Múzeumok Majálisa és bringás bortúra

Kultúra, bor és bringatúra: nagyjából így lehetne jellemezni az előttünk álló hétvégét. A Múzeumok Majálisának két napján rengeteg program zajlik, Etyeken pedig borozással egybekötött bringatúrára nevezhetsz be.

Igazi kultúrorgia várható a hétvégén: a Ráday utca és a Nemzeti Múzeum kertje a szokásosnál is több tered enged a művészeteknek, koncertekkel, performanszokkal várják a látogatókat.

Középpontban: Szerbia

Május 20-22-ig a IX. kerületi Ráday Kultuccában rendezik meg a Plein Art - XIII. Kortárs Művészetek Fesztiválját, amelynek főszereplője ezúttal Szerbia lesz. Pénteken 17 órakor például egy egészen izgalmasnak ígérkező szabadtéri tárlat nyílik, ahol szerbiai művészek mutatják be művészzászlóikat, emellett mindkét nap rengeteg megnyitó és kiállítás közül válogathatsz.

Az első napon Andrea Ivanovič és Mira Brtka képzőművészek alkotásaiból nyílik tárlat az Erlin Galériában, Tadija Janičič pedig az Art9 Galériába hozza el alkotásait. Természetesen a magyar felhozatal sem marad ki, többek közt Szurcsik József és Gábor Imre mutatja be legújabb műveit, sőt, egy csoportos szabadtéri szobortárlaton is lavírozhatunk az alkotások között. Nem lesz hiány kísérőprogramokban sem: koncertek, videóperformanszok és színházi előadások is bonyolítják a helyzetet - már ha azt tervezitek, hogy az összes megnyitón végigmentek.

Rutkai Bori és Herczku Ágnes is danol

Nem is olyan messze a Ráday utcától, a Nemzeti Múzeum kertjében ugyanekkor (pontosabban május 21-22-én) zajlik a Múzeumok Majálisa, ahol közel 100 múzeum rengeteg programmal várja az érdeklődőket. 21-én többek közt fellép Lackfi János költő és a Sajtkukac zenekar, a Colombre Band és a Cimbali Band, 22-én pedig Rutkai Bori, a Katáng zenekar, illetve Herczku Ágnes és a Sitaram.

Trónörökösök a színen

A szabadtéri kalandozások levezetéseképp bátran merjük ajánlani a Trónörökösök koncertsorozat legújabb eseményét, amelyen a Starlet Music Management három fiatal művésze, Baráti Kristóf (hegedű), Fülei Balázs (zongora) és Várdai István (cselló) lép fel. Május 22-én, az MTA dísztermében 19:30-tól az Erkel Ferenc Kamarazenekar közreműködésével Carl Philipp Emanuel Bach A-dúr csellóversenye, Johann Sebastian Bach E-dúr zongoraversenye és Mozart A-dúr hegedűversenye szólal majd meg: a három fiatal zenész garantáltan katartikus élményt szerez majd - tapasztalatból mondjuk.

Bor és bringa

Végül, de nem utolsósorban egy jó kis borozással egybekötött sportajánlat: 21-22-én rendezik meg a PORT.hu Bringás Bortúrát Etyeken. Minden nevező, aki teljesíti a 10 km-es kerékpáros útvonalat illetve az ellenőrző pontokon összegyűjti a pecséteket, a célban a pecsétgyűjtő lap leadásával - a kerekezés során gyűjtött élmények mellé - ajándékba kapja az Etyeki Pincefesztivál hivatalos kóstolópoharát. A túra mindkét napon 12-16 óráig zajlik (utolsó beérkezés időpontja 16 óra). A tömegrajt mindkét napon 13 órakor indul. Előnevezés interneten május 19-én 16 óráig ezen a honlapon vagy személyesen a rajt/cél állomáson (a falu közepén lévő Bitumenes pálya mellett) lehetséges.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek