezik-e olyan recept, amelyet érdemes követni ahhoz, hogy egy dalból sláger legyen. Kozma Orsi szerint például itthon gyakorlatilag bármiből lehet sláger, ha bevásárolják egy rádióba, vagy ha az embernek vannak kapcsolatai.

„Külföldön nem ilyen egyszerű a dolog: például az amerikai előadóknál hozzátartozik egy nagyon precízen kidolgozott, jó imidzs, a szövegben pedig nem árt, ha van egy-két olyan mondat vagy bemondás, amitől könnyebben megjegyezhető. Magyarországon rosszabb a helyzet, mert itt tényleg bármiből lehet sláger. Egyszer valamit felkap a rádió, a végén pedig már csak azért is sláger lesz, pedig eleinte lehet, hogy az embereknek nem is tetszett”.

Az ő slágerei a vájtfülűeket is kielégítik

Póka Angéla nem hisz a bevált képletben, a gyártásban: „A dalok születnek, alkotói folyamatok eredményei. A sláger nem biztos, hogy jó is. Sok olyan sláger van, ami – finoman szólva – gyenge, de minden dalnak rendeltetése van”. A sláger azt jelenti, hogy jól eltalált, akár végtelenül egyszerű – mondja Németh Juci.

„Ha az ember slágert akar csinálni, próbál leegyszerűsödni, ami egyébként iszonyúan nehéz: ezért nehéz jó slágert írni. Egy nagyon jó dallamot, gitártémát, dobtémát kell találni, és ha túl sok minden van a fejedben, nagyon nehéz letisztulni a feladathoz. Prince például megengedi azt magának, hogy akár csűrt-csavart harmóniák is legyenek egy dalban, így az ő slágerei a vájtfülűeknek is kielégítőek”.

Prince esete a Youtube-bal

Fotó: Kovalovszky Dániel
Fotó: Kovalovszky Dániel

Ezek a slágerek azonban egy ideje már nehezen elérhetőek. Prince ugyanis az internetet halottá nyilvánította, és letiltatta a számait a Youtube-on, így csak a lelkes feltöltők kitartásának köszönhető, hogy azért még így is akad élvezhető – és nem csak hang nélküli – dala az oldalon. Egy, a zenebizniszben otthonosan mozgó énekesnőnek persze ez az eljárás érthető módon akár tetszhet is, Kozma Orsi például úgy fogalmaz: „Abszolút tisztelem benne, hogy kiáll magáért, hiszen ő ebből él: aki kíváncsi rá, az vegye meg a lemezeit”.

Németh Jucit némileg meglepte a tény, hogy Prince letiltotta a megosztóról a dalait, de ő sem fogja fel tragikusan a dolgot. „Amit itt ma művelt, az sokkal emberibb, emberléptékűbb ennél. De ha a koncerteken ennyit játszik és ennyire kielégíti a közönségét, akkor tényleg érdemesebb a koncertjeire elmenni, mint a Youtube-on hallgatni.”

A Szigeten Behumi Dórit 12-én, 19:45-től láthatjátok a Budapest Bárral az MR2-Petőfi Rádió Magyar Nagyszínpadon, Németh Juci zenekara, a Nemjuci pedig 13-án, 00:45-től zenél az Open-Civil Színpadon.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek