Részeges angyalka és búfelejtő bor 150 Ft-ért

Karácsonyi vásármustránk következő állomása a Vörösmarty térnél terület és felhozatal szempontjából is jóval gyérebb Jókai tér. Bár a magyar áru és a magasfokú minőség itt jóval kisebb százalékban képviselteti magát, azért korántsem reménytelen a helyzet.

A Jókai téri karácsonyi vásár természetesen nem rúghat labdába a „nagytestvér” Vörösmarty tér mellett, így ezennel be is fejeztük a hasonlítgatást. Ehelyett inkább önmagában tekintjük meg a dolgot, a helyzet pedig a látszat ellenére nem is olyan szörnyű.

A látszat néha csal

Nem tudom, hogy mi alapján helyezik a láthatóbb – tehát az Andrássy úthoz közelebb eső – fekvésű bódékba a különböző árukat, de hogy az első benyomást nem focistasálakkal, illetve kiábrándító minőségű kesztyűkkel és sapkákkal kellene megalapozni, abban biztos vagyok. Engem valahogy mindig kiábrándítanak az olyan árusok, akik a lehető legkülönbözőbb portékákat vonultatják fel egy helyen, a dolog épp ezért válik némileg gyanússá. Mert nézzük csak, van itt középkategóriás kesztyű 1500-ért, sapka és sál dögivel, de akad 1500 és 6500 forint közötti árfekvésben található mintás terítősorozat is.

Ez a „műfaj” még ebben a kis területre koncentrálódó vásárban is viszonylag gyakori, egy másik bódéban például lengyel buklékesztyűt is láttunk 800 forintért. Párezerért szikár, kissé durva kinézetű hasított bőrkesztyűket is találunk - állítólag magyar nagykerből érkeztek –, de persze nincs hiány 1000 forintért vesztegetett óriászoknikban és 700-1500-ért kínált harisnyákban sem. Ruházati szempontból dívik még a szőrmesapka (3500 forint) és az usánka, de a minőségibb kategória is képviselteti magát: ezen a részlegen akár 16-27 ezret is elkérnek egy szőrme-fejfedőért, illetve 7-10 ezer forintot egy bőrkesztyűért.

Olcsó ékszer, olcsó kerámia

Ékszerfronton már biztatóbb a helyzet: bár bizsuk terén bőven akad jó pár ormótlan példány, a szebb darabokat jóval a plázákban megszokott árszínvonal alatt adják. (A legkeresettebb óragyűrű például 1500 Ft.) A különlegesebb darabok kedvelőinek ott vannak az inka ezüstamulettek és gyűrűk, amelyeket féldrágakövek díszítenek – ezek már kissé borsosabb áron kaphatók.

A kerámia itt is sláger – és bár megígértem, hogy nem hasonlítgatok, mégis idekívánkozik –, ezen belül a Vörösmarty téren átlagban 3500-4000 forintért kapható almasütő jóval kevesebbet, 1950-2250 forintot kóstál.

A gagyi sem ritka

Sajnos itt már a gagyi is igencsak felütötte a fejét, ezért a vicces kedvükben levők nyugodtan válogathatnak a részeges angyalkák (600 Ft), a páros kulcstartók (egyik fele az enyém, másik a tiéd – 800 Ft) és a bólogató macskák között, de inkább valami hasznosabb vásárlására buzdítanánk. Kedvesebb, de még mindig a gagyi határát súrolja a bögrékre (1890 Ft) és más ajándéktárgyakra – képeslapra, hűtőmágnesre, kulcstartóra – nyomtatott fotós megoldás. Ez talán már csak a 10 év alattiakat hozza lázba.

Kézműves-területen például viszont tudjuk ajánlani a textilből készített konyhakellékeket: alátét és fülfogó (850 Ft), hőálló sütőkesztyű (1450 Ft) és tepsifogó (1350 Ft) – a főzni szerető anyukák garantáltan szeretni fogják.

Nem árt egy kis nosztalgia

Ha már valami szellemesebbet keresünk, talán a Nosztalgiaboltnak a XX. század különböző évtizedeit megidéző termékei is szóba jöhetnek. A domború fémképeslapok (450-600 Ft) és fémplakátok (a 30X40-es méretű 3800 Ft), a praktikusan üríthető hamutartó (1400 Ft) és a benzines, fedeles öngyújtó (1500 Ft), amelyek olyan ikonokat varázsolnak elénk, mint például Marilyn Monroe, Elvis Presley, vagy éppen az Elfújta a szél sztárjai.

Megtudtuk, hogy a rengeteg régi grafikából és reklámból táplálkozó termék közül az Unicum emblematikus, víz alól felbukkanó szakállas férfit ábrázoló plakátja, Párizs egyik jellegzetes szimbóluma, az egykori kabarét takaró Le Chat Noir (a fekete macska) és a 66-os úttal (Route 66) kapcsolatos tárgyak a legnépszerűbbek.

Fényáradat és folyadék

A szellem és a kellem nem hiányzik a Lumino fényfüzérekből sem, amelyek a legkietlenebb szobát is hangulatos, egyedi fénnyel töltik meg. A színes kenderből, gyöngyből, papírból és műanyagból készült, apró lámpákból összeálló égősor szerintünk ötletes és árban sem olyan tragikus (hossztól függően 3000-7000 forint között mozog).

De ha valakit mégsem győzött volna meg a tarka-barka felhozatal, a folyadékbevitel is könnyedén megoldható errefelé: a „Bandi bácsi búfelejtő bora” felirat alatt 150 forintért kapjuk a forralt bor decijét, egy üveg tokaji furmint pedig 680. Amíg a készlet tart!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek