Diane Keatontól az exmodellig - Woody Allen nőügyei

Pályája során Woody Allen mindig úgy jelent meg a nagyközönség előtt, mint a rendező, akinek élete és művészete a - nem kis számú - múzsái körül forog. Ő azt állítja, neki nincs ideje múzsákra várni, és ebben lehet is valami, mert egyre rosszabbul választ.

A majdnem félszáz filmet forgató Allen pályájának különböző szakaszai különböző nőkhöz kötődnek, nem meglepő hát, hogy az újságok szeretnek az ő múzsáiról cikkezni. Még akkor is, ha Allent számtalan interjúban sietett már leszögezni, hogy erről szó sincs.  "Én annak idején tévében dolgoztam, úgyhogy nem nagyon volt időnk múzsára várni. Élő adásokat nyomtunk, az anyagnak meg kellett lennie, jól néztünk volna ki, ha a múzsára várok."

Ez nagyon szépen hangzik, és persze még akár igaz is lehet, de azt kár lenne tagadni, hogy Woody Allen filmjei ezer szálon kötődnek a magánéletéhez, a magánélete meg, ugye az emblematikus nőkhöz, úgyhogy nem olyan hajmeresztő arcátlanság a média részéről az állandó múzsázás. Allen karrierjének nagy részét a nőknek köszönheti, a vele dolgozó nők meg szintén elég komoly sikereket köszönhetnek neki: híresen jó arányban segíti a vele dolgozó nőket Oscar jelöléshez vagy díjhoz: pályája során tizennégy jelölést kaptak neki a színészei, amiből ötöt sikerült is Oscarra váltani (jó, mondjuk ebből az egyik, Michael Caine férfi volt).

A nagyok

Diane Keaton (7 film)

Filmek: Annie Hall, Manhattan, Belső terek / Vívódások

Woody Allen ikonikus párja volt, ami érthető: nem túlzás azt állítani, hogy hírnevüket és későbbi karrierjüket egymással alapozták meg, és egymásnak is köszönhetik. Színházi együttdolgozások és magánéleti összemelegedés után jött az Annie Hall, és vele a nagy áttörés. Keatonnak egy Oscart hozott azonnal, Woody Allent pedig az élvonalba röpítette a film, ami egyébként  az emberek kedvenc Woody Allen filmje szokott lenni mindenféle közvéleménykutatásokon.

Mia Farrow (13 film)

Filmek: Kairó bíbor rózsája, Szentivánéji szexkomédia, Hanna és nővérei

Farrow-val való viszonya nemcsak azért emlékezetes, mert ez volt a leghosszabb, legtöbb gyerekkel és legtöbb filmmel járó kapcsolat, hanem azért is, mert ennek a vége volt a legcsúfosabb. A bulvárújságok forgalmát az egekbe emelő sztorit mindenki ismeri, aki a kilencvenes években már olvasott újságot, Allen örökbefogadott lányukkal kavart, erre Mia rájött, és aztán szép, szaftos részletekben bővelkedő válás következett. (Az ügy kapcsán a mindig úriemberként viselkedő Frank Sinatra fejalánlotta Miának, hogy szívesen eltöri Allen mindkét lábát.) Farrow egyébként a számos film ellenére sem profitált a Woody Allennel való melókból egyetlen Oscar-jelölést sem.

A B-liga

Az említett két meghatározó színésznő mellett aztán ott van még számtalan versenyző. Louise Lasser, Diane Wiest és Julie Kavner 5-5 filmmel indul, a trióból Lasser 66-69-ig a felesége volt, Wiest két Oscar-díjat is nyert a közös melóból (Hanna és nővérei, Lövések a Broadway felett). A kétezres évek nagy találata Scarlett Johansson volt, akit a rendező az Elveszett jelentésben szeretett meg, és aki eddig három filmet hozott össze vele, de a viszonyukat sokan Keatonnal való kapcsolatukhoz hasonlították (mínusz a magánéleti kavarás). A múzsa dologról egyébként Johansson is hasonlóan nyilatkozott, amikor minden cikkben lemúzsázták: "Nem vagyok a múzsája. MInden egyes sajtóeseményen megkapjuk valakitől ezt a kérdést, és mindig sietünk leszögezni, hogy ez egyáltalán nincs így. Egyszerűen csak szeretünk együtt dolgozni, mint jó barátok." Johansson egyébként Kate Winsletnek köszönheti a nagy lehetőséget: a Match point női főszerepét ugyanis Winsletnek szánta a rendező, ám az kiszállt a filmből, hogy több időt tölthessen a gyerekeivel.

A legújabb

Legutóbb a francia elnök felesége, Carla Bruni került be a csapatba, akit a Midnight in Paris - Éjszaka Párizsban egyik szerepére válaszott ki a mester. Egy darabig cikkezett arról a sajtó, hogy az exmodell és énekesnő annyira rosszul játszott, hogy jeleneteit ki kellett vágni a filmből, ám Allen azonnal cáfolta ezeket a híreszteléseket, miszerint ő elégedett volt Carla teljesítményével. Jelentsen ez akármit is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek