Húsvétolj vidéken! – Programok a hétvégére

Húsvét-hétvégén már-már nyári melegre számíthatunk, ami valószínűleg csak fokozni fogja az ilyenkor egyébként is jócskán megnövekedett kimozdulási kedvet. Zalakaroson Családi Nyúlkergető Fesztivál, Tokajban mangalicasonkás piknik, Egerben pedig rockabilly és Ghymes-koncert vár.

Ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy lehetőleg ne a legnépszerűbb húsvéti célpontok lebegjenek a szemünk előtt, mert kevés lehangolóbb dolog van, mint amikor az ember a világ leghosszabb dugójában araszol – mondjuk Hollókőre. Aki mégis úgy dönt, hogy vidéken szeretné tölteni a húsvétot – vagy legalábbis egy részét –, annak összegyűjtöttünk néhány lehetőséget.

Húsvéti borozás a Szépasszony-völgyben

Azok, aki az egész hétvégét falusi vendéglátóhelyeken, illetve szállodában szeretnék tölteni, ilyenkor valószínűleg már nem nagyon találnak szállást, ezért mi most inkább olyan programokat ajánlunk, amiket egy kirándulás vagy hosszabb autós kiruccanás keretében lehet abszolválni. Kezdetnek bátran merjük ajánlani az április 23-24-én, Egerben zajló Szépasszony-völgyi Húsvétot, ahol játszóház, vásár és koncertek várják az ünneplőket. Szombaton délután például a rockabilly is képviselteti magát, 18 órától pedig a Duna Művészegyüttes lép fel. 24-én 16 órakor az Alma együttes lesz hallható, este pedig a Ghymes mutatja be új, Szikraszemű című lemezét.

Tücsök és Hangya Fesztivál a Barlanglakásoknál

És ha már Egerben járunk, érdemes átruccanni Egerszalókra is, ahol a 23-25-éig tartó Tücsök és Hangya Fesztivált a falu egyik kuriózumánál, a Sáfrány úti Barlanglakásoknál rendezik meg. Rostás Bea Piros szobrászművész kiállításának megnyitóján Takács Eszter zenél, de nem lesz hiány játszóházban, kézműves foglalkozásokban és hagyományőrző előadásokban sem. Innen pedig már nincs is olyan messze az egerszalóki gyógyfürdő, ahol a nagy húsvétolásban megfáradt tagjainkat kiáztathatjuk.

Mangalicasonkás piknik és Családi Nyúlkergető Fesztivál

Húsvét vasárnapján 15 órától Tokajban egy kellemes, mangalicasonkás piknikre várják a kirándulókat a Hímesudvar és a Tokaji Zöldbirtok borászai. Nem maradnak el a jóféle borok sem, a gyerekeknek pedig egy helyi kézműves alkotó mutatja be a tojásfestés rejtelmeit, sőt, nyuszisimogatás is lesz a Hímesudvar borkertjében. A programok ugyan nem ingyenesek, de talán megérnek egy próbát.

Aki kicsit messzebb merészkedne, vegye célba Magyarország legvirágosabb városát, Zalakarost, ahol április 23-án Családi Nyúlkergető Fesztivállal köszöntik a húsvétot. A zöldellő dombjairól, virágokban gazdag parkjairól híres város igazi tavaszi hangulatot teremt: a Zalakarosi Húsvéti Sonkaszentelő címszó alatt például húsvéti uzsonnát rendeznek a kertmozi melletti téren, ahol a vendégeket húsvéti finomságokkal, tavaszköszöntő borokkal és pálinkával, a legkisebbeket pedig habos kakaóval várják. A hírek szerint „a Húsvéti Nyúl személyesen” fogadja a gyerekeket, sőt, fotózkodni is lehet majd vele: tiszta Disneyland. Délután esedékes a nyúlkergető vetélkedő, állatvédőknek nem ajánljuk.

Szintén nem a szomszédban van, de érdemes a figyelemre a nyíregyházi múzeumfalu, ahol húsvét másodnapján ünnepi népszokás-bemutatót tartanak. Az élőben prezentált húsvéti locsolkodás kiegészül az országos népművészeti kirakodó vásárral, kézműves bemutatókkal és a különböző felekezetek húsvéti asztalait bemutató időszaki kiállításokkal. Április 18. és 24. között már minden nap hagyományos tojásdíszítési módokat mutatnak be az érdeklődőknek. A foglalkozások résztvevői viszont nem árt, ha visznek magukkal tojást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek