Ingyen mozi és magyar zenedömping a hétvégén

Az Urániában tavaly bemutatott hazai filmeket nézhetsz ingyen, de elmerülhetsz a magyar könnyű- és népzene hullámaiban is. A január 22-én esedékes magyar kultúra napja alkalmából ezúttal leginkább magyar előadók programjait ajánljuk a hétvégére, de azért egy cseppnyi Japán is becsúszik.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját, hiszen Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Ezen alkalomból több kulturális intézmény is rendezvénnyel készül.

Ingyenes vetítések az Urániában – Ne felejts el időben helyet foglalni!

Az Uránia mozi például éjszakai mozizás címmel szervez ingyenes filmvetítéseket a 2010-ben bemutatott magyar filmekből: 18 óra és 23:15 közötti kezdésekkel 11 film pereg majd, köztük a Köntörfalak, a Varga Katalin balladája, Hajdu Szabolcs szemle-fődíjas Bibliothéque Pascalja, a Budapest és a Szélcsend. Bár a vetítések ingyenesek, előzetes bejelentkezés szükséges, a lefoglalt jegyeket pedig január 22-én 18 óráig lehet átvenni az Uránia jegypénztárában.

A magyar népzene legjobbjai is ünnepelnek

Talán nem véletlen, hogy a hazai népzene egyik legnagyobbszabású eseménye is a magyar kultúra napjának szomszédságában, 23-án kapott helyet a naptárban. Bár a népzene hosszú ideje az egyik legszervesebb és legfontosabb eleme kultúránknak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen mégis csupán 3 éve indult el a népzene tanszék. Ezt a régóta várt eseményt 2008 januárjában nagyszabású gálaesttel, A népzene ünnepével köszöntötte a szakma a Művészetek Palotájában, amelynek legújabb epizódja most hétvégén esedékes. Az eseményen többek közt a műfaj olyan kiemelkedő képviselőivel találkozhatunk, mint például a Buda Folk Band, a Muzsikás együttes, az Etnorom, a Makám, a Kolinda, Lajkó Félix és Bognár Szilvia.

Világvelejét rengető buli a Gödörben

A január 19-22-ig megrendezett XII. Világveleje Fesztivál ugyancsak remekül passzol a magyar kultúra-tematikába, egyúttal azonban az önfeledt szórakozást is szem előtt tartja. A Gödör Klub évindító banzája a „de jó, hogy mégis tovább élünk!”-életérzés jegyében hatalmas koncertdömpinggel, kiállítással és előadásokkal, ráadásul olcsó jegyárakkal rukkol elő. Az összművészeti fesztivál nem titkolt célja, hogy véget vessen a január eleji uborkaszezonnak és beindítsa az év buli-időszakát.

21-én például az Intim Torna Illegál ünnepli első születésnapját, velük együtt, Kiss Erzsivel karöltve örül majd az Erik Sumo, a Punnyany Massif pedig közkedvelt vendégzenészekkel és lemezbemutatóval fokozza majd a hangulatot. A 22-i zárónap pedig igazi nagy durranásnak ígérkezik, hiszen ezen az estén a ColorStar akusztik verzója vendégekkel csap a húrok közé, de a Harcsa Veronika nevével fémjelzett Bin-Jip és a Mitsoura is kellemes estét garantál.

Japán Debrecenbe költözik: kiállítás és eseménysorozat

Magyar kultúra ide vagy oda, azért egy nem idevágó eseményt is megemlítünk. Debrecenre is érdemes odafigyelni a következő hetekben: 20-ától ugyanis a Malompark Bevásárlóközpont ad otthont a Japán maskarádé – a farsang jegyében című kiállítással egybekötött rendezvénysorozatnak. A japán színházi kultúra tárgyait bemutató tárlaton többek közt a hagyományos japán női viseletet, kjógen jelmezeket, no-színházi maszkokat és komikus álarcokat csodálhatjuk meg, de szamurájpáncélokat, legyezőket, tükröket, tálakat és hangszereket is láthatunk.

Emellett a japán ecsetírás rejtelmeibe is bepillanthatunk: Aojagi Siro tojamai művész nagyméretű alkotásai mellett japán fotóművészek díjnyertes képei is terítékre kerülnek. A kiállítást szombatonként 40 féle teát kínáló japán teaház kíséri, emellett rendezvényekbe is belebotolhatunk: most szombaton, 22-én 10 órától például A rút kiskacsát láthatjuk a Debreceni Színjátszó Stúdió prezentálásában, délután pedig origami játszóház és japán dobshow várja a betérőket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek